Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Στο φως το Σύμφωνο Φιλίας ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας



Στο φως το Σύμφωνο Φιλίας ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Το περιεχόμενο του Συμφώνου Φιλίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των Σκοπίων. Πρακτικά, πρόκειται για το πρώτο κλείσιμο ενός εξωτερικού μετώπου από τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, με μία από τις δύο γειτονικές χώρες των Σκοπίων που ανήκουν στην Ε.Ε.
    Η Βουλγαρία δεσμεύεται, μεταξύ άλλων, να «στηρίξει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (σ.σ. όπως αναφέρεται στο Σύμφωνο) προκειμένου αυτή να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις από τις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ».
    Η συγκεκριμένη διατύπωση ικανοποιεί την Αθήνα, καθώς παραπέμπει σαφώς και στις αποφάσεις του Βουκουρεστίου, βάσει των οποίων η διευθέτηση του ονοματολογικού συνιστά βασική προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
    Στο
άρθρο 11 του Συμφώνου τονίζεται ότι οι δύο χώρες δεν έχουν καμία εδαφική διεκδίκηση η μία εις βάρος της άλλης, καθώς επίσης και ότι κανένα από τα δύο κράτη «δεν θα επιτρέψει η επικράτειά της να χρησιμοποιηθεί κατά της άλλης από οργανώσεις και ομάδες που έχουν ως στόχο τη διεξαγωγή ανατρεπτικών, αποσχιστικών ενεργειών και τη διεξαγωγή ενεργειών που αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της άλλης πλευράς».
    Εντός τριών μηνών θα δημιουργηθεί Κοινή Διακυβερνητική Επιτροπή, ενώ η Συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, κάτι που προεξοφλείται. Η διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας εκ των πραγμάτων θα μεταφέρει κάποια πίεση στην Αθήνα, καθώς η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της Ε.Ε. στην περιοχή που έχει διαφορές με τα Σκόπια.
    Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο Ειδικός   Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το "Σκοπιανό" Μάθιου Νίμιτς, φαίνεται να συμφώνησαν ότι δεν αναμένεται άμεση αναθέρμανση των συζητήσεων. Ωστόσο, όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι το 2018 θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το ζήτημα της ονοματολογικής διαφοράς.
    Σημειώνεται, τέλος, ότι οι ελληνικές προξενικές αρχές στο Τορόντο του Καναδά, προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έπειτα από δημοσίευση στην εφημερίδα Toronto Star από τα Σκοπιανά σωματεία για τη γιορτή του Ιλιντεν, όπου υπάρχει χάρτης της «Μεγάλης “Μακεδονίας”», η οποία περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο κομμάτι της Βόρειας Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η Καναδική «Μακεδονική» Ένωση είναι γνωστή από το παρελθόν για τις ακραίες θέσεις και τον αλυτρωτισμό που εκπέμπουν οι κατά καιρούς πρωτοβουλίες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου