Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

5 «φρέσκα» αστυνομικά μυθιστορήματα για τις διακοπές



5 «φρέσκα» αστυνομικά μυθιστορήματα για τις διακοπές
    Πέντε δυνατά βιβλία αστυνομικού μυστηρίου ελλήνων και ξένων συγγραφέων που θα μας συναρπάσουν αυτό το καλοκαίρι.
    Εγκλήματα, στυγερές δολοφονίες, ομηρίες, ύποπτα συμφέροντα και μυστηριώδεις εξαφανίσεις. Υποθέσεις που… παγώνουν το αίμα, ό,τι πρέπει δηλαδή για να μας δροσίσουν λογοτεχνικά κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο. Οι πέντε πρόσφατες κυκλοφορίες αστυνομικών μυθιστορημάτων που συγκεντρώσαμε παρακάτω έχουν όλα αυτά τα συστατικά για να μας κρατήσουν καλή παρέα γεμάτη σασπένς στις φετινές διακοπές.

Έγκλημα στη Σμύρνη, του Βαρίμ Σουπχί
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σελ. 184, τιμή 11,45€
    Ο τούρκος συγγραφέας Βαρίμ Σουπχί ζωντανεύει τη Σμύρνη στα χρόνια της ακμής της, λίγο πριν την Καταστροφή, όπου οι κάτοικοί της απολαμβάνουν την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και την πολυπολιτισμικότητά της και μας καλεί να λύσουμε ένα μυστήριο μέσα σε ιστορικά κτίρια της πόλης που σήμερα έχουν χαθεί.
    Η υπόθεση: Σμύρνη, αρχές 20ού αιώνα. Ο Σωκράτης Ελισαίος είναι ιδιωτικός ντετέκτιβ. Η δουλειά του είναι να ξετρυπώνει κακοπληρωτές και πλαστογράφους για λογαριασμό λεβαντίνων και ελλήνων έμπορων. Η φιλία του με τον επιθεωρητή Τζεβντέτ Σαμί τού εξασφαλίζει πληροφορίες, κι εκείνος για αντάλλαγμα βοηθάει την αστυνομία στις υποθέσεις της. Τίποτα πολύ δύσκολο, ποτέ ανθρωποκτονία. Αυτή τη φορά όμως, ο Ελισαίος θα βρεθεί μπροστά σε δύο πτώματα. Η έρευνά του θα τον οδηγήσει στα δρομάκια του Τουρκομαχαλά, της Αρμενοσυνοικίας και της εβραϊκής συνοικίας, στις αριστοκρατικές συνοικίες των Ελλήνων, στα αρχοντικά των Λεβαντίνων στα περίχωρα του Μπουρνόβα και του Μπουτζά, και φυσικά στην Προκυμαία και τα καπηλειά του λιμανιού.

Αλκυονίδες μέρες, της Ευτυχίας Γιαννάκη
Εκδόσεις Ίκαρος, σελ. 424, τιμή 13,95€
    Οι Αλκυονίδες μέρες αποτελούν το δεύτερο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας, με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο και ταυτόχρονα την επιστροφή της Ευτυχίας Γιαννάκη μετά το βραβευμένο με το βραβείο Public βιβλίο της «Στο πίσω κάθισμα».
    Η υπόθεση: Μια νεαρή κοπέλα από την Γκάνα βρίσκεται δολοφονημένη μέσα σε μια λίμνη αίματος στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του θα κληθούν να εξιχνιάσουν μια υπόθεση που τυλίγεται σαν κουβάρι γύρω τους, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η δίνη στην οποία θα βρεθεί ο αστυνόμος, το παρελθόν του αλλά και η σχέση με τον προφυλακισμένο γιο του θα τον αναγκάσουν να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί προκειμένου να ρίξει φως στην υπόθεση και τελικά στον ίδιο τον εαυτό του.

Τελευταία έξοδος,του Federico Axat
Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 496, τιμή 15,93
    Ο Axat παραδίδει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα γεμάτο σασπένς και ανατροπές, όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, και αποσπά διθυραμβικά σχόλια από τα διεθνή Μέσα.
    Η υπόθεση: Ο Τεντ είναι πλούσιος και έχει την τέλεια οικογένεια: Μια σύζυγο και δύο αξιολάτρευτες κόρες. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα έπαιρνε την απόφαση να αυτοκτονήσει. Όταν αρχίζει να χτυπάει το κουδούνι της πόρτας, ασταμάτητα, αρχικά θέλει να το αγνοήσει και να τραβήξει τη σκανδάλη μια και καλή. Ωστόσο, τότε βλέπει ένα σημείωμα στα χαρτιά του, ένα σημείωμα με τα δικά του γράμματα, το οποίο αναγνωρίζει ως δικό του, μα δεν θυμάται να έχει γράψει: «Άνοιξε την πόρτα. Αυτή είναι η μόνη έξοδος».

Η άρνηση της άρνησης, του Δημήτρη Γιατρέλλη
Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 368, τιμή 14,90€
    Ακροβατώντας ανάμεσα στο αστυνομικό με φιλοσοφικές ανησυχίες και στο πολιτικό θρίλερ με ανατροπές, το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Γιατρέλλη θα σας προβληματίσει για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
    Η υπόθεση: Ο Δάκης Κομνηνός, νέος και άπειρος ιδιωτικός ντετέκτιβ, αναλαμβάνει μια εύκολη υπόθεση μοιχείας ενός πάμπλουτου ζευγαριού. Η δολοφονία ενός ατόμου άσχετου με την υπόθεση ανατρέπει τα δεδομένα. Στον Γιώργο Ορφανό, ανερχόμενο αστέρι στην αστυνομία, ανατίθεται η εξιχνίαση της δολοφονίας. Ξεκινά την έρευνα αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους και με την αναλυτική λογική αρχίζει να ξεδιαλύνει την υπόθεση. Ο Κομνηνός ψάχνει χωρίς μέθοδο και μπροστά στο αδιέξοδο, θυμάται τα νεανικά του διαβάσματα και ανακαλύπτει ξανά τη διαλεκτική λογική. Είναι όμως η μέθοδος του Σέρλοκ και του Πουαρό η κατάλληλη στην εποχή του άκρατου καπιταλισμού και των ανεξέλεγκτων πολυεθνικών;

Πτώση, της Καρίν Σλότερ
Εκδόσεις Ψυχογιός, σελ. 520, τιμή 15,93€
    Η Κάριν Σλότερ θεωρείται η «βασίλισσα» της αστυνομικής λογοτεχνίας στις ΗΠΑ με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και αυτή τη φορά παραδίδει ένα μυστήριο που… στάζει αίμα.
    Η υπόθεση: Ένας νεκρός άντρας σε ένα πλυσταριό, μια κατάσταση ομηρίας σε μια κρεβατοκάμαρα, μια χαμένη μητέρα και μια αστυνομικός που είναι και μάρτυρας και ύποπτη για την υπόθεση. Δωροδοκίες, αστυνομική διαφθορά, φόνοι και θαμμένες αλήθειες μπλέκονται σε αυτή την ιστορία μυστηρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου