Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Επιτέλους το πιο μικρό διατηρητέο της πόλης λάμπει.



Επιτέλους το πιο μικρό διατηρητέο της πόλης λάμπει.
Και για όποιον δεν το ξέρει, αποτελούν το περίπτερο και το κτίριο των προσκόπων, ενιαίο χώρο με το διπλανό περίπτερο του Γ ΣΣ, περιουσία ΤΕΘΑ.
    Έχει καμιά δεκαπενταετία που έπαψε να λειτουργεί ως περίπτερο αφού οι εκάστοτε ενοικιαστές του δεν έμεναν ευχαριστημένοι από τον τζίρο τους.
    Μέρα με τη μέρα, μετατρεπόταν σε ερείπιο, αφού η τελευταία ανακαίνισή του ήταν στη διάρκεια της Πολιτιστικής πρωτεύουσας, το 1997, παράλληλα με το διπλανό κτίριο γνωστό και ως Σπίτι των Προσκόπων.
    Η πρόταση των ιδιοκτητών του προς το Δήμο ήταν να το παραχωρήσουν με 1 ευρώ το χρόνο για 99 χρόνια στο Δήμο, ώστε να ανακαινισθεί και ο δήμος να το κρατήσει στη χρήση που του αξίζει η ηλικία που το βαραίνει. Το διεκδικούσε επίσης και ο στρατός, ενώ ο Δήμος είχε κάνει πρόταση στους ιδιοκτήτες να μετακινηθεί το περίπτερο στην Πλατεία Αριστοτέλους, πρόταση που δεν δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες που θεωρούσαν ότι το περίπτερο θα χάσει τη μνημειακή του αξία αν απομακρυνθεί από την
περιοχή της οποίας αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της.
    Τελικά το θέμα διευθετήθηκε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανέλαβε την ανακαίνισή του με σκοπό να στεγαστεί εκεί ένα info kiosk. Και οι εργασίες σχεδόν ολοκληρώθηκαν, όπως βλέπετε στις εικόνες.
Η ιστορία
    Το περίπτερο ανήκει στην οικογένεια Σκαλιάρη που το λειτουργούσε ως περίπτερο από την εποχή της Έκθεσης. Να θυμηθούμε ότι η
1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε το 1926, λειτούργησε στο χώρο που σήμερα καλύπτει το πάρκο του Γ΄ Σώματος Στρατού, σημερινό Πεδίον του Άρεως. Η μοναδική είσοδος της ΔΕΘ ήταν πάνω στη Βασ. Γεωργίου και είχε μήκος 15 μέτρων και ύψος 7 μέτρα. Κάπου εκεί μπροστά στην είσοδο έστεκε και το ιστορικό περίπτερο, κάνοντας χρυσές δουλειές. Η ΔΕΘ μεταφέρθηκε στις νέες της εγκαταστάσεις το 1940 (15η ΔΕΘ), την τελευταία προπολεμική της χρονιά. Ο ιδιοκτήτης το χρονολογεί ως κατασκευή από το 1880. Πολύ πριν δηλαδή από την κατασκευή του Κτιρίου των Προσκόπων που χρονολογείται από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Το περίπτερο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μαζί με το κτίριο των προσκόπων με απόφαση του 1986 (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3342/56020/17-12-1985 – ΦΕΚ 164/Β/10-4-1986) που αναφέρει:
Χαρακτηρίζουμε ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/50: 1) Το κτίριο των προσκόπων που βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Α’ αρ. 1 στη Θεσσαλονίκη μαζί με το προσκοπικό πρατήριο και την αυλή του, όπως φαίνεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα με τα στοιχεία ΑΒΓΔΑ και 2) το περίπτερο που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο έξω αριστερά από το κτίριο των προσκόπων. Το ξύλινο περίπτερο που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο έξω αριστερά από το κτίριο των προσκόπων έχει ιδιόμορφη οκταγωνική άποψη με (με στενές πλευρές στις γωνίες) και πυραμιδοειδή τετράρριχτη στέγη από τσίγκο. Επίσης τα παράθυρα των όψεών του κλείνουν με σιδερένια ρολά”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου