Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Σύγκρουση Τουρκίας- ΗΠΑ για τους S-400



Σύγκρουση Τουρκίας- ΗΠΑ για τους S-400
«Θα τους αγοράσουμε – Πολεμάμε το PKK που εσείς εξοπλίζετε» λέει ο Ρ.Τ.Ερντογάν
Απαιτεί εξηγήσεις η Ουάσινγκτον
Του Κώστα Κομποθέκρα
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
     «Mακελειό» Τουρκίας-ΗΠΑ για τους S-400 βρίσκεται σε εξέλιξη με δηλώσεις Ερντογάν αλλά και του Υπουργού Άμυνας, Τ.Μάτις. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει την αγορά ενώ τονίζει με νόημα πως η χώρα του πολεμά το PKK που οι ΗΠΑ εξοπλίζουν.
     «Οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των S400 από τη Ρωσία έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και απευθυνόμενος στις ΗΠΑ διερωτήθηκε γιατί τους προκαλεί ανησυχία.
    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Jim Mattis στην αίθουσα τύπου του Πενταγώνου, δήλωσε χαρακτηριστικά:
Το πρόβλημα είναι η αλληλεπίδραση των συστημάτων αυτών με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξει διαλειτουργικότητα μεταξύ τους”.
    Σύμφωνα με τον Αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ η Τουρκία πρέπει να δώσει εξηγήσεις.
    Ο Τούρκος Πρόεδρος, επιστρέφοντας από την περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Άγκυρας κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ ότι αν η Τουρκία αγόραζε τους S400 από τη Ρωσία θα ήταν ανησυχητικό.
    Κάθε χώρα είναι σε θέση να παίρνει μέτρα για τη δική της ασφάλεια. Και θα κάνει βήματα προς εκεί από όπου μπορεί να τα εξασφαλίσει. Εμείς κάναμε αρκετές φορές αυτές τις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς.
    Δυστυχώς επειδή αυτά δεν μπορούσαμε να τα εξασφαλίσουμε, είτε το θέλαμε είτε όχι κάναμε σχεδιασμούς για τους S400, έγιναν διαπραγματεύσεις και θα κάνουμε βήματα.
    Δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό γι’ αυτό. Όταν χρησιμοποιούνται διαφορετικά όπλα δεν υπάρχει ανησυχία και όταν χρησιμοποιούνται S400 προκαλεί ανησυχία;
    Πώς γίνεται αυτό; Όταν χρησιμοποιούνται Patriot δεν υπάρχει ανησυχία και υπάρχει ανησυχία όταν χρησιμοποιούνται αυτά;”, διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.
    Στη συνέχεια ο İlnur Çevik, φερέφωνο του Ρ.Τ.Ερντογάν, ανέλαβε να συνεχίσει την επίθεση κατά των ΗΠΑ και του Στρατηγού Dunford
     «Ο Dunford είναι ο Αρχηγός του Αμερικανικού Πενταγώνου. Είναι αυτό το Πεντάγωνο που εξοπλίζει και εκπαιδεύει Κούρδους που έχουν σχέσεις με το PKK. Toυς δίνει όπλα και πυρομαχικά τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον της Τουρκίας στο εσωτερικό της».
     «Όταν τα πράγματα ξέφυγαν, οι ΗΠΑ άλλαξαν απλά το όνομα των Κούρδων σε SDF. Αμερικανός Στρατηγός το παραδέχτηκε.
     «Ο Dunford μιλά για πιθανή ανησυχία αλλά εμείς υποφέρουμε από την πραγματική απειλή και ανησυχία των δικών του δράσεων και του Πενταγώνου του. Έτσι φέρονται οι φίλοι και σύμμαχοι, Στρατηγέ Dunford;
     «Aλλά οι ΗΠΑ δίνουν καταφύγιο στον Φ.Γκιουλέν, τον «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος». 
     «Αυτά όλα δεν συνιστούν πηγή ανησυχίας για την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό, Στρατηγέ Dunford » ;
     «Μια απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα συνιστούσε αιτία ανησυχίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ.
     «Υπήρξε ένα δημοσίευμα που ήταν λανθασμένο, δεν έχουν αγοράσει το σύστημα S-400 από τη Ρωσία. Αυτό θα μας ανησυχούσε, αν το έκαναν, όμως δεν το έχουν κάνει», είπε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ μιλώντας στο Φόρουμ για την Ασφάλεια στο Άσπεν του Κολοράντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου