Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές -Εκδίδει 5ετές ομόλογο για άντληση 4,03 δισ. ευρώΗ Ελλάδα βγήκε στις αγορές -Εκδίδει 5ετές ομόλογο για άντληση 4,03 δισ. ευρώ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και δημοσιεύεται στο ΧΑ, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες Goldman Sachs, BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας με στόχο την άντληση 4,03 δισ. ευρώ.
    Οι νέοι τίτλοι εκδόθηκαν εχθές,
Τρίτη 25 Ιουλίου και η  τιμή του επιτοκίου, όπως και το ύψος των προσφορών θα γίνουν γνωστά επίσης αύριο. Η διαδικασία έκδοσης που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που θα κλείσει και αυτό αύριο.
    Το σημερινό ομόλογο είναι «ρολάρισμα» του ομολόγου Σαμαρά που λήγει το
2019 και στην πραγματικότητα αντικαθίσταται από ένα νέο που λήγει το 2022. Πρόκειται, δηλαδή, για επανέκδοση του ομολόγου, που απευθύνεται κατ' αρχάς σε αυτούς που το κατέχουν ήδη. Αλλά, με βάση και την ανακοίνωση του ΧΑ, είναι ανοιχτό και σε τρίτους στην περίπτωση που κάποιοι από τους ήδη κατέχοντες δεν θέλουν να το ανανεώσουν.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr από χρηματιστηριακούς κύκλους, με βάση τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται να υπάρχει έντονη ζήτηση.
    Η απόδοση του ομολόγου κυμαίνεται γύρω στο
102,40 με 102,60, άρα πάνω από την ονομαστική του αξία και με βάση αυτές τις τιμές η απόδοση του παλιού ομολόγου (δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί) είναι πολύ κάτω από το 4%. 
    Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η ζήτηση, το κουπόνι του νέου ομολόγου θα διαμορφωθεί πολύ κάτω από το 4,75% του προηγούμενου, πιθανώς στη ζώνη του 4,20% με 4,40%.
    Ακόμη πιο αισιόδοξες προβλέψεις μιλούν για ένα κουπόνι
κοντά στο 4%.
    Σημειώνεται ότι το κουπόνι του νέου ομολόγου θα διαμορφωθεί αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των προσφορών, από την κυβέρνηση.
    Οι αγορές, εν τω μεταξύ, φαίνεται να αντέδρασαν θετικά στην ανακοίνωση. Είναι ενδεικτικό ότι γύρω στις 3 το μεσημέρι, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά
0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομόλογο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%.
    Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αφενός γιατί θεώρησε ότι η συγκυρία θα της εξασφάλιζε ένα καλύτερο επιτόκιο από αυτό που είχε πάρει πριν μερικά χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά και αφετέρου προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα φθοράς στην κοινή γνώμη, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου