Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Κατάρ: Καμία ένδειξη προόδου μετά από την επίσκεψη Ερντογάν



Κατάρ: Καμία ένδειξη προόδου μετά από την επίσκεψη Ερντογάν
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε από το Κατάρ μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων στον Κόλπο για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι υπήρξε πρόοδος στο θέμα.
    Η Τουρκία αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο του Κατάρ στην κρίση με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο.
    Οι προσπάθειες του Κουβέιτ και της Δύσης να τερματιστεί η κρίση δεν έχουν αποδώσει ιδιαίτερα έως τώρα. Οι τέσσερις αντίπαλες του Κατάρ χώρες επιμένουν στον περιορισμό των σχέσεων του Κατάρ με τον εχθρό τους, το Ιράν, στην κατάργηση της τουρκικής στρατιωτικής βάσης, και στο κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera, τον οποίο θεωρούν ως εχθρικό προς τις κυβερνήσεις τους.
    Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας ήταν η πιο πρόσφατη από μια σειρά επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων στην περιοχή για την επίλυση της κρίσης. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον και οι ομόλογοί του της Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας έχουν επίσης επισκεφθεί την περιοχή για τον ίδιο λόγο.
    Αποσπάσματα Τούρκων στρατιωτών και φάλαγγες τεθωρακισμένων έχουν σταλεί στη Ντόχα από το ξέσπασμα της κρίσης στις
5 Ιουνίου. Υπό τους όρους μιάς συμφωνίας του 2014, η Άγκυρα μπορεί να στείλει μέχρι και 1.000 στρατιώτες στο Κατάρ.
    Η Τουρκία και το Κατάρ αποτελούν σημαντικούς υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, του κινήματος που έχει αμφισβητήσει παγιωμένους Άραβες ηγέτες. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ θεωρούν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου