Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Το Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ



Το Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ
Το μουσείο, είναι εκεί που αξίζει να είναι!
Όλοι σχεδόν οι παλιοί του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης, από τα Παιδικά Τμήματα της ΧΑΝΘ ξεκινήσαμε, με τους επικεφαλής τότε κ.κ Τσικίνα και Δερβίση.
Πρώτη φορά, έπιασα μπάλα του μπάσκετ στο περίφημο ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΗΣ ΧΑΝΘ, το 1964.
    Το “παρών” στην εκδήλωση του Μουσείου Μπάσκετ της ΧΑΝΘ έδωσε ο “αρχιτέκτονας” εκείνης της επιτυχίας , ο “δράκος” της Εθνικής μας Παναγιώτης Γιαννάκης , ο στενός του συνεργάτης σε εκείνη την ομάδα Λευτέρης Κακιούσης, και η “κολόνα” της Εθνικής μας , ο Λάζαρος Παπαδόπουλος
    Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης οι Γιαννάκης, Κακιούσης και Παπαδόπουλος μίλησαν σε εκατοντάδες παιδιά των Ακαδημιών Μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ δίνοντας τους χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το άθλημα που επέλεξαν να ασχοληθούν.
    Το Μουσείο Μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ θα συνεχίσει μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, όπως είναι η σημερινή, να προβάλλει την ιστορία όχι μόνο του μπάσκετ της ΧΑΝΘ αλλά και του αθλήματος γενικότερα βοηθώντας στην διάδοση του”, είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χ.Α.Ν.Θ. Ιωάννης Σωσσίδης για να προσθέσει: “Πολύ σημαντικό θεωρούμε όλοι μας εδώ στην ΧΑΝΘ τον εκπαιδευτικό ρόλο του Μουσείου που επιτυγχάνεται με τις καθημερινές επισκέψεις σχολείων μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρέχουμε. Προχωρούμε σύντομα στην κατασκευή ειδικής πτέρυγας με αναφορά στο επαγγελματικό μπάσκετ σε συνεργασία με τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε, όπως και στην επέκταση του Μουσείου ώστε να στεγαστεί η πληθώρα των εκθεμάτων που έχουμε συλλέξει χάρις την εκπληκτική ανταπόκριση ανθρώπων του μπάσκετ. Προχωρούμε επίσης στην δημιουργία βιβλιοθήκης για το μπάσκετ και σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους”.
    Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μετά την βράβευση του από τον κ. Σωσσίδη δήλωσε:“Το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ που είδα στην ζωή μου σε ηλικία 8-9 ετών ήταν σε μια ΧΑΝ , αυτήν της Νίκαιας. Οι ρίζες του μπάσκετ στην Ελλάδα βρίσκονται στην ΧΑΝΘ και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει είναι πολύ σημαντικές για το καλό του αθλήματος”. Για την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 2005 είπε: “Όσο χρόνια κι αν περάσουν η ανάμνηση εκείνης της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού θα μας συντροφεύει για πάντα. Είναι πολύ διδακτικές εκείνες οι στιγμές για τον τρόπο με τον οποίο καταφέραμε να αναδείξουμε τα προτερήματα που είχαμε ως ομάδα”. Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος θα επιθυμούσε να επιστρέψει στην ενεργό δράση απάντησε:   Δεν είναι σωστό να μιλάμε για αυτό, η ομάδα μόλις επέστρεψε από μια προσπάθεια. Αυτή είναι δουλειά των ανθρώπων που καθημερινά νοιάζονται για την ομάδα, αυτοί ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να γίνει”.
    Ο υπεύθυνος του Μουσείου μας, Γιωργής Μπουσβάρος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την στήριξη που προσφέρουν στην προσπάθεια της ΧΑΝΘ αλλά και στα μελλοντικά σχέδια όπως και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει στο μέλλον το Μουσείο. Τον χαιρετισμό του μέσω γραπτού μηνύματος έστειλε στην ΧΑΝΘ και ο Πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ , Γιώργος Χαλβατζάκης. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και την αυθεντική μπάλα του τελικού του Ευρωμπάσκετ 2005 με τις υπογραφές όλων των παικτών την οποία πρόσφερε στο Μουσείο μας ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου