Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ο μ ι λ ε ί τ ε ε λ λ η ν ι κ ά



Ο μ ι λ ε ί τ ε   ε λ λ η ν ι κ ά
Από την εφημερίδα ‘’ΠΥΡΟΒΟΛΗΤΗΣ’’ αρ. φύλ. 54
Γράφει ο Στρατηγός ε.α. - Συγγραφέας ΠοιητήςΠέτρος Παπαζαρκάδας Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών
    Παρατίθενται  κάποιες  (λίγες…)  από  τις  ξενόφερτες  και  μη  υιοθετημένες  επίσημα λέξεις  που  εκστομίστηκαν  από  πολύ  γνωστούς  Τηλεοπτικούς  Δημοσιογράφους:  προμοτάρετε.., πράιμ τάιμ.., εξτρίμ.., γκαλά.., σέιμ.., σεκιουριτάδες.., ντάουν.., χανγκόβερ..,πικ.., μπότομ.., το γκας των μετρητών.., φέις του φέις μπρέικ.., κλπ…κλπ…….!
    Παρόμοιες με τις παραπάνω λέξεις, παρμένες από την επικρατούσα διεθνώς, πλέον, Αγγλική  Γλώσσα, εκστομίζονται  στα  τηλεοπτικά  παράθυρα  ( και όχι μόνο…)  και από τους «αυτοαποκαλούμενους» επιστήμονες.
    Πέρα από την πρόκληση, επαναφέρονται στη μνήμη συμπεριφορές του παρελθόντος, τότε που δεν υπήρχε η Τηλεόραση και οι ξένες γλώσσες δεν ήταν και τόσο διαδεδομένες στη χώρα μας. Επικρατούσε, βέβαια, η Γαλλική (διδασκόταν και στα τότε Γυμνάσια) και ορισμένοι, για να εντυπωσιάσουν, προφανώς, πέταγαν και καμιά γαλλική λέξη στον περίγυρό τους (τρε ζολί, μερσί μποκού, εκσκιουζεμοά).
    Εκείνοι που γνωρίζουν καλά μια ξένη γλώσσα (κυρίαρχη σήμερα είναι η Αγγλική) την  ξεχωρίζουν  από  τη  μητρική  τους  με  αυτόματη  διεργασία  του  μυαλού.  Εκείνοι  που δε γνωρίζουν καλά την ξένη γλώσσα, αλλά και οι καυχησιάρηδες, χρησιμοποιούν ό, τι τους έρθει στο στόμα.
    Οι  ξένες  λέξεις  είχαν  ανέκαθεν  το  χάρισμα  να  εισχωρούν  στις  άλλες  γλώσσες  και γιατί όχι και στη δική μας. Πολλές φορές έμπαιναν μέσα χωρίς καμιά τάση προσαρμογής στους  κανόνες  της  ντόπιας  λαλιάς  και  μάλιστα  διαπνέονταν  με  μια  τάση  άλωσης.  Μια άλλη αλήθεια είναι ότι οι νέοι χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τη δική τους διάλεκτο για να επικοινωνούν μεταξύ τους.
    Η Αγγλική γλώσσα αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τον κυρίαρχο «εισβολέα…» και η παρουσία της είναι τελείως απαραίτητη. Η επαφή με την πραγματικότητα ωφελεί, και τούτο πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο μέρος της καθημερινότητάς μας. Είναι αναγκαία η  επαφή  με  τον  έξω  κόσμο  (ταξίδια    τουρίστες),  αλλά  και  απαραίτητη  η  επικοινωνία μέσω των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και του Διαδικτύου. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι οι νέοι βομβαρδίζονται συνεχώς από τηλεοπτικά μηνύματα (Ελληνικά ή ξένα), διάφορα βίντεο, «ροκ…» μουσική και γενικά από μια μαζική πολυεθνική ηλεκτρονική επίθεση, η οποία παράγει ένα διεθνές πλέγμα πολιτιστικών προϊόντων με κύριο σκοπό να αιχμαλωτίσει τους νέους και έτσι να εξυπηρετήσει ανεμπόδιστα τα ποικίλα εμπορικά και ιδεολογικά της συμφέροντα. Οι εκτυφλωτικά εναλλασσόμενες και με αστραπιαία ταχύτητα προβαλλόμενες στις μικρές οθόνες  (Τηλεόραση και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές) εικόνες, και οι εκκωφαντικοί ήχοι της ξενόφερτης μουσικής, έλκουν τους νέους και τους «νεανίζοντες…» (δυστυχώς πολλοί από δαύτους παρελαύνουν στην Τηλεόραση κυρίως, αλλά και στο Ραδιόφωνο) και απειλούν τη συνοχή, την ευζωία, αλλά ακόμα και τη ζωή της Γλώσσας μας.
    Η Ελληνική Γλώσσα, κατά τη μακραίωνα και ανάδελφη πορεία της, έχει περάσει από πολλούς κλυδωνισμούς. Αναπτύχτηκε, έλαμψε, διέπρεψε, κυριάρχησε, υποδουλώθηκε με τις ανάλογες  συνέπειες, αλλά ΔΕΝ συνθλίφτηκε. Έλαμψε ξανά και χάρις στο αξιοθαύμαστο έργο επιφανών Ελλήνων γλωσσολόγων βρισκόταν έως και πρόσφατα σε αξιοζήλευτο επίπεδο προσδιορισμού, επιρροής, αλλά και πλήρους αποτελεσματικότητας στην έκφραση.
    Τι γίνεται τώρα με την αθρόα είσοδο των αναγκαστικών επισκεπτριών (λέξεων); Θα τις  φιλοξενούμε  και  θα  τις  απολαμβάνουμε,  έστω,  στον  ελεύθερό  μας  χρόνο  ή  θα  υποκύψουμε στις δελεαστικές τους προτάσεις διανοητικής προβολής, αφήνοντάς τες να αλλοιώνουν ή και να αλώνουν;
    Η Πολιτεία δεν λαμβάνει μέτρα, όπως ισχύει στις άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, και οι πνευματικοί ταγοί του τόπου έχουν εξαφανιστεί… Τι μέλλει να γίνει;
    Πέρα  από  τα  μέτρα  που  θα  έπρεπε  να  είχαν,  ήδη,  παρθεί  από  την  Πολιτεία  για  την άμεση και χωρίς χρονοτριβή καταστολή της «Νόσου…», θα πρέπει να πειστούν και οι ιδιοκτήτες των Έντυπων Μέσων και των Τηλεοπτικών Σταθμών, ξεκινώντας πρώτα από την Κρατική Τηλεόραση, να επιβάλλουν πειθαρχία στην ορθή, ακριβή και κατ’ αποκλειστικότητα χρησιμοποίηση  της Ελληνικής Γλώσσας. Να θεσπιστεί δε προς τούτο από την Πολιτεία και κάποιο είδος αναγνώρισης/βραβείου… για εκείνους που παρουσιάζουν ζωντανό έργο υπέρ της Γλώσσας μας.
Πρόταση:  Οι  πινακίδες  των  καταστημάτων  να  γράφονται  στα  Ελληνικά  και  όποιοι θέλουν  ας  προσθέτουν  από  κάτω  ξενόγλωσσες  λέξεις,  αλλά  με  μικρότερα  γράμματα.
    Το ίδιο να ισχύει και για τις οποιεσδήποτε διαφημιστικές πινακίδες. Πιο έξυπνοι είναι οι Δυτικοευρωπαίοι φίλοι μας που απαρέγκλιτα εφαρμόζουν παρόμοια μέτρα;
    Και λίγα κερασάκια στην τούρτα….!
    Παλιότερα,  αλλά  και  μέχρι  τώρα  (Τέλος  Ιανουαρίου  2015):  Σε  δηλώσεις  τους  στην Τηλεόραση και ανάμεσα στο «… Πάνελ »  :  
    Υπουργός : «.. η  Αθήνα … σίτι μπρέικ» .
    Υπουργός: « … μάρκετινγκ» .  
    Υπουργός : « Ευρωπαϊ κό … νιού ντιλ … ,   ένα ριμπούτ… , η Ευρώπη θα δώσει στην Ελλάδα ένα…ντιλ», «..να βρουν ένα…μόντους βιβέντι…».
    Υπουργός :  « ο άδε… πλέειμέικερ… » ,
    Υπουργός : « … σπέκουλα… , μη… σπεκουλάρετε   χωρις λόγο» .  
    Υπουργός : « … φασ  τρακ … , … χου ιζ  χου… , … φέις  του φέις … ,   μπρέικ…,… του μόροου…, …μπάει…θα τα πούμε ...λέιτερ…». κλπ...κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου