Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ιωάννης Μ. Ασλανίδης Αντγος ε.α. Επίτιμος Διοικητής της Σ.Σ.Ε.
            Πληροφορηθήκαμε, μετά λύπης μας, ότι από της 2 Ιουνίου 2015, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η χώρα μας θα καταβάλλει ανά εξάμηνο 80.000 ευρώ για κάθε Χ.Α.Δ.Α. (Χώροι Αποθέσεως και Διαχειρίσεως Απορριμμάτων), που εξακολουθούν να λειτουργούν ως έχουν και θα καταβάλλει επίσης 40.000 ευρώ για κάθε ανενεργό Χ.Α.Δ.Α. που δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντολογικά ακόμη.
            Υπ’ όψιν στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν 57 ενεργές χωματερές και 172 ανενεργές που δεν έχουν αποκατασταθεί περιβαλλοντολογικά. Δεν είναι μόνο το οικονομικό, που στην σημερινή περίοδο έχει μεγάλη σημασία, που εκλιπαρούμε του Ούννους να μας δώσουν δανεικά, για να αποφύγουμε τουλάχιστον προς το παρόν την καταστροφή σαν Κράτος, αλλά να μας αναγκάζουν σαν Κράτος, σαν λαός, δια των ποινών, να εκπολιτισθούμε, αυτό με τίποτε δεν τρώγεται. Όταν μάλιστα εμείς βαυκαλιζόμεθα ότι εδίδαξαν οι Έλληνες τον πολιτισμό και τα Γράμματα στην Ανθρωπότητα.
            Εδώ και πολλά χρόνια κάποιοι από του Υπεύθυνους για το θέμα αυτό φορείς (το αρμόδιο Υπουργείο, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι) ανακινούσαν το θέμα και ενώ κάτι φαίνεται πήγαινε να γίνει, αλλά και πάλι στις πρώτες αντιδράσεις των Συμφερόντων, η όλη προσπάθεια και η καυτή πατάτα του σοβαρού αυτού ζητήματος, μεταφέρετο για αργότερα. Αυτό βέβαια εγένετο όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίζετο σε υποδείξεις μόνο. Τώρα ήλθε η ώρα για έργα.
            Δεν δικαιούμεθα βέβαια να καταλογίσουμε ευθύνες σε μια Κυβέρνηση των έξι (6) μηνών. Αλλά όταν ακούμε από τους σημερινούς υπευθύνους να ομιλούν για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία, αυτό σημαίνει πάλι τίποτε δεν θα γίνει, όπως δυστυχώς δεν γίνεται και σ’ άλλους χώρους και η κατάσταση συνεχίζεται.
            Ακούσαμε δηλώσεις, από το αρμόδιο Υπουργό για ένα μακρόπνοο σχέδιο, με κύριο φορέα τα κύτταρα της Δημοκρατίας τους Δήμους και από τον τρόπο διαχειρίσεως των απορριμμάτων δημιουργία 16.000 θέσεων εργασίας, ετήσιο τζίρο 1,5 δις ευρώ, με την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών, με έσοδα ετησίως έως 200 εκ. ευρώ.
            Μεγάλα λόγια, μεγάλες κουβέντες, που ο Ελληνικός Λαός ακούει εδώ και 40 χρόνια. Δυστυχώς, το πολιτικό και πελατειακό σύστημα στη χώρα μας και η κατάλληλη γαλούχηση της κοινωνίας μας από τα κόμματα για τα περιβαλλοντολογικά θέματα, είναι η αιτία του κακού.
            Το δε σημερινό κόμμα εξουσίας ήτο πρωτοπόρο στην αντίδραση, έστω σε όποια προσπάθεια επί του θέματος αυτού εγένετο στο παρελθόν από τις διάφορες Κυβερνήσεις.
            Εάν δεν αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του Πελατειακού Κράτους και η νοοτροπία της Κοινωνίας, να θεωρούν τα περιβαλλοντολογικά θέματα ασήμαντα ή δευτερεύοντα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, ούτε με τις ποινές.
            Η ευθύνη για την κατάντια και στον τομέα αυτό είναι όλων των Κυβερνήσεων των τελευταίων 40 ετών, μηδέ της σημερινής εξαιρουμένης και είναι απορίας άξιον με τι υπευθυνότητα και έλεγχο συνειδήσεως υπηρέτησαν και υπηρετούν οι αρμόδιοι Υπουργοί, όταν συμπαρομαρτούντων και πολλών Δημάρχων, να καταντήσουν την Ελληνική Κοινωνία, ώστε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δια ποινών, να μας επιβάλλει τον Πολιτισμό.
            Τι μέλλει γενέσθαι. Μια απλή πρόταση, όταν όλα τα κομματικά Ιερατεία πιστέψουν στην άμεση αναγκαιότητα επιλύσεως του προβλήματος.
            Εδώ! έχουμε δόξα τον θεό, πολλούς πολιτικούς ξενοσπουδασμένους, που έζησαν σε μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και είδαν από κοντά ότι, το Ελληνικό φαινόμενο διαχείρισης απορριμμάτων δεν υπάρχει πλέον πουθενά, λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα την αύξηση πλέον των απορριμμάτων, γιατί δεν αντιγράφουν.
ΠΡΟΤΑΣΗ
            Μια απλή πρόταση με μέριμνα και ευθύνη του αρμοδίου Υπουργού της Κυβέρνησης και της ΚΕΔΚΕ, να συγκροτηθεί επιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπο του Υπουργείου, της ΚΕΔΚΕ και των Περιφερειών. Η Επιτροπή αυτή να μεταβεί σε μεγαλουπόλεις και μικρές πόλεις της Ευρώπης και να μελετήσει τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων εκεί. Στη συνέχεια να έλθουν και να εφαρμόσουν στους Δήμους των τους τρόπους που είδαν στην Ευρώπη, ξεχωριστά ο κάθε Δήμος ή σε συνεργασία δύο ή περισσότεροι Δήμοι μαζί. Αυτό εάν δεν γνωρίζουν οι αρμόδιοι, εάν γνωρίζουν, τότε τι κάθονται τόσα χρόνια; Εμπόδια υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, γι’ αυτό είναι οι άρχοντες ώστε με θέληση, με συνεργασία και με επιμονή στο Σκοπό να δίδουν λύσεις.
«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι:
Πρώτον μεν ανθρώπων άρχει,
Δεύτερον κατά νόμον άρχει,
Τρίτον ουκ αεί άρχει»
[ΑΓΑΘΩΝ 450-400π.χ.]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου