Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Πάρτι με τη μαύρη αγορά των πλαστών διαβατηρίων



ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
    Οι αιτήσεις των Σύρων προσφύγων για την παροχή ασύλου στην Ευρώπη γίνονται πιο εύκολα δεκτές, το αποτέλεσμα είναι μια μαύρη αγορά πλαστών συριακών διαβατηρίων που ανθεί, με τους πλαστογράφους να εργάζονται γρήγορα και να εκπληρώνουν και τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες περνούν στην ΕΕ με πλαστά συριακά διαβατήρια και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειονότητά τους είναι όντως Σύροι.
    Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Frontex Εύα Μόνκιουρ στο περιοδικό Der Spiegel, περισσότεροι από το 80% των προσφύγων στους οποίους εντοπίζονται πλαστά συριακά διαβατήρια κατάγονται πραγματικά από τη Συρία.
    «Προέρχονται από την σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα», σχολίασε η Μόνκιουρ. «Προφανώς πολλοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους βιαστικά. Κάποιοι δεν είχαν ποτέ διαβατήριο», πρόσθεσε.
    Εξάλλου πλέον είναι πολύ δύσκολο να βγάλει ένας Σύρος διαβατήριο με νόμιμο τρόπο και γι’ αυτό καταφεύγουν στα πλαστά.
    Κάποιοι από τους πρόσφυγες που εντοπίζονται με πλαστά συριακά διαβατήρια είναι Ιρακινοί ή Παλαιστίνιοι και το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF) δεν δυσκολεύεται να ξεχωρίσει κυρίως από τη διάλεκτο των αραβικών που μιλούν.
    Το πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τη Frontex, εντοπίστηκαν 170 πλαστά συριακά διαβατήρια, την ώρα που ολόκληρο το 2014 είχαν εντοπιστεί 252.
    Ο λόγος για αυτή την αύξηση είναι ότι οι αιτούντες άσυλο που κατάγονται από τη Συρία έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτησή τους στην ΕΕ. Το 2014 το ποσοστό τους είχε φτάσει το 95%. Αυτό το γεγονός καθιστά τα συριακά διαβατήρια περιζήτητα και οδηγεί στην άνθηση της μαύρης αγοράς.
    Ο αριθμός των πλαστών διαβατηρίων αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς, όπως επισημαίνει η Frontex, πέρυσι αναφέρθηκαν 3.800 κλοπές μη τυπωμένων συριακών διαβατηρίων.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μαύρη αγορά πλαστών συριακών διαβατηρίων στην Τουρκία», σημείωσε η Frontex. «Είναι όμως δύσκολο να εκτιμήσουμε το εύρος του φαινομένου αυτού».
    Σύμφωνα με την γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία, το κόστος των πλαστών εγγράφων διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα και την προοριζόμενη χρήση τους, όμως η Μόνκιουρ δήλωσε ότι το εκτιμώμενο κόστος των πλαστών συριακών διαβατηρίων ανέρχεται «σε πολλές χιλιάδες ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου