Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

50α ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2015. Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 26/9 έως 18/10, αναλυτικά



50α ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2015.  Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 26/9 έως 18/10, αναλυτικά
26/09/2015
Έναρξη 50ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ   [ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/9]
ΟΛΘ     
    Συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης
    Αξιοποιώντας τη συγκυρία του παγκόσμιου έτους φωτός, η οπτική σύνδεση του Λευκού Πύργου και του Maison Crystal με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει τη γέφυρα που θα ενοποιήσει τα τρία σημεία.Video mappings, με εναλλαγές σχημάτων και χρωμάτων, illuminations [φωταγωγήσεις] μνημείων και ενδεχομένως διαδραστικές light installations [εγκαταστάσεις φωτός] θα προσφέρουν ένα μοναδικό πολύχρωμο θέαμα στην καρδιά της πόλης, στοχεύοντας στην ανάδειξη αρχιτεκτονικών μνημείων.    Τα κτίρια θα μετατραπούν σε καμβάδες όπου καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν εντυπωσιακές εικόνες. Η τεχνολογία θα συναντήσει την σύγχρονη τέχνη και η πόλη θα μεταμορφωθεί σε ένα πρωτότυπο μωσαϊκό έκφρασης.
    Ο Λευκός Πύργος θα μεταμορφωθεί φωτιστικά, ενώ ειδικά θα σημανθεί και το Μaison Crystal, ένα κτίριο της δημοτικής περιουσίας, το οποίο που θα αποτελέσει κέντρο των Δημητρίων.
    Επιπλέον, πλοιάρια θα μεταφέρουν τους πολίτες από το παραλιακό μέτωπο προς τον Επιβατικό Σταθμό του Οργανισμού Λιμένος, όπου μια φαντασμαγορική προβολή θα αναδείξει αρχιτεκτονικά το κτίριο. Στην πίσω πλευρά του επιβατικού σταθμού, στον χώρο του πάρκινγκ, θα γίνει το μεγάλο Party των εγκαινίων των Δημητρίων, όπου οι καλύτεροι VJ´s θα αυτοσχεδιάσουν χρησιμοποιώντας ήχο, φως και εικόνα.
    Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί μουσική διαδρομή από τον Λ. Πύργο μέχρι το Λιμάνι με την Agios Lavrentios Brass Band. Η Agios Lavrentios Brass Band γεννήθηκαν στο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο περίπου πριν από δέκα χρόνια. Οι 9 μουσικοί στην μπάντα χάλκινων πνευστών και κρουστών προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Ένα μουσικό πανηγύρι απ' την καρδιά της Σερβίας ως το Mardi Gras της Νέας Ορλεάνης!               
26/09/2015
Thess Wiki | Thessaloniki: Wikipedia City
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
    To thess wiki project στοχεύει στην ψηφιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού της Πόλης της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας στον κόσμο, της Wikipedia, και παράλληλα στη διασύνδεσή των ηλεκτρονικών λημμάτων με τον αστικό ιστό. Mε αφετηρία τα Δημήτρια και το καλλιτεχνικό τους πρόγραμμα, ξεκινά η δράση διασύνδεσης του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου με πυρήνα το πολιτιστικό περιεχόμενο της Θεσσαλονίκης.Thessaloniki: WikipediaCity.
    Το project έχει ως αφετηρία την αξιοποίηση ανοιχτού περιεχομένου και σκοπεύει να καλύψει αξιοσημείωτες τοποθεσίες, ιστορικά γεγονότα, μνημεία, πρόσωπα και καλλιτέχνες σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες. Οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς του Κόσμου θα κληθούν να ενισχύσουν τα λήμματα, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθούν ειδικά κεραμικά πλακίδια με barcodes (QR) σε μνημεία και ιστορικά σημεία σε ολόκληρη την πόλη, επιτρέποντας στους χρήστες smartphones και ιδιαίτερα σε επισκέπτες και τουρίστες της πόλης να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορία σχετική με όλες τις πτυχές της ζωής στη Θεσσαλονίκη στη γλώσσα τους.
Είσοδος ελεύθερη
26/09/2015  (έως 28/02/2016)
Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
    Η έκθεση διερευνά τις σημαντικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στην ευρωπαϊκή φωτογραφία πορτρέτου από το 1990 έως σήμερα. Παρουσιάζει ένα ρεύμα που τείνει να εστιάσει στο άτομο σε σχέση με το κοινωνικό και πολιτισμικό του περιβάλλον. Η ιστορία, η μνήμη, η πολιτική, ακόμη και το πού ζει το φωτογραφιζόμενο υποκείμενο (η πόλη ή η χώρα του), όλα παίζουν έναν ρόλο. Αυτές οι εξελίξεις που παρατηρούνται στη συγκεκριμένη τεχνοτροπία, έχουν συντελεστεί με φόντο τη ραγδαία μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής ζωής, την οποία έχει προκαλέσει η παγκοσμιοποίηση, η μετανάστευση, η έλευση του διαδικτύου και η οικονομική ενοποίηση – αλλαγές που έχουν στρέψει την προσοχή στην έννοια της «ταυτότητας».
27/09/2015
Jazz Brunch       
Maison Crystal 
    Στον υπαίθριο χώρο του Maison Crystal θα πραγματοποιηθεί ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο από το Jazz εργαστήριο του Σύγχρονου Ωδείου, σε συνεργασία με τους ηθοποιούς-σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. Παράλληλα για όλους τους παρευρισκόμενους και τους φίλους των Δημητρίων θα παρατεθεί brunch από τις 12 μ.μ. έως τις 3 μ.μ.                    
Είσοδος ελεύθερη
28-29/9/2015 -Θέατρο
VΑSISTAS “Bloods”        
Θέατρο Αυλαία              
    Η Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα της VASISTAS δοκιμάζουν τα όρια της σκηνικής επιτέλεσης με τα “ΑΙΜΑΤΑ”, ένα έργο ιδιοσυγκρασιακού ύφους, όπου ένα ορατόριο σωμάτων και ξέφρενων φαντασιώσεων μας οδηγούν στα βάθη μιας άλλης πραγματικότητας, της δικής μας μήπως;            
 Είσοδος: 13€, 10€ (φοιτητές)
29/09/2015 - Μουσική
Συναυλία Σάκη Παπαδημητρίου             
Παλλάς
    Στη συναυλία “Πρώτη κίνηση-50 χρόνια τραγούδια, συνθέσεις, αυτοσχεδιασμοί ” του Σάκη Παπαδημητρίου παρουσιάζεται μια επιλογή από συνθέσεις, τραγούδια και μουσικές ιδέες από τις δεκαετίες του '60, '70, '80 έως προσφάτως. Θέματα και μελωδίες από θεατρικά έργα και από τις παραστάσεις “Βωβού κινηματογράφου με μουσική επιτόπου”.              
10€, 8€ (φοιτητές) Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας    
30/9, 1-2/10/2015 - Εργαστήριο- Performance
Εργαστήριο Leibniz        
Maison Crystal 
    Η PerformanceThe Book Of Blood: Human Writes” της ομάδας Leibniz Live Art Company διερευνά ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και παίρνει τη μορφή μιας performance/εγκατάστασης δρώμενο.
    Στόχος του workshop σε αυτό το πρώτο στάδιο είναι να σφυρηλατηθεί ένας δεσμός εμπιστοσύνης ανάμεσα στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, να βρουν κοινούς τόπους και να δώσουν συνολικά στο κοινό ένα πολιτικό μήνυμα ενάντια στην τωρινή πολιτικοκοινωνική κατάσταση.
    Μετά την ολοκλήρωση του workshop θα ακολουθήσει ξεχωριστή performance από όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.                       
30/09/2015 - Χορός
Memoria Obscura: Αφανής Μνήμη        
Σφαγεία             
    Χορευτική παράσταση-performance της Τζένης Αργυρίου. Ένα παιχνίδι μνήμης, φωτός και σκιάς, φωτογραφίας και ήχου για την αλήθεια και τη λήθη. Το φωτογραφικό λεύκωμα “Γρεβενά 1895-1975, ογδόντα χρόνια φωτογραφίας” του Βαγγέλη Νικόπουλου υπήρξε εναρκτήρια δύναμη και έμπνευση για τη δημιουργία της performance “Memoria Obscura:Αφανής Μνήμη”. 
 10€, 8€ (μειωμένο) Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας
01/10/2015 - Εικαστικά
Νύχτα τέχνης                   
    Μόλις αρχίσει να βραδιάζει, θα ξεκινήσει η Νύχτα Τέχνης, που πριν το 2013 και από το 1995 ονομαζόταν Εικαστικός Περίπατος. Για ένα βράδυ οι αίθουσες τέχνης της πόλης και όλοι οι πολιτιστικοί φορείς θα ανοίξουν τις πόρτες τους για μια νυκτερινή εξόρμηση των φιλότεχνων Θεσσαλονικέων. Εκθέματα και καλλιτεχνικά εγχειρήματα θα παρουσιαστούν από τους δημιουργούς τους, επιμελητές και κριτικούς στο φιλότεχνο κοινό, σε ένα είδος ελεύθερης και ανοιχτής ξενάγησης.                             
2,3,4/10/2015 - Χορός
Κωνσταντίνος Ρήγος - Χοροθέατρο Οκτάνα “Dressed Undressed”       
Σφαγεία             
    Πρωταγωνιστές δυο άντρες χωρίς ταυτότητα, ντυμένοι με ρούχα της σύγχρονης καθημερινότητας. Στην εξέλιξη της δράσης θα τα απεκδυθούν, ηθελημένα ή αθέλητα, για να παραμείνουν δυο σώματα γυμνά μέσα σ' ένα χώρο καθορισμένο, από τον οποίο είναι αδύνατο να ξεφύγουν. Ο χώρος, άδειος από αντικείμενα, τονίζει την ερημιά που περικυκλώνει τα πρόσωπα και που κάνει οδυνηρή την υποχρεωτική συνύπαρξή τους.
    Μέσα από τη διεκδίκηση των ρούχων και την αντιπαράθεση του γυμνού και του ντυμένου, «μεταμφιεσμένου» σώματος επιδιώκεται η απόκτηση μιας αληθινής ταυτότητας, η επανεύρεση του χαμένου εαυτού, που ισοδυναμεί με την ανακάλυψη του χαμένου παραδείσου.
    Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 18 ετών.                             
  Προπώληση 12€, 10€ (νεανικό), Ταμείο 14€
02/10/2015 - Μουσική
Συναυλία M.A.T.E.         
Club Mύλου
    Μ.Α.Τ.Ε ή αλλιώς Meetings Along The Edge είναι ένα μουσικό σχήμα κινούμενο σε ήχους trip hop, drum‘n’bass, dubstep, dub, με cinematic ηχοχρώματα που σε συνδυασμό με video projections, δημιουργούν ένα προσωπικό, ιδιαίτερο οπτικoακουστικό αποτέλεσμα. Δημιουργήθηκαν το Νοέμβρη του 2011 στη Θεσσαλονίκη από τον Αδάμ Σιάγα (live electronics, scratch, synths, programming, ney) και τον Θωμά Κωστούλα (drums, programming).
    Στις αρχές του 2013 ενισχύθηκαν με την παρουσία της ηθοποιού Μαρίας – Ελισάβετ Κοτίνη στα φωνητικά και του Στάθη Καρυώτη στα visuals. Μετά από εμφανίσεις σε φεστιβάλ, underground στέκια αλλά και σε κεντρικές σκηνές εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν την νέα τους δισκογραφική δουλειά στα 50α Δημήτρια      
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ (μειωμένο)
03/10/2015 - Σεμινάριο - Μουσική
G.Hatchinson-Σεμινάριο             
Παλλάς
    Πρόκειται για ένα μουσικό σεμινάριο-workshop Jazz, ειδικά για τους μουσικούς του συγκεκριμένου είδους και όχι μόνο.   
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ (μειωμένο)
03/10/2015 - Μουσική
G.Hatchinson-Συναυλία              
Παλλάς               
    Μουσική συναυλία του Greg Hutchinson, ενός από τους μεγαλύτερους ντράμερ της σύγχρονης τζαζ σκηνής. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς του είδους, όπως ο John Scofield, Lou Donaldson, Freeman, Hancock, Ray Brown κ.α.                  
03/10/2015 - Performance
Zierle & Carter performance       
Maison Crystal 
    Η Alexandra Zierle και ο Paul Carter είναι καλλιτέχνες της περφόρμανς και live art curators, με έδρα την Αγγλία. Μέσα από τη συνεργατική τους πρακτική, οι Zierle & Carter εξετάζουν κριτικά διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, αντιμετωπίζοντας τις έννοιες του ανήκειν, τις δυναμικές των σχέσεων και τη μεταβολή των περιορισμών.
    Το έργο τους λειτουργεί ως πρόσκληση για περιπλάνηση ανάμεσα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, το μόνιμο και το παροδικό, αυτό που έχει λεχθεί και το ανήκουστο. Επίσης, διερευνά τις κοινωνικές συμβάσεις, τις παραδόσεις και τα τελετουργικά, συχνά διαταράσσοντας τον κανόνα. Στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιάσουν μια καινούρια performance, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα και εντυπώσεις της πόλης.  
 Είσοδος ελεύθερη
04/10/2015 - Performance
Leibniz performance      
Maison Crystal 
    Η Leibniz Live Art Company είναι μια εταιρία performance η οποία ιδρύθηκε από τους Ernst Fischer και Helen Spackman το 2005. Η εταιρία έχει δημιουργήσει 5 βασικά έργα performances/ εγκαταστάσεις μέχρι σήμερα (The ship of Fools, The Book of Dust, The Book of Blood, Ghost Letters and Passion/Flower) τα οποία έχουν παρουσιαστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
    Στο πλαίσιο των Δημητρίων θα παρουσιάσουν την Performance “The Book Of Blood: Human Writes”, η οποία διερευνά ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και παίρνει τη μορφή μιας performance/εγκατάστασης δρώμενο.
    Για την επιτέλεση του έργου βασική και αναγκαία η εθελοντική αιμοδοσία του κοινού. Μία σταγόνα αίματος που χρησιμοποιείται για να μεταγράψει την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε ένα βιβλίο που ταξιδεύει με το έργο από τόπο σε χώρο. Παράλληλα στον ίδιο χώρο 10 Έλληνες performance artists θα παρουσιάσουνε performances, με πολιτικό χαρακτήρα ύστερα από τη καθοδήγηση και το τετραήμερο εντατικό σεμινάριο των Leibniz Live Art Company.               
 Είσοδος ελεύθερη
04/10/2015 - Θέατρο
Παράσταση “OIDIP” Teatrul Național Radu Stanca Sibiu – S. Purcarete   
ΕΜΣ      
    Ο σκηνοθέτης των μεγαλύτερων επιτυχιών του ρουμανικού θεάτρου της τελευταία εικοσαετίας, Silviu Purcarete, κινούμενος μεταξύ Βουκουρεστίου και Παρισιού, διασκευάζει σε μια τρομακτικής έμπνευσης multimedia παράσταση το αρχαίο ελληνικό δράμα «Οιδίποδας». Υποστηρίζεται με μοναδικό τρόπο από το εθνικό θέατρο Radu Stanca Sibiu.
 12€, 10€ (φοιτητές) Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας
5,6,7/10/2015 - Θέατρο
Ορυχείο Ίψεν: η ελπίδα ήρθε;   
Maison Crystal 
    Το βραβευμένο από το Νορβηγικό Υπουργείο Πολιτισμού “Ορυχείο Ίψεν: η ελπίδα ήρθε”, επιστρέφει ανανεωμένο στα ΔΗΜΗΤΡΙΑ στο Μεζόν Κρυστάλ σε σκηνοθεσία δύο ταλαντούχων καλλιτεχνών μας, του Χάρη Πεχλιβανίδη και της Κορίνας Βασιλειάδου.
    Η νέα εκδοχή του έρχεται για να μας υπενθυμίσει ότι ο αγώνας για δικαιοσύνη εξακολουθεί να μας αφορά με την ίδια ένταση, όπως και στην εποχή του Ίψεν.  
 10€, 8€ (φοιτητές)
05/10/2015 - Μουσική
Συναυλία- Μ.Μυλωνάκης          
Παλλάς
    Ο Μάνος Μυλωνάκης είναι συνθέτης και αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά.
    Με βασικό μουσικό του όχημα τους Your Hand in Mine, ο Μάνος Μυλωνάκης είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί πιο επισταμένα με τη σύνθεση, τη μουσική τεχνολογία, τις μουσικές του δρόμου, αλλά και να χτίσει μια μεγάλη συλλογή από μουσικά όργανα.
    Με τους YHIM έχει ήδη τρεις παρουσίες στη δισκογραφία (Your Hand in Mine EP, Every Night Dreams, The Garden Novels) και έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες Live εμφανίσεις τόσο σε μικρούς-ασυνήθιστους χώρους, όσο και σε μεγάλες διοργανώσεις και φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
    Το καλοκαίρι του 2014 τον βρίσκει να ταξιδεύει για τη μουσική του και να ηχογραφεί το πρώτο του προσωπικό EP με Ισλανδούς μουσικούς στο Reykjavik, ενώ το 2015 γράφει μουσική για θέατρο και ηχογραφεί τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο. Η βραδιά αναμένεται να κινηθεί σε νεο-κλασσικά, μίνιμαλ μονοπάτια, ενώ επί σκηνής θα τον συνοδέψουν 4 μουσικοί ( έγχορδα και κρουστά )       
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 8€ (φοιτητές) Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας
06/10/2015 - Θέατρο
Παράσταση “THE DEAD MAN COMES FOR HIS SWEETHEART”- Ο νεκρός επιστρέφει στην αγαπημένη του.  Συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
    Theatre Kranj and Ptuj City Theatre        
    Jernej Lorenci, «Ο νεκρός επιστρέφει στην αγαπημένη του». Ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή Σλοβένος σκηνοθέτης φέρνει στα Δημήτρια την πολυβραβευμένη και υμνημένη παράστασή του «Ο νεκρός επιστρέφει στην αγαπημένη του», από το Theatre Kranj και Ptuj City Theatre. Πρόκειται για ένα έργο ποιητικής ευαισθησίας και έξοχων μουσικών ηχοχρωμάτων.
 Είσοδος: 10€, 8€ (φοιτητές) Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας
07/10/2015 - Μουσική- Κινηματογράφος
3 ταινίες με μουσική    
Black Box           
    Τρία απο τα καλύτερα duos της ελληνικής εναλλακτικής πειραματικής μουσικής σκηνής συνθέτουν και παρουσιάζουν ζωντανά για λογαριασμό των 50ων Δημητρίων το soundtrack για ευρωπαϊκές κινηματογραφικές ταινίες της Avant Garde του Μεσοπολέμου και του κινήματος Dada.
      Α. Οι Silent Move είναι το project-group των Γιάννη Παξεβάνη (κιθάρα, loops, tapes) και Βασίλη Τζαβάρα (πιάνο, κιθάρα, loops, tapes). Ξεκίνησαν ως σχήμα το 2009 επενδύοντας μουσικά το “Nosferatu” του Friedrich Murnau. Οι δυο μουσικοί με όχημα τον αυτοσχεδιασμό, τον ηλεκτρικό ήχο
και τα εφέ δημιουργούν μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, προτείνοντας εναλλακτικές μουσικές αναγνώσεις σε ταινίες βωβού κινηματογράφου. Οι δυο μουσικοί είναι σε συνεχή διάλογο μεταξύ τους αλλά και με το έργο, εναλλάσσοντας ρόλους κατά τη διάρκεια της παράστασης και παίζοντας άλλοτε μελωδικά κι άλλοτε αφαιρετικά.
      Β. Οι Sancho 003 είναι το πειραματικό ηλεκτρο-ακουστικό γκρουπ του Φώτη Σιώτα (Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμας, Επισκέπτες) και του Κώστα Παντέλη (Επισκέπτες, Πίσσα και Πούπουλα,Θ. Παπακωνσταντίνου) από την Ελλάδα. Η μουσική τους έχει χαρακτηριστεί και ως σινεματική.
Χρησιμοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την τεχνική του λουπαρίσματος, πάνω στο οποίο βασίζονται και όλες τους οι συνθέσεις, δημιουργώντας ονειρικά soundscapes με ‘βρώμικα’ ξεσπάσματα και αιθέριες μελωδίες.
    Συνεργάζονται επίσης με την χορευτική ομάδα Sinequanon.
      Γ. Οι Underwater Chess, ένα εξαιρετικό ντουέτο της Post-Ambient και Avant Garde Rock σκηνής της Θεσσαλονίκης.Ο Πάνος Παπάζογλου και ο Μιχάλης Βρέττας, σε μουσικές εξερευνήσεις, με κιθάρα, βιολί και φωνή, σε ambient πειραματισμούς και αυτοσχεδιασμούς. Το αποτέλεσμα; Ήχοι που κινούνται σε μια εύθραυστη ισορροπία, ανάμεσα στη μελωδία και σε ιδιαίτερες ηχητικές αναζητήσεις      
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 8€ (μειωμένο)
8,9,10,11,12/10/2015- Εργαστήριο
Θέατρο - Ντοκουμέντο
Maison Crystal 
    Εργαστήριο για το «Θέατρο- Ντοκουμέντο». Απευθύνεται σε ηθοποιούς, απόφοιτους και σπουδαστές των θεατρικών και δραματικών σχολών, σκηνοθέτες και δραματουργούς.     
8,9,10,11/10/2015 - Θέατρο
Roadtrip 3          
Εξωτερικοί χώροι της πόλης      
    Πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση μέσα σε τέσσερα αυτοκίνητα εν κινήσει, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της CHEVELLAS A.E., KYMCO, Holiday Inn Thessaloniki και των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ
    Το σκεπτικό είναι ότι οι 4 ηθοποιοί εναλλάσσουν αυτοκίνητα και το κοινό εκτίθεται σε τέσσερις διαφορετικές ιστορίες, 4 διαφορετικά διλήμματα ενώ κάθε ηθοποιός δίνει στους 4 επιβάτες που συναντά σε κάθε αυτοκίνητο ένα κοινό ρόλο για να μπορέσουν να πάρουν μέρος στη δράση. Οι επιβάτες / θεατές επιλέγουν με ποιο τρόπο θα παίξουν το διαδραστικό παιχνίδι που τους προτείνεται κάθε φορά.               
 12€
08/10/2015 - Μουσική
Συναυλία του Onder Focan "Nardis Jazz" 
Παλλάς 
    Μουσική συναυλία ενός από τους γνωστότερους Τούρκους κιθαρίστες, του Onder Focan, όπου η αρμονία της Jazz, οι αυτοσχεδιασμοί αλλά και έθνικ στοιχεία αναμειγνύονται δημιουργικά.
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 8€ (μειωμένο) Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας
9,10/10/2015 - Θέατρο
“Ηλέκτρα” του Σοφοκλή -ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ
Άνετον 
    Κωνσταντίνος Ντέλλας, «Ηλέκτρα, το τελευταίο αίμα». Μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και του Θεάτρου Τέχνης, με την Όλια Λαζαρίδου και τον Γιώργο Χριστοδούλου, σε μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη εκδοχή της «Ηλέκτρας», με συμμετοχή-έκπληξη του Γιάννη Αγγελάκα στον ρόλο του Σοφοκλή.                          
09/10/2015 - Performance - Λογοτεχνία
Exulat   
Αλατζά Ιμαρέτ 
    Το «Exulat […poeta in terra…]» είναι μια σπονδυλωτή σκυταλοδρομία ποίησης και επιτέλεσης, όπου διερευνώνται τα όρια μεταξύ γραπτού και προφορικού ποιητικού λόγου, με έμφαση στη σωματοποίηση της ποίησης, καθώς και στην ποικιλότροπη διάδραση της ποιήτριας-ποιητή με το κοινό.
    Συμμετέχουν με ποιητικές επιτελέσεις οι ποιήτριες-ποιητές: Κατερίνα Ηλιοπούλου (με τη σύμπραξη του εικαστικού Γιάννη Ισιδώρου), Φοίβη Γιαννίση, Γιάννης Στίγκας, Βασίλης Αμανατίδης (με την σύμπραξη της εικαστικού Ράνιας Εμμανουηλίδου), Μάριος Χατζηπροκοπίου, Λένια Ζαφειροπούλου και Ζαφείρης Νικήτας.                  
 Είσοδος ελεύθερη
09/10/2015
Οι δίδυμοι της Βενετίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
    Το Γ’ Έτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ανακαλύπτει τους κώδικες της Commedia del Arte. Βγαίνοντας στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, δεν διστάζει, από τη μια, να ακολουθήσει αυτούς τους κώδικες πιστά και, από την άλλη, να εμπιστευθεί το βλέμμα της σημερινής νεολαίας που θα κάνει τον Γκολντόνι και πάλι επίκαιρο.
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος ελεύθερη
9-10/10/2015 - Μουσική
Διήμερο Μουσικής Μπαρόκ      
Αίθουσα Συναυλιών της Κ.Ο.Θ.
    Συντελεστές από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Βιολοντσέλο: Δήμος Γκουνταρούλης, Βιολί: Σίμος Παπάνας, Τσέμπαλο/continuo: Γεράσιμος Χοϊδάς)
Πρόγραμμα:
Antonio Vivaldi: Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και έγχορδα
Francesco Geminiani: Concerto Grosso "La Follia" (με εμβόλιμους αυτοσχεδιασμούς) C.P.E.
Bach: Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα εγχόρδων σε λα μείζονα
Συνεργασία με Κ.Ο.Θ.
Τιμές εισιτηρίων: 8€, 4€ (μειωμένο)
9,10,11,12,13/10/2015 -  Κινηματογράφος
Tess International Short Film Festival
Αλέξανδρος      
    Φεστιβάλ δημιουργών ταινιών μικρού μήκους με συμμετοχή βραβευμένων κινηματογραφιστών.
 5 €
10/10/2015 - Μουσική
Συναυλία Hauschka       
ΕΜΣ      
    Ο Hauscka – ή κατά κόσμον Volker Bertelmann- είναι ένας από του πιο ανερχόμενους και αναγνωρίσιμους σύγχρονους συνθέτες παγκοσμίως.
    Στην ηλικία των 18 ετών υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Sony Music και εξέδωσε μια πλειάδα δίσκων είτε προσωπικών είτε σε συνεργασία με επώνυμους μουσικούς, όπως ο Torsten Mauss, Luke Sutherland, Stefan Schneider ( To Rococo Rot ) Απο to 2007 ηχογραφεί για την διάσημη Fat Cat Records ( Sigur Ross, Max Richter, Sylvian Chaveau )
    Παράλληλα συνθέτει για κινηματογράφο, θέατρο και χορό και εμφανίζεται σε μεγάλα και διάσημα φεστιβάλ ανα τον κόσμο ενω οι σύγχρονοι κριτικοί τον συγκρίνουν με συνθέτες όπως ο Eric Satie, John Cage και Steve Reich . Στα 50α Δημήτρια θα παρουσιάσει έργα του για προετοιμασμένο πιάνο ( prepared piano ) και ηλεκτρονικά με προβολή video σε ζωντανό χρόνο με κάμερα που θα βιντεοσκοπεί το εσωτερικό του προετοιμασμένου ακουστικού πιάνου.           
 12€, 10€ (μειωμένο)
10/10/2015
MOUNT OLYMPUS - TO GLORIFY THE CULT OF TRAGEDY
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μια 24ωρη performance του Jan Fabre
    Το «Mount Olympus / 24h: Η αποθέωση της κουλτούρας της τραγωδίας» είναι χωρίς αμφιβολία το πλέον προ(σ)κλητικό όσο και φιλόδοξο project του Jan Fabre, όπου συναθροίζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που τον έκαναν παγκόσμια καλλιτεχνική είδηση.
Κατάλληλο για θεατές άνω των 18 ετών.
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος: 30€ (24 ώρες), 20€ (16 ώρες), 15€ (8 ώρες). Φοιτητικά: 15€ (24 ώρες), 10€ (16 και 8 ώρες)
11 – 18 /10/2015 - Εικαστικά
Έκθεση “Διασπορές”
Πολιτιστικό Κέντρο Βαβυλωνία
    Η θεματική τους έγκειται στη σχέση του μεταναστευτικού φαινομένου και της έννοιας της διασποράς με τον αστικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Κεντρικό άξονα των Διασπορών θα αποτελέσει μία εικαστική έκθεση που θα πλαισιωθεί από ένα παράλληλο πολιτιστικό δρώμενο, με προσεγγίσεις εικαστικού, ανθρωπολογικού, λογοτεχνικού, διαγλωσσικού και μουσικού χαρακτήρα. Οι Διασπορές θα διοργανωθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαβυλωνία , στο πλαίσιο του φεστιβάλ Δημήτρια.
12/10/2015 - Μουσική- Σεμινάριο
Σεμινάριο Adam Ben Ezra           
Κέντρο Μουσικής          
    Σεμινάριο που απευθύνεται σε όλους τους μουσικούς, αλλά και ιδιαίτερα σε αυτούς που ασχολούνται με το κοντραμπάσο. 
12/10/2015 -Μουσική
Συναυλία Adam Ben Ezra             
Παλλάς 
    Μουσική συναυλία ενός από τους μεγαλύτερους σολίστες-κοντραμπασίστες παγκοσμίως, του Adam Ben Ezra, όπου η μουσική του ενσωματώνει drumming, looping και αυτοσχεδιαζόμενες συνθέσεις.
 10€, 8€ (μειωμένο) Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας            
13,14,15,16,17/10/2015 - Performance- Εργαστήριο
Εργαστήριο “Στάσεις”   Ράπτης Δημήτρης-Ομάδα “Σώμα Ως”     
Maison Crystal 
    Πρόκειται για ένα workshop –performance διάρκειας 7 ημερών. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να ανακαλύψουν τις δυνατότητες της επαφής μεταξύ των σωμάτων τους και το πέρασμα από την ακινησία –στάση στην διαδοχική κίνηση. Η επικοινωνία των σωμάτων θα συνοδεύεται από τη χρήση ενός υλικού το οποίο θα αποτελεί σημείο συνάντησης ή άλλες φορές ακόμα και εμπόδιο στην επαφή τους. Τα ανθρώπινα γλυπτά θα αποκτούν κίνηση μέσα από μια λογική ντόμινο και θα ζωντανεύουν σταδιακά στο χώρο. Το workshop απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές, improviser, performer, ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών και σε όσους έχουν ασχοληθεί με τη σωματική τους εκφραση.                         
13,14/10/2015 Εικαστικά - Video - Art
New Video productions-screenings         
Maison Crystal 
    Στο πλαίσιο του φεστιβαλικού χαρακτήρα των Δημητρίων, την εικαστική έκθεση αντικαθιστά η ανάθεση νέων οπτικοακουστικών παραγωγών, πάντα για λογαριασμό των Δημητρίων, σε νέους και ανερχόμενους εικαστικούς. Με τη φιλοδοξία να επεκταθεί η πρακτική των νέων παραγωγών, που αναζωογονούν το καλλιτεχνικό πεδίο, αλλά και τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στον πυρήνα των καλλιτεχνικών αναζητήσεων, η Λένα Αθανασοπούλου, ο Μπάμπης Αλεξιάδης, ο Κωνσταντίνος Ιορδάνου και ο Ορέστης Μαυρουδής αποτυπώνουν αθέατες όψεις της Θεσσαλονίκης μέσα σε βίντεο μικρής διάρκειας, καθώς και σε οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις.         
 Είσοδος ελεύθερη
14,15/10/2015 - Χορός - Video
ATHENS VIDEO DANCE-προβολές και promenade           
Σφαγεία             
    Kινηματογραφικές βραδιές για videodance, οι οποίες θα περιλαμβάνουν έως και 30 σύντομα έργα videodance από την ελληνική και διεθνή σκηνή, καθώς και ταινίες μικρού μήκους, 3 συνεντεύξεις από καταξιωμένους χορογράφους (Akram Khan, David Zambrano, RootlessRoot), 2 ντοκιμαντέρ χορού και μια κινηματογραφική όπερα.
    Promenade: περίπατος/περιπλάνηση του κοινού ανάμεσα σε 15 επαγγελματίες χορευτές, performers, ηθοποιούς, μουσικούς και εικαστικούς, που αρθρώνουν σύντομες κινητικές, εικαστικές, μουσικές και οπτικοακουστικές ιδέες.
 Είσοδος ελεύθερη
14,15/10/2015 - Θέατρο
Λ. Κιτσοπούλου- “Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζεις”.
Άνετον 
    Η θεατρική παράσταση με τίτλο: «Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζεις». Η πολυσυζητημένη Λένα Κιτσοπούλου υπογράφει το έργο με τον μακροσκελή τίτλο αλλά και με τις πιο ώριμες απόψεις της γύρω από το «τίποτα» της καθημερινότητας.                      
 12€, 10€ (μειωμένο)
15/10/2015 - Χορός
“Mediterranea” - Modern Dance Theatre Istanbul of State Opera and Ballet
ΕΜΣ
    To Modern Dance Theatre Istanbul of State Opera and Ballet συμμετέχει στα 50ά Δημήτρια με την παράσταση χορού "Mediterranea". Ένα πλούσιο σύνολο χορευτών ερμηνεύει χορογραφίες τριών μεγάλων χορογράφων διεθνούς εμβέλειας.
    Aναλυτικά, το μεγάλο καλλιτεχνικό σχήμα θα ερμηνεύσει τα κομμάτια “ Mantra” του Ihsan Rustem,“Shashana’s Balcony“ του Barak Marshall και τα“Κύματα” του Αντώνη Φωνιαδάκη.       
 12€, 10€ (μειωμένο)
16/10/2015 - Μουσική
Συναυλία C.COLE (Manyfingers)
club Μύλου      
    Ο ξεχωριστός συνθέτης και μουσικός Chris Cole aka Manyfingers (γνωστός και από τις συνεργασίες του με τον Matt Elliott ), απο το Μπρίστολ, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον νέο του δίσκο « The Spectacular Nowhere “ , παίζοντας ζωντανά επί σκηνής μόνος του και λουπάρωντας ντραμς, τσέλο, κιθάρα, βιμπράφωνο, πιάνο, kantele ( παραδοσιακή φινλανδική άρπα,) ακορντεόν, philacorda και διάφορα χειροποίητα μουσικά όργανα .          
  12€, 10€ (μειωμένο)
16,17,18/10/ 2015 - Θέατρο
Παύλου Μάτεσι “Η μητέρα του σκύλου”.
Αυλαία 
    Στο αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι «Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ», με αλλεπάλληλες εκδόσεις στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, ξεδιπλώνεται ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μέσα απ’ τα μάτια μιας γυναίκας – σύμβολο του ανθρώπου που δεν σταματάει να παλεύει να επιβιώσει.
    Ο μοναδικός τρόπος του συγγραφέα, κάποιες φορές δηκτικός, άλλες χιουμοριστικός, πότε δραματικός και πότε σουρεαλιστικός ζωντανεύει στη σκηνή. Μια παράσταση του Σταύρου Τσακίρη, που δεν είναι εξομολόγηση, ούτε αφήγηση, αλλά μια διαθλασμένη παρακολούθηση της πραγματικότητας, όπως την αντιλαμβάνεται το «ταραγμένο μυαλό» της ηρωίδας.        
 15€, 10€
17,18/10/2015 - Performance
Performance “Στάσεις” Ράπτης Δημήτρης-Ομάδα Σώμα Ως         
Maison Crystal
    Το workshop που προηγήθηκε θα καταλήξει σε μια performance, η οποία στόχο θα έχει την ανακάλυψη των διαστάσεων της ανθρώπινης αναζήτησης για επαφή και επικοινωνία.      
 8,00 €
18/10/2015 - Θεατρο
TgStan
ΕΜΣ                     
    tgSTAN, «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ. Η παγκοσμίου φήμης βελγική αβανγκάρντ θεατρική ομάδα επιστρέφει μετά από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη με μια ακόμη ξεχωριστή παραγωγή της. Το έργο εξετάζει με ενδελεχή τρόπο τις ανθρώπινες ερωτικές σχέσεις και τα αδιέξοδα τους.           
 12€, 10€ (μειωμένο)
18/10/2015 - Μουσική
Γ. Αγγελάκας | Λήξη     
ΦΙΞ-Μύλος        
    Χωρίς συστάσεις... Θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την νέα του δισκογραφική δουλειά με το καινούργιο 6μελές μουσικό σχήμα του κλείνοντας τα 50α Δημήτρια. Θα ακολουθήσει πάρτυ στο πλαίσιο της λήξης των 50ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.                         
 10€ (προπώληση), 12€ (ταμείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου