Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Ν.Τραμπ προς Αμερικανούς γερουσιαστές: «Ο Ερντογάν θα βγάλει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ αν τον πιέσουμε πολύ»!


Ν.Τραμπ προς Αμερικανούς γερουσιαστές: «Ο Ερντογάν θα βγάλει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ αν τον πιέσουμε πολύ»!
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, μιλώντας σε 42 γερουσιαστές για την αιτία που πρόβαλε βέτο στις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 αποκάλυψε ότι σύμφωνα με πληροφορίες «Η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να κλείσει τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις του Ιντσιρλίκ και Κιουρετσίκ και στην συνέχεια θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ αν υπάρξουν κυρώσεις»!
    Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσε το ΝBC με τον Ν.Τραμπ απεγνωσμένα να ζητά από τους γερουσιαστές να δείξουν «ευελιξία» προς την Τουρκία καθώς αυτό που έρχεται είναι πολύ μεγάλο ακόμη για να μπορέσει να το διαχειριστεί ακόμη η Ουάσινγκτον.
    Ηδη ο Ν.Τραμπ προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση: Aπελευθέρωσε τον αγαπημένο ταμία του Ρ.Τ.Ερντογάν με τον πρόεδρο της Τουρκίας να του ετοιμάζει υποδοχή ήρωα στην Κωνσταντινούπολη!
    "Ο Ερντογάν περιέγραψε σε Αμερικανούς αξιωματούχους τα βήματα που θα κάνει εναντίον των ΗΠΑ.   Αυτά συμπεριλαμβάνουν αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Οργάνωση και εκδίωξη των ΗΠΑ από τις βάσεις Ιντσιρλίκ και Κιουρετσίκ".
    Τις ίδιες πληροφορίες του NBC επιβεβαίωσε και το αμερικανικό ΜΜΕ "Stars and Stripes" το οποίο έγραψε σχετικά:
    "Αν η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των S-400 τότε οι ΗΠΑ θα χάσουν τις 2 στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις, το Ιντσιρλίκ και το Κιουρετσίκ".
    "Είμαστε ήδη στην διαδικασία, αν είναι το Ιντσιρλίκ, ή το Κιουρετσίκ ή άλλα θέματα" είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ.Τσαβούσογλου, στο τουρκικό κανάλι TGRT.
    "Αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αρνητικά βήματα προς εμάς, αν υπάρξουν κυρώσεις ή περαιτέρω βήματα, εμείς έχουμε έτοιμες απαντήσεις στην Αμερική.
    Αν η Αμερική δείξει εχθρική συμπεριφορά, όπως τους έχουμε πει, δεν έχουμε μυστικά, θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα. Δεν είναι απειλή δεν είναι μπλόφα" πρόσθεσε ο Μ.Τσαβούσογλου.
    Για τους λόγους αυτούς ο Ν.Τραμπ ζήτησε περισσότερο χρόνο και ευελιξία από τους γερουσιαστές.
    "Κατά την διάρκεια της συνάντησης μας, περιέγραψε σε 90 λεπτά πως ήθελε περισσότερο "χώρο" για να εργαστεί με τα ζητήματα αυτά" είπε ο γερουσιαστής Kevin Cramer.
    "Θέλει περισσότερη ευελιξία" είπε ο γερουσιαστής John Cornyn.
    Η κολακεία ήταν μέρος της προσέεγισης του Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς όπως είπε στον Τραμπ "είσαι καλύτερος επιχειρηματίας από τον προκάτοχο σου τον Μ.Ομπάμα. Μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία και να αποφύγουμε τις κυρώσεις".
Κατευνασμός ΗΠΑ: Απελευθέρωσαν τον τραπεζίτη του Ερντογάν - Yποδοχή ήρωα στην Κωνσταντινούπολη
    Ένα αεροσκάφος της Turkish Airlines, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 11.30 π.μ. τοπική ώρα, αφού απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, μετέφερε τον Μεμέτ Χακάν Αττίλα πίσω στην Τουρκία.
    O Atilla θεωρείται ο προσωπικός τραπεζίτης της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, τον Atilla υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο τα μέλη της οικογένειάς του: η σύζυγός του Burçin, ο γιος του Burkan, η μητέρα του Ayşe και ο πατέρας Mehmet Iσık καθώς και στελέχη τραπεζών και κρατικοί υπάλληλοι.
    Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Mehmet Cahit Turhan και ο γενικός διευθυντής της Halkbank, Osman Arslan ήταν μεταξύ εκείνων που καλωσόρισαν την Atilla.
    Ο αδελφός μας Hakan έχει φτάσει στη χώρα ασφαλής και υγιής και έχει επανενωθεί με τα μέλη της οικογένειάς του”, δήλωσε ο Αλμπαϊράκ στους δημοσιογράφους.
    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Atilla μετά την άφιξή του για να του εκφράσει τις ευχές του για την οικογένειά του.
    Ο Χακάν Ατίλα, 48 ετών, ήταν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ατίλα συνωμότησε με τον έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και άλλους ώστε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν.
    Ο Ζαράμπ δήλωσε ένοχος και κατέθεσε εναντίον του Ατίλα, περιγράφοντας στο δικαστήριο ένα ευρύ δίκτυο δωροδοκιών που, όπως υποστήριζε, είχε την “ευλογία” του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε έντονα μετά την καταδίκη του, κάνοντας λόγο για μια «σκανδαλώδη απόφαση, σε μια σκανδαλώδη υπόθεση».
    Η Halkbank, που αρνήθηκε την όποια παρατυπία, έχει βρεθεί έκτοτε αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα από τις ΗΠΑ σε σχέση με την υπόθεση, την οποία ο Ερντογάν έχει καταδικάσει ως πολιτική επίθεση σε βάρος της κυβέρνησής του.
    Ο δικαστής επέτρεψε να συμψηφισθεί η ποινή που εξέτισε ο πρώην τραπεζίτης πριν καταδικασθεί, ένα χρόνο νωρίτερα, και η αποφυλάκισή του ανακοινώθηκε νωρίτερα λόγω καλής του διαγωγής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου