Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Πρόκληση από την Τουρκία: Σχεδιάζει έρευνες νότια του Καστελόριζου


Πρόκληση από την Τουρκία: Σχεδιάζει έρευνες νότια του Καστελόριζου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
    Εν μέσω του τεταμένου κλίματος για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αγκυρα ετοιμάζεται για μία ακόμη πρόκληση, καθώς σχεδιάζει να κάνει έρευνες σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».
    Η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (TΡΑO), έκανε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού, προκειμένου να κάνει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που ξεκινά από τα νότια της Ρόδου και φτάνει πέρα από το Καστελόριζο, ανάμεσα στον 28ο και τον 29ο μεσημβρινό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».
Μετά τις 15 Αυγούστου οι έρευνες της Τουρκίας
    Στο αίτημα αυτό ζητείται διαθεσιμότητα της περιοχής μετά τις 15 Αυγούστου. Την ίδια περίοδο ολοκληρώνεται η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Ουρούτς Ρέις» στη θάλασσα του Μαρμαρά. Πρόκειται για ένα από τα δύο εξελιγμένα ερευνητικά πλοία της Τουρκίας. Στην Αθήνα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Τουρκίας και μέσω όλων των υφιστάμενων διαύλων έχουν κοινοποιηθεί όλες οι «κόκκινες γραμμές» προς την Αγκυρα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.
    Την ίδια ώρα, στην Αθήνα εκτιμάται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή και για τέταρτο τουρκικό πλοίο εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θέμα που αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου