Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Διέλευση αμερικανικού αντιτορπιλικού στο στενό της Ταϊβαν… στη μύτη της Κίνας


Διέλευση αμερικανικού αντιτορπιλικού στο στενό της Ταϊβαν… στη μύτη της Κίνας
    Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι ένα πλοίο του διέσχισε το στρατηγικό Στενό της Ταϊβάν, λιγότερο από μία ημέρα αφού η Κίνα ανακοίνωσε πως «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρήσης βίας» για την επανένωσή της με την Ταϊβάν. Ο Κλέι Ντος εκπρόσωπος του 7ου στόλου των ΗΠΑ δήλωσε ότι τον διάπλου πραγματοποίησε το USS Antietam και εξήγησε ότι επρόκειτο για μια επιχείρηση «ρουτίνας» και «σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο».
    Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση αυτή «αποδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για ένα ελεύθερο και ανοικτό Ινδικό και Ειρηνικό» ωκεανό, ενώ υπογράμμισε ότι «το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να πετά, να πλέει και να επιχειρεί όπου του επιτρέπει το διεθνές δίκαιο». Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν επιβεβαίωσε ότι παρακολούθησε τον διάπλου του αμερικανικού πολεμικού πλοίου και ότι δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο.
    Αυτή είναι η έκτη φορά φέτος που πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού διασχίζει το μήκους 180 χιλιομέτρων Στενό της Ταϊβάν που τη χωρίζει από την Κίνα. Ωστόσο αυτή τη φορά ο διάπλους πραγματοποιήθηκε μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της λευκής βίβλου για την Άμυνα από την Κίνα, στην οποία αναφέρεται ότι «η πλήρης επανένωση» της Ταϊβάν είναι ένα από τα θεμελιώδη συμφέροντα του Πεκίνου. «Η Κίνα πρέπει και πρόκειται να επανενωθεί», υπογραμμίζεται στη λευκή βίβλο. «Δεν δεσμευόμαστε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία και επιφυλασσόμεθα να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».
     «Αν υπάρξουν άνθρωποι που τολμήσουν να χωρίσουν την Ταϊβάν από τη χώρα, ο στρατός της Κίνας θα είναι έτοιμος να πάει σε πόλεμο για να διασφαλίσει ενεργά την εθνική κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική της ακεραιότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Γου Κιάν στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου για τη λευκή βίβλο. Η Κίνα έχει στείλει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πολεμικά αεροσκάφη και πλοία γύρω από την Ταϊβάν και εργάζεται για την απομονώσει σε διεθνές επίπεδο, περιορίζοντας τους λίγους εναπομείναντες διπλωματικούς συμμάχους της.
    Η επιχείρηση του USS Antietam κινδυνεύει να αυξήσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ η Ταϊβάν ενδέχεται να τη θεωρήσει ένδειξη στήριξης. Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν επισήμως σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύονται βάσει νόμου να προσφέρουν στο νησί μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και είναι η βασική πηγή στρατιωτικού εξοπλισμού για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου