Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Αυστρία: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος Ρώσου αξιωματικού


Αυστρία: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος Ρώσου αξιωματικού
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών εξέδωσαν οι αυστριακές αρχές καθώς υποψιάζονται ότι διενεργούσε κατασκοπεία στη χώρα επί σειρά ετών, σε συνεργασία με έναν Αυστριακό στρατιωτικό.
    Η αστυνομία και η εισαγγελία του Σάλτσμπουργκ ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους ότι με το ένταλμα ζητείται η σύλληψη ενός 65χρονου Ρώσου, αξιωματικού της GRU, της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας. Ο άνδρας αυτός φέρεται να ήταν σε επαφή με έναν συνταγματάρχη του αυστριακού στρατού που κατηγορείται ότι ήταν πληροφοριοδότης της Μόσχας από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι και τη σύλληψή του στην Αυστρία, στα τέλη του 2018.
    Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς τον Νοέμβριο του 2018, όταν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση περνούσαν κρίση, με φόντο τη δηλητηρίαση, στη Βρετανία, του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ αλλά και τις κατηγορίες περί κυβερνοεπιθέσεων εκ μέρους της Μόσχας.
    Η Αυστρία πιστεύει ότι ο συνταγματάρχης αυτός, ηλικίας σήμερα 70 ετών, διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας επί 30 χρόνια. Ο αξιωματικός έχει προφυλακιστεί και κατηγορείται για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων, ενώ ο ίδιος παραδέχεται ένα μέρος όσων του προσάπτονται.
    Στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας αναφέρεται ότι ο πράκτορας της GRU ονομάζεται Ιγκόρ Εγκόροβιτς Ζάιτσεφ. Η πρώτη γνωστή επαφή του Ζάιτσεφ με τον Αυστριακό συνταγματάρχη ανάγεται στο 1987. Από την ημέρα εκείνη, ο Αυστριακός παρείχε στη Μόσχα λεπτομερείς πληροφορίες για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του και ιδίως για τα εξοπλιστικά συστήματα και τις αποστολές των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου