Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Λύθηκε το μυστήριο: Από τη Ρωσία προήλθε η μυστηριώδης διαρροή ραδιενέργειας που σκέπασε Ευρώπη και Ελλάδα το 2017


Λύθηκε το μυστήριο: Από τη Ρωσία προήλθε η μυστηριώδης διαρροή ραδιενέργειας που σκέπασε Ευρώπη και Ελλάδα το 2017
https://www.iefimerida.gr/
    Σε εργοστάσιo επανεπεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων στα νότια Ουράλια της Ρωσίας εντοπίστηκε η πηγή μιας μυστηριώδους διαρροής ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκε στον ουρανό της Ευρώπης πριν από δύο χρόνια, όπως επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη.
    Επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 1.300 σημεία σε όλο τον κόσμο για να εντοπίσουν την πηγή της τεράστιας διαρροής ραδιενέργειας, η οποία απελευθέρωσε 100 φορές περισσότερη ακτινοβολία στην Ευρώπη από την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011.
    Η πηγή, η οποία εντοπίστηκε, όπως πιστεύεται, στις εγκαταστάσεις της ρωσικής μονάδας Mayak (κάτι που υποπτεύονταν οι επιστήμονες ήδη από το 2017) δεν προήλθε από ατύχημα σε κάποιον αντιδραστήρα, αλλά από ένα συμβάν στο πυρηνικό εργοστάσιο επανεπεξεργασίας ραδιενεργών υλικών, διαπίστωσαν ερευνητές, παρά τις επίμονες αρνήσεις των ρωσικών Αρχών ότι η διαρροή προήλθε από τη μονάδα αυτή.
    Το συναγερμό σήμαναν τον Οκτώβριο του 2017 Ιταλοί επιστήμονες που παρατήρησαν μια αύξηση
των επιπέδων του ραδιενεργού ισότοπου ρουθηνίου -106 (Ru-106), που χρησιμοποιείται στις αντικαρκινικές θεραπείες ακτινοβολίας για όγκους στα μάτια και ενίοτε σε θερμοηλεκτρικές γεννήτριες (RTG) που παρέχουν ενέργεια σε δορυφόρους. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, Γάλλοι επιστήμονες είχαν εντοπίσει σε εισαγόμενα από τη Ρωσία μανιτάρια, ραδιενεργά στοιχεία, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει κάποια σύνδεση με το ρουθήνιο που είχε εντοπιστεί στην ατμόσφαιρα.
Ραδιενέργεια είχε εντοπιστεί και στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας
    Παρόμοια ευρήματα αναφέρθηκαν και στη χώρα μας από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), αλλά και στην Γερμανία, την Ελβετία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβενία καθώς και στην Αραβική χερσόνησο, ακόμη και στην Καραϊβική.
Η συγκέντρωση του ρουθηνίου δεν ήταν επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία
    Το γεγονός ότι το ρουθήνιο ήταν το μόνο ραδιενεργό ισότοπο που ανιχνεύθηκε ώθησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η πηγή του ήταν ένα εργοστάσιο επανεπεξεργασίας ραδιενεργών υλικών. Κατάφεραν μάλιστα να εντοπίσουν την ώρα που συνέβη η διαρροή, από τις 6 το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου του 2017 μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Και βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν από 176 σταθμούς μέτρησης σε 29 χώρες εντόπισαν την πηγή στη ρωσική μονάδα Mayak. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS παρά την υψηλή συγκέντρωση ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα, δεν ήταν επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου