Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Η Πολωνία έχει δικαίωμα να απαιτήσει αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λέει ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος.



Η Πολωνία έχει δικαίωμα να απαιτήσει αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λέει ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος.
    Η Πολωνία έχει «ηθικό δικαίωμα» να ζητήσει αποζημιώσεις για τις απώλειες που υπέστη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και την οικονομική ζημιά που υπέστη λόγω της ένταξής της στην ΕΕ, δήλωσε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, PiS, και πρώην πρωθυπουργός.
    «
Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε... στους επικριτές μας στη Δύση ότι η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που χρειάστηκε να αντισταθεί στον Ναζισμό, και 17 ημέρες αργότερα δέχτηκε την επίθεση άλλου ενός γενοκτόνου απολυταρχισμού, της Σοβιετικής Ένωσης» είπε ο Κατσίνσκι σε ομιλία του σε συνέδριο του κόμματος το Σάββατο, όπως αναφέρει το RT.
    Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Πολωνία ποτέ δεν έλαβε αποζημίωση για αυτή την «
τεράστια ζημιά, από την οποία δεν έχει ανακάμψει ακόμα και σήμερα», προσθέτοντας πως η χώρα του ποτέ δεν αποποιήθηκε το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση και έχει ένα «ηθικό δικαίωμα» για αυτό, ενώ αυτοί που διαφωνούν «κάνουν λάθος».
    Ο Κατσίνσκι είπε επίσης πως η ΕΕ οφείλει στη Βαρσοβία αποζημίωση, καθώς σχεδόν όλα τα οφέλη που προέκυψαν από την ένταξη της χώρας στην Ένωση τα αποκόμισαν οι εταίροι της Βαρσοβίας στη δυτική Ευρώπη. Η Πολωνία άνοιξε την αγορά της 12 χρόνια πριν μπει στην ΕΕ ως προαπαιτούμενο μέτρο, τόνισε ο Κατσίνσκι, συμπληρώνοντας πως «
τα φθηνά πολωνικά εργατικά χέρια επίσης ωφέλησαν αυτές τις δυτικές οικονομίες». Ωστόσο, δήλωσε πως το κόμμα του δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως αντιευρωπαϊκό, καθώς είχε στηρίξει την ένταξη της Πολωνίας το 2004 και τώρα εκτιμά την εισροή κονδυλίων της ΕΕ.
    Επίσης αναφέρθηκε στο προσφυγικό, λέγοντας ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να πει «όχι» στην ιδέα να υποδεχτεί πρόσφυγες, καθώς δεν έχει σχέση με τους λόγους που προκάλεσαν την προσφυγική κρίση. «
Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τις χώρες από τις οποίες έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη αυτές τις ημέρες, δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το εργατικό δυναμικό τους και, εν τέλει, δεν τους έχουμε προσκαλέσει στην Ευρώπη. Έχουμε ένα πλήρες ηθικό δικαίωμα να πούμε “όχι”» είπε ο Κατσίνσκι, όπως ανέφερε το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου