Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΦΠΑ 23%. ΗΤΟΙ….ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΩΣ!



ΦΠΑ 23%. ΗΤΟΙ….ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΩΣ!
«Παράνοια» με το ΦΠΑ - Τι αναφέρει η εγκύκλιος που εκδόθηκε
iefimerida.gr
    Τα... μαλλιά τους τραβάνε οι ιδιοκτήτες μικρών ή μεγάλων καταστημάτων για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν στο ΦΠΑ ως το άνοιγμα της Δευτέρας, ενώ ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το σοκ που θα υποστούν οι καταναλωτές, αφού πολλά από τα είδη τα οποία αγοράζουν σε καθημερινή βάση θα έχουν αυξηθεί ως και 10%!
    Η κατεπείγουσα εγκύκλιος της ΓΓΔΕ βρίσκεται στα χέρια των καταστηματαρχών, ωστόσο οι χιλιάδες αλλαγές προκαλούν πονοκέφαλο, πόσο μάλλον όταν ο συνδυασμός πρώτων υλών στο ίδιο τρόφιμο μπορεί να το οδηγήσει σε ΦΠΑ 23% αντί 13%! Για παράδειγμα, το νωπό ή κατεψυγμένο χοιρινό έχει 13% αλλά είναι καπνιστό έχει 23%! Επίσης, ένα μπουτάκι κοτόπουλο έχει 13%, αλλά αν είναι παναρισμένο, τότε έχει ΦΠΑ 23%! Όσον αφορά, δε, στα έτοιμα χοιρινά σουβλάκια που πουλάνε πολλά κρεοπωλεία, αν έχουν μόνο κρέας επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% αλλά αν έχουν και πιπεριές τότε ο ΦΠΑ είναι 23%, παρά το ότι οι πιπεριές αν πουληθούν ξεχωριστά έχουν ΦΠΑ 13%!
    Ιδού τα ενδεικτικά παραδείγματα, που προκαλούν αλαλούμ και νευρική κρίση σε καταστηματάρχες και καταναλωτές:
    Κρέας χοιρινό νωπό, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη,    συσκευασμένο ή μη, ολόκληρο, σε τεμάχια ή μέρη, με κόκαλα ή μη: (Δ.Κ.    ΕΧ0203): 13%
    Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία: 13%
    Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου με προσθήκες π.χ. αλατισμένο, με ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κλπ, ή προψημένο ή αλλιώς παρασκευασμένο.: 23%
    Κιμάς μεικτός π.χ. χοιρινό - μοσχάρι: κατά περίπτωση ανάλογα με την περιεκτικότητα - άνω του 50% χοιρινό: 13%, αλλιώς: 23%
    Μπριζόλες χοιρινές, νωπές, κατεψυγμένες ή διατηρημένες με απλή ψύξη, όχι αλλιώς επεξεργασμένες (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%
    Τεμάχια κοτόπουλου, π.χ. στήθος ή μπούτι, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, αλλά όχι αλλιώς επεξεργασμένο (Δ.Κ.ΕΧ0207): 13%
    Τεμάχια κοτόπουλου παναρισμένα, ψημένα ή προψημένα ή αλλιώς επεξεργασμένα (Δ.Κ. ΕΧ1602): 23%
    Εντόσθια, λουκάνικα, λαρδί, μπέικον, αλλαντικά κλπ. από οποιοδήποτε κρέας (1601, ΕΧ0209): 23%
    Κρέας αλατισμένο, αποξηραμένο ή καπνιστό (Δ.Κ.ΕΧ 0210): 23%
    Κιμάς χοιρινός νωπός, διατηρημένος με απλή ψύξη ή κατεψυγμένος, χωρίς περαιτέρω προσθήκες ή επεξεργασία (Δ.Κ.ΕΧ 0203): 13%
    Μπιφτέκια από χοιρινό κρέας, παραγεμισμένα (π.χ. με τυρί), κατεψυγμένα, νωπά, με απλή ψύξη, ψημένα ή προψημένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (Κεφ.16): 23%
    Κρέας από μοσχάρι, σε οποιαδήποτε μορφή: (Δ.Κ. 0202, 0203): 23%
    Κρέας από: άλογο, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, περιστέρια και λοιπά πτηνά, φάλαινες, φώκιες, τάρανδο, κυνηγιού (πλην κουνελιού), βατράχου, ερπετών κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, βρώσιμα (Δ.Κ.ΕΧ0207, ΕΧ0208): 23%
    Πατέ, φουά γκρά κλπ. 23%
    Έντερα, κύστες, στομάχια ζώων, τένοντες, κατάλοιπα ψαριών, σπόγγοι φυσικοί και παρόμοια (0504, 0511): 23%
    Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από κρέας κάθε τύπου (Κεφ. 16): 23%
    Ψάρια ζωντανά κάθε είδους (0301): 23%
    Ψάρια κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (0302,ΕΧ0303): 13%
    Φιλέτα ή άλλη σάρκα ψαριών κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, όχι αλεσμένα (ΕΧ0304): 13%
    Συκώτια, αυγά και σπέρματα ψαριών (π.χ. χαβιάρι): 23%
    Ψάρια κάθε είδους, φιλέτα και σάρκα ψαριών, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά, αλεσμένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (ΕΧ0304, 0305): 23%
    Αλεύρια και σκόνες ψαριών βρώσιμα: 23%
    Πτερύγια, κεφάλια, ουρές, πτερύγια, εντόσθια κλπ. ψαριών, βρώσιμα (ΕΧ0305): 23%
    Μαλακόστρακα κάθε είδους, όπως καραβίδες, αστακοί, καβούρια, γαρίδες κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, αλεύρια και σκόνες αυτών (0306): 23%
    Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (ΕΧ0307): 13%
    Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά ή αλλιώς επεξεργασμένα, αλεύρια και σκόνες αυτών (ΕΧ0307): 23%
    Άλλα μαλάκια και ασπόνδυλα υδρόβια, όπως μύδια, στρείδια, χτένια, σαλιγκάρια, κυδώνια, μέδουσες, αχινοί κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ0307, 0308): 23%
    Ψάρια και κάθε άλλο είδος του κεφαλαίου 3, ψημένα ή προψημένα: 23%
    Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από ψάρια, μαλακόστρακα και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια (Κεφ. 16): 23%
    Γάλα φρέσκο ή συμπυκνωμένο, έστω και με προσθήκη ζάχαρης (π.χ. εβαπορέ) (ΕΧ0401, ΕΧ0402): 13%
    Γάλα σε σκόνη (ΕΧ040, ΕΧ0402): 13%
    Ροφήματα με βάση το γάλα, π.χ. γάλα με κακάο ή με προσθήκη αρωματικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ροφήματα με γάλα με γεύση φράουλας ή μπανάνας, με καφέ, με καραμέλα, με γεύση βανίλια κλπ.), σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ2202): 23%
    Κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα) (ΕΧ0401, ΕΧ0402): 13%
    Βούτυρο γάλακτος και άλλες λιπαρές ουσίες για επάλειψη από γάλα (0405): 13%
    Μαργαρίνη (ΕΧ1517): 23%
    Γιαούρτι απλό (σκέτο), πρόβειο ή αγελαδινό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών και ουσιών ή αρωματισμένων (ΕΧ0403): 13%
    Γιαούρτι με μέλι, με δημητριακά, με μούσλι κλπ (ΕΧ0403).: 13%
    Επιδόρπια γιαουρτιού με κακάο, με φρούτα, με μπισκότα, με βανίλια, με καραμέλα κλπ., (ΕΧ0403): 13%
    Κεφίρ: 13%
    Βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και πηγμένη κρέμα: 13%
    Κρέμες από γάλα κάθε είδους (ΕΧ0403): 13%
    Ορός γάλακτος: 13%
    Τυριά κάθε είδους (Δ.Κ. 0406): 13%
    Αυγά πτηνών: (Δ.Κ. 0407): 13%
    Μέλι φυσικό ανεξάρτητα από τη συσκευασία του (Δ.Κ. 0408): 13%
    Βολβοί, κόνδυλοι, ριζώματα κλπ., φυτά φυτωρίου (Δ.Κ. 0601): 23%
    Άνθη, μπουκέτα, ανθοδέσμες, φυλλώματα κλπ. για διακόσμηση (0603, 0604): 23%
    Άλλα φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια (Δ.Κ. ΕΧ1602): 13%
    Φύτρα μανιταριών (Δ.Κ. ΕΧ 0602): 23%
    Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι βρώσιμα, (κομμένα ή μη) όπως: πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, αγγούρια, μελιτζάνες, αγγινάρες, σέλινο, πιπεριές, σπανάκι, κολοκύθια, όσπρια, ελιές κλπ., νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή προσωρινά διατηρημένα (Δ.Κ.0701 έως 0713): 13%

    Σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, χωρίς καμία προσθήκη ή άλλη επεξεργασία (Κεφ. 7): 13%
    Σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, με προσθήκες (π.χ. σως, τυρί, αλλαντικά κλπ.) ή με άλλη επεξεργασία (ΕΧ 2106): 23%
    Ρίζες μανιόκας και σαλεπιού, κόνδυλοι ηλίανθου, γλυκοπατάτες και λοιπές ρίζες και κόνδυλοι υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο ή ινουλίνη, σε οποιαδήποτε μορφή (Δ.Κ. 0714): 23%
    Καρποί και φρούτα βρώσιμα κάθε είδους, νωπά, ξερά, αποξεραμένα ή κατεψυγμένα (Δ.Κ. 0801 έως 0813): 13%
Φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών σε οποιαδήποτε μορφή (0814): 23%
    Καφές, τσάι, ματέ (0901, 0902, 0903): 23%
    Μπαχαρικά: πιπέρι, βανίλια, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, μάραθος, κύμινο, κορίανδρος, κρόκος, δάφνη, θυμάρι, κάρι κλπ. (0904 έως 0910): 23%
    Δημητριακά: σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο, φαγόπυρο, κεχρί κλπ. (1001 έως 1008): 13%
    Παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, κάθε τύπου (π.χ. ρυζόγαλο) (Κεφ. 19): 23%
    Αλεύρια κάθε είδους, πληγούρια, σιμιγδάλια, σπόροι δημητριακών, βύνη, άμυλα (1101 έως 1107, ΕΧ1108): 13%
    Ινουλίνη, γλουτένη (ΕΧ1108, 1109): 23%
    Καρποί ελαιώδεις και άλλα σπέρματα και καρποί (Δ.Κ. 1201-1209): 23%
    Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι κλπ. (1211): 23%
    Χαρούπια, ζαχαρότευτλα κλπ: 23%
    Άχυρα, τεύτλα, χορτονομές κλπ. (Δ.Κ. 1213, 1214): 23%
    Μαστίχα και πηκτικές ύλες (Δ.Κ. 1301, 1302): 23%
    Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, και άλλα λάδια αποκλειστικά από ελιές (Δ.Κ. 1509, 1510): 13%
    Όλα τα λοιπά λάδια (σπορέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φοινικέλαιο κλπ.): 23%
    Ζάχαρη, λοιπά σάκχαρα κάθε είδους και μελάσες (Δ.Κ. 1701, 1702, 1703): 23%
    Τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά, αμυγδαλόπαστα, κουφέτα, λουκούμια, πάστες φρούτων, ζελέδες, μαρόν-γλασέ και λοιπά ζαχαρώδη προϊόντα (Δ.Κ. 1704): 23%
    Κακάο σε κάθε μορφή (σπόροι, κελύφη, σκόνη, βούτυρο, πάστα κλπ.) (Δ.Κ. 1801 έως 1805): 23%
    Σοκολάτες κάθε τύπου, σοκολατάκια, καραμέλες σοκολάτας και παρόμοια είδη (Δ.Κ. 1806): 23%
    Πολτοί για επάλειψη με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%
    Παρασκευάσματα για ποτά με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%
    Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση (π.χ. βρεφικές κρέμες, πολτοί σε βαζάκια, βρεφικά παρασκευάσματα με βάση το γάλα κλπ.) (Δ.Κ. ΕΧ1901): 13%
    Εκχυλίσματα βύνης (Δ.Κ. 1901): 23%
    Ζυμαρικά απλά κάθε τύπου, όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, πένες, κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%
    Ζυμαρικά παραγεμισμένα ή αλλιώς επεξεργασμένα, όπως π.χ. τορτελίνια με κρέας ή τυρί ή σπανάκι κλπ. (Δ.Κ. ΕΞ1902): 23%
    Ζυμαρικά με γεύσεις αλλά όχι παραγεμισμένα, π.χ. ντομάτα, καρότο ή σπανάκι (χρωματιστά) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%
    Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 23%
    Νιφάδες δημητριακών τύπου κορν-φλέικς κάθε τύπου, δηλ. σε νιφάδες ή κόκκους κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%
    Μπάρες δημητριακών κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%
    Πλιγούρι (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%
    Ψωμί απλό κάθε τύπου (λευκό, μαύρο, πολύσπορο, χωριάτικο, προζύμι, καλαμποκιού κλπ.), χωρίς καρυκεύματα, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο. Συμπεριλαμβάνεται το ψωμί που κόβεται σε φέτες και συσκευάζεται από φούρνους (δηλ. μη τυποποιημένο) χωρίς περαιτέρω επεξεργασία (Δ.Κ. ΕΧ1905): 13% (πχ τύπου τοστ)
    Ψωμί σε φέτες (π.χ. τύπου τοστ) τυποποιημένο - επεξεργασμένο, κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
    Ψωμιά με γέμιση και καρυκεύματα, π.χ. σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα, λαδόψωμα, με παπαρουνόσπορο, κλπ. (ΕΧ1905): 23%
    Όστιες και άζυμο ψωμί (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
    Κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία: 13%
    Κουλούρια ψωμιού με τυρί, με σταφίδες κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
    Ψωμί φρυγανισμένο (φρυγανιές) κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
    Γκοφρέτες, κέηκ, μπισκότα, κράκερς, πατατάκια, γαριδάκια και κάθε τύπου παρόμοια προϊόντα (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
    Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτες, πίτσες και παρόμοια (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
    Γλυκά κουταλιού, παστέλια και άλλα παρόμοια είδη με ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες και κομπόστες φρούτων, πολτοί φρούτων, και κάθε είδους παρασκευάσματα φρούτων, καρπών και λαχανικών (Κεφ. 20): 23%
    Σάλτσες, σούπες, ζωμοί και παρόμοια (Δ.Κ. 2103, 2104): 23%
    Ζύμες (Δ.Κ. 2102): 23%
    Βάσεις για ποτά και σιρόπια (Δ.Κ. 2106): 23%
    Παγωτά (Δ.Κ. 2105): 23%
    Ξίδια κάθε τύπου (Δ.Κ. 2209): 23%
    Αλάτι (Δ.Κ. 2501): 23%
    Νερό, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, μη αεριούχο (Δ.Κ. ΕΧ2201): 13%
    Άλλα νερά αεριούχα, με προσθήκη γλυκαντικών ή αρωματισμένα, και αναψυκτικά κάθε τύπου (Δ.Κ.ΕΧ 2201): 23%
    Χυμοί φρούτων κάθε τύπου (Δ.Κ. 2009): 23%
    Έτοιμα ροφήματα κάθε τύπου, π.χ. με βάση τον καφέ, το τσάι, το γάλα, γάλα σόγιας, γάλα καρύδας κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ2202): 23%
    Μπύρα, κρασί και κάθε είδους αλκοολούχα ποτά (Δ.Κ. 2203 έως 2208): 23%

Όλος ο κατάλογος με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πάνε στο 23%
    Περισσότερες από 100 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβαρύνονται από αύριο Δευτέρα, με ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα (23% αντί για 13%). Έτσι, σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανατιμήσεις της τάξεως του 9%.
    Το «στοίχημα» πλέον από εδώ και στο εξής είναι διπλό:
       · Για την κυβέρνηση, αν θα μπορέσει να επιτύχει τον εισπρακτικό στόχο των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο επόμενο 18μηνο. Δυστυχώς, η αύξηση του ΦΠΑ πιάνει τον ελεγκτικό μηχανισμό απροετοίμαστο. Κανένα από τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί (λοταρίες αποδείξεων, υποχρεωτική διενέργεια συναλλαγών με κάρτα κλπ) δεν προχώρησε. Βρισκόμαστε στο σημείο να αλλάζουμε συντελεστές εν μέσω της τουριστικής περιόδου χωρίς καν να έχει ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός. Ειδικά στα νησιά, θα είναι «θαύμα» αν πειστούν οι επιχειρήσεις να εκδώσουν αποδείξεις με τους νέους συντελεστές μέσα στην πιο καυτή περίοδο του καλοκαιριού.
       · Για την αγορά, να μπορέσει να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των ανατιμητικών τάσεων προκειμένου να μην περιοριστεί δραματικά η κατανάλωση. Ορατός είναι και ο κίνδυνος αισχροκέρδειας καθώς οι καταναλωτές κινδυνεύουν από το φαινόμενο των «στρογγυλοποιήσεων». Πολλά από τα προϊόντα που αλλάζουν κατηγορία ΦΠΑ, έχουν λιανική τιμή κάτω των 1-2 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η δικαιολογημένη ανατίμηση λόγω ΦΠΑ δεν ξεπερνά τα λίγα λεπτά. Οι «στρογγυλοποιήσεις» προς τα πάνω, είναι πολύ πιθανές ειδικά σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές όπου ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μονοπωλιακές συνθήκες.
    Το θρίλερ με το ποια προϊόντα θα παραμείνουν στο 13% και ποια θα μεταταγούν στο 23% κράτησε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης καθώς το υπουργείο Οικονομικών ήταν σε ανοικτή γραμμή με την τρόικα, φορτώνοντας ολοένα και περισσότερα προϊόντα στο 23%. Τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να φορολογηθεί με 23% το μοσχαρίσιο κρέας, τα προφυλακτικά και οι σερβιέτες, τα ξύδια, ακόμη και τα …γραφεία κηδειών.   Πώς όμως θα συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ; Από πού περιμένει η κυβέρνηση τη μεγαλύτερη απόδοση;
    1. Άμεση θα είναι η αύξηση του ΦΠΑ για τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και ολόκληρο τον χώρο της εστίασης ο οποίος καλείται να αλλάξει τιμοκαταλόγους «εδώ και τώρα».
    2. Σοβαρές ανατιμήσεις θα επέλθουν στον χώρο της εκπαίδευσης και ειδικά στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, στα φροντιστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και στα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Μέχρι τώρα, αυτές οι υπηρεσίες απαλλάσσονταν του ΦΠΑ και τώρα πηγαίνουν κατευθείαν στο 23%
    3. Από την αύξηση των συντελεστών στα νησιά. Η τελική διάταξη προβλέπει ότι η κατάργηση της έκπτωσης θα ισχύσει από 01/10/2015 για τα αναπτυγμένα νησιά και από 01/06/2016 για τα υπόλοιπα. Νησιά που θα χαρακτηριστούν απομακρυσμένα, θα κρατήσουν το υφιστάμενο καθεστώς μέχρι το τέλος του 2016 ενώ από το 2017 δεν θα υπάρχει πλέον ειδικό καθεστώς. Στην πράξη, οι επιχειρήσεις στα νησιά θα αλλάξουν δύο φορές συντελεστές. Μία τώρα καθώς θα πρέπει και αυτές να μεταφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες στους ανώτερους συντελεστές (π.χ τα εστιατόρια στα νησιά από 9% που είναι θα πρέπει να πάνε στο 19%) και μια τον Οκτώβριο (όπου το 19% θα γίνει πλέον 23% αν μιλάμε για τα εστιατόρια)
    4. Από τη μετάταξη περίπου 126 δασμολογικών κωδικών από το 13% στο 23%. Όλα τα προϊόντα που ήταν στο 13%, ήταν καταγεγραμμένα σε ένα παράρτημα στον νόμο για τον ΦΠΑ. Μέχρι την Τετάρτη, αυτό το παράρτημα είχε 57 παραγράφους. Το ίδιο παράρτημα μετά την ψήφιση του νόμου, μένει με 22 παραγράφους, ενδεικτικό της «σφαγής» που έγινε. Ο πίνακας, αποτυπώνει όλα τα προϊόντα που αλλάζουν συντελεστή. Από την ανάγνωσή του προκύπτει ξεκάθαρα ότι η επίπτωση θα φανεί στον λογαριασμό του σουπερμαρκετ, του κρεοπωλείου, του μανάβικου, του ανθοπωλείου, ακόμη και του περίπτερου (σ.σ μέχρι και τα παγωτά και οι τσίχλες πηγαίνουν στο 23%). Η επίπτωση στην αγορά, δεν μπορεί να φανεί άμεσα καθώς πολλά από τα προϊόντα που μετατάσσονται αποτελούν πρώτη ύλη για άλλα τελικά προίόντα (π.χ παρασκευή ποτών, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, τελικά είδη διατροφής κλπ). Είναι εξαιρετικά πιθανό, η αύξηση του κόστους να μετακυλήσει στην τελική τιμή λιανικής και να εξαπλωθεί κύμα ανατιμήσεων στην αγορά εν μέσω ύφεσης
    5. Από την μετάταξη ολόκληρου σχεδόν του κλάδου παροχής υπηρεσιών στο 23%. Στις υπηρεσίες έγινε μεγάλη «σφαγή» καθώς ο συντελεστή του 23% επιβάλλεται πλέον:
         1. Στις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους. Εδώ εντάσσονται ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα εισιτήρια των ΚΤΕΛ κλπ
         2. Στα εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκα, πανηγύρια, λούνα-παρκ, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
         3. Η παροχή υπηρεσιών για την γεωργική παραγωγή
         4. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης καθώς και τα δικαιώματά τους εφόσον δεν εμπίπτουν στις διατάξεις απαλλαγής από τον ΦΠΑ.
         5. Τα καφενεία, οι καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία, τα εστιατόρια, τα ψητοπωλεία, τα οινομαγειρία,
         6. Τα γραφεία κηδειών και οι επιχειρήσεις αποτέφρωσης νεκρών
         7. Οι υπηρεσίες οδοκαθαρισμού, αποκομιδής, ταφής και ανακύκλωσης απορριμμάτων καθώς και η επεξεργασία αποβλήτων.
         8. Οι επιδιορθώσεις ενδυμάτων, οι επισκευές υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
         9. Η Επισκευή ποδηλάτων
       10. Η ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών
    Τι μένει από τις υπηρεσίες στο 13%; Πρακτικά μόνο τα ξενοδοχεία για τα οποία θα έχουν επίσης ανατίμηση καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι στο 6,5% και από την 1/10/2015 και μετά στο 13% αλλά και η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
    Κανονικά οι νέοι συντελεστές θα έπρεπε να ισχύσουν από την Πέμπτη αλλά ακόμη και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πιάστηκε απροετοίμαστη καθώς οι θεσμοί επέβαλαν μεταφορές προϊόντων στο 23% μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης. Στην πράξη, οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν από σήμερα ή από Δευτέρα καθώς εκτός από την έκδοση της σχετικής απόφασης, πρέπει να γίνουν και οι προετοιμασίες στα μηχανογραφικά συστήματα των supermarket και των υπόλοιπων επιχειρήσεων που εκδίδουν αποδείξεις ηλεκτρονικά ή μέσω ταμειακών.
    Όλοι οι κωδικοί προϊόντων που πηγαίνουν από το 13% στο 23%
1  Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια     0101
2 Ζωντανά βοοειδή              0102
3 Ζωντανά χοιροειδή           0103
4 Προβατοειδή και αιγοειδή               0104
5 Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες  0105
6 Άλλα ζωντανά ζώα            0106
7 Κρέατα βοοειδών νωπά ή διατηρημένα με
              απλή ψύξη               0201
8 Κρέατα βοοειδών κατεψυγμένα      0202
9 Κρέατα αλόγων, γαϊδουριών ή μουλαριών   0205
10 Παραπροϊόντα σφαγίων (γλώσσες, συκώτια)            0206
11 Λαρδί, ξίγκι κλπ               0209
12 Ζαμπόν, παντσέτες κλπ 0210
13 Χέλια, πέστροφες, σολομοί           0301
14 Πελέτες ψαριών, αλατισμένα ψάρια κλπ      0305
15 Αστακοί, καραβίδες, καβούρια, γαρίδες      0306
16 Προϊόντα βρώσιμα ζωικής προέλευσης, που δεν κατονομάζονται    0410
17 Έντερα και στομάχια ζώων           0504
18            0511
19 Κρεμμύιδα, βολβοί, τουλίπες, υάκινθοι        0601
20 Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, ορχιδέες                 0603
21 Βρύα και λειχήνες, κλαδιά κωνοφόρων, χριστουγεννιάτικα δέντρα    0604
22 Γλυκοπατάτες  0714
23 Φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών          0814
24 Καφές                0901
25 Τσάι                   0902
26 Ματέ                  0903
27 Πιπέρι                0904
28 Βανίλια              0905
29 Κανέλα              0906
30 Γαρίφαλα          0907
31 Μοσχοκάρυδα 0908
32 Κύμινο, γλυκάνισο κλπ   0909
33 θυμάρι, φύλλα δάφνης, μπαχαρικά              0910
34 Κουκιά σόγιας                   1201
35 Αράπικα φιστίκια            1202
36 Κοπρά                                1203
37 Σπέρματα λιναριού         1204
38 Σπέρματα αγριογογγύλης ή αγριοκράμβης                1205
39 Σπέρματα ηλιοτρόπιου  1206
40 Άλλα σπέρματα και ελαιώδεις καρποί         1207
41 Αλεύρι συναπιού (μουστάρδα)     1208
42 Σπέρματα, καρποί και σπόροι για σπορά: 1209
43 γκίνζενγκ, άχυρο παπαρούνας      1211
44 Χαρούπια, ζαχαρότευτλα               1212
45 Άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών         1213
46 τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα 1214
47 Γομαλάκα. Γόμες, ρητίνες, γόμες-ρητίνες και ελαιορητίνες                1301
48 Πηκτικές ύλες   1302
49 Σογιέλαιο          1507
50 Αραχιδέλαιο     1508
51 Λάδια ηλιοτροπίου          1512
52 Ακατέργαστο λάδι, καλαμποκέλαιο κλπ      1515
53 Λίπη και λάδια ζωικά ή φυτικά (π.χ ρετσινόλαδο)      1516
54 Μαργαρίνη       1517
55 Λουκάνικα, σαλάμια κλπ                1601
56 Κονσέρβες κρεάτων       1602
57 Εκχυλίσματα και χυμοί κρέατος, ψαριών ή μαλακοστράκων                1603
58 Παρασκευάσματα και κονσέρβες ψαριών. Χαβιάρι   1604
59 Καβούρια, γαρίδες, χταπόδια, αστακοί       1605
60 Ζάχαρη και ζαχαροκάλαμο            1701
61 Λακτόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη       1702
62 Μελάσα                             1703
63 Τσίχλες -καραμέλες        1704

64            Κακάο    1801
65            Κελύφη, μεμβράνες (φλούδες) και άλλα απορρίμματα κακάου          1802
66            Πάστα κακάου, έστω και αποβουτυρωμένη:   1803
67 Βούτυρο, λίπος και λάδι κακάου   1804
68 Σκόνη κακάου, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή      άλλων γλυκαντικών          1805
69 Σοκολάτες        1806
70 Ταπιόκα και τα υποκατάστατα αυτής          1903
71  Κορν φλέικς, δημητριακά από καλαμπόκι 1904
72 Αγγούρια,  ελιές, τροπικά φρούτα, γλυκοπιπεριές     2001
73 Ντομάτες          2002
74 Μανιτάρια, τρούφες        2003
75 Μπιζέλια, κρεμμύδια, ξινολάχανο 2004
76 Πατάτες             2005
77 Κεράσια            2006
78 Γλυκά κουταλιού, ζελέδες, μαρμελάδες       2007
79 Αράπικα φιστίκια, αποξηραμένα φρούτα    2008
80 Εκχυλίσματα καφέ           2101
81 Ζύμες 2102
82 Κετσαπ, σάλτσα σόγιας                2103
83 Σούπες και ζωμοί            2104
84 Παγωτά             2105
85 Συμπυκνώματα πρωτεϊνών (μπάρες κλπ)   2106
86 Σόδες                2202
87 Ξίδια και υποκατάστατα 2209
88 Αλεύρια από κρέας, ψάρια κλπ     2301
89 Αλεύρια καλαμποκιού, σιταριού, ρυζιού      2302
90 Κατάλοιπα αμυλοποιίας                2303
91 Πίτες σογιέλαιου              2304
92 Πίτες αραχιδέλαιου         2305
93 Πίτες από φυτικά λίπη    2306
94 Οινολάσπες     2307
95 Φυτικές ύλες και φυτικά απορρίμματα         2308
96 Παρασκευάσματα για τη διατροφή των ζώων            2309
97 Αλάτι 2501
98 ραδιενεργά ισότοπα       2844
99 Γλυκερίνες, πολυαλκοόλες κλπ     2905
100 Αμινοενώσεις με οξυγονούχες ομάδες      2922
101 Ζαχαρίνη, ιμίνες            2925
102 Νουκλεϊνικά οξέα και άλατά του  2934
103 Συνδετικά παρασκευασμένα για καλούπια ή πυρήνες χυτηρίου                3824
104 Βαμβακερά υφάσματα, γάζες κλπ                              5208
105 Λιπάσματα ζωϊκής ή φυτικής προέλευσης                3101
106 Λιπάσματα ορυκτά ή χημικά αζωτούχα     3102
107 Λιπάσματα ορυκτά φωσφορικά  3103
108 Λιπάσματα ορυκτά ή χημικά καλιούχα      3104
109 Λιπάσματα με δύο ή τρία στοιχεία             3105
110 Μείγματα για ποτά        3302
111 Χαρτί υγείας   4818
112 Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα          3808
113 Προφυλακτικά                4014
114 Καυσόξυλα     4401
115 Βάτες               5601
116 Ίνες άνθρακα, τεχνουργήματα από γραφίτη             6815
117 Βιβλία Μουσικής           4904
118 Χαρτογραφικά τεχνουργήματα (π.χ υδρόγειος σφαίρα)                4905
119 Γραφομηχανές              8469
120 Αυτοκίνητα οχήματα για τη μεταφορά πάνω από 10 ατόμων  8702
121 Πίνακες ζωγραφικής     9701
122 Εικόνες χαρακτικής       9702
123 Έργα αγαλματοποιίας  9703
124 Γραμματόσημα, πίνακες ζωγραφικής κλπ                9704
125 Αντικείμενα συλλογών ζωολογίας              9705
126 Αρχαιολογικά αντικείμενα           



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου