Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Βρέθηκαν τα κλοπιμαία του Λόρδου Έλγιν στο ναυάγιο του "Μέντορα"



Βρέθηκαν τα κλοπιμαία του Λόρδου Έλγιν στο ναυάγιο του "Μέντορα"
Υπάρχουν και άλλες κλεμμένες αρχαιότητες από την Ακρόπολη;
ΤΟ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ ΚΡΥΒΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ
    Μερικά από τα κλοπιμαία του Λόρδου Έλγιν φαίνεται πως βρέθηκαν κατά την διάρκεια των φετινών αρχαιολογικών ερευνών στο ναυάγιο του «Μέντορα» στα Κύθηρα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι το πλοίο μπορεί να περιέχει και άλλες άγνωστες κλεμμένες αρχαιότητες από την Ακρόπολη.

    Σύμφωνα με αυτά, πέραν των γνωστών γλυπτών που μετέφερε ο «Μέντωρ», υπήρχαν και άλλες αρχαιότητες που ίσως να είχαν περισυλλεγεί από την ομάδα που δραστηριοποιούνταν γύρω από τον λόρδο Έλγιν
    Η υποβρύχια έρευνα διάρκεσε από τις 26 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου, ενώ η ανασκαφή επικεντρώθηκε στο δυτικό όριο του σωζόμενου τμήματος του σκαριού του πλοίου και προς την πλώρη του, στην περιοχή όπου το 2013 είχαν εντοπισθεί τα δύο θραύσματα αιγυπτιακών γλυπτών, «με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο συνεχίζουν να υπάρχουν κατάλοιπα του πλοίου και φυσικά να ελεγχθεί η ύπαρξη ευρημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή».  
Το ξύλινο σκαρί του παραμένει στο βυθό των Κυθήρων.   
    Από το χώρο της τομής που ορίστηκε ανελκύσθηκαν αντικείμενα που σχετίζονται με την διαβίωση και τη λειτουργία του πλοίου, όπως ο δίσκος μίας ξύλινης τροχαλίας, και μία ακέραιη γυάλινη κλεψύδρα, αρκετά θραύσματα πιάτων και σκευών καθημερινής χρήσης, αλλά και προσωπικά αντικείμενα όπως μία γυάλινη διακοσμητική σφραγίδα που φέρει το γράμμα «Β», ένα οστέινο πιόνι σκακιού και θραύσματα οστέινου χτενιού.

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν τρείς αρχαίες λαβές ροδιακών αμφορέων (κατά μία πρώτη εκτίμηση χρονολογούνται στο 3ο αι. π.Χ.) οι δύο από τις οποίες είναι ενσφράγιστες καθώς και ένα μικρό ακέραιο λίθινο αγγείο. Οι έρευνες υποστηρίχθηκαν αποκλειστικά από το Κυθηραϊκό Ερευνητικό Σύνδεσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου