Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ανακοίνωση του Συντονιστικού των 3 ΕΑΑ



Ανακοίνωση του Συντονιστικού των 3 ΕΑΑ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η   ΥΠ.  ΑΡΙΘ. 8/15
    Αναφορικά με την παρέμβαση που είχε ασκήσει το Συντονιστικό Συμβούλιο των Τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σας εκθέτουμε τα κάτωθι.
    Η παρέμβαση αυτή ασκήθηκε για την υποστήριξη της από 4 Απριλίου 2013 εφέσεως συναδέλφου μας, για την ακύρωση της πράξης αναπροσαρμογής της μηνιαίας σύνταξής του. Ας σημειωθεί ότι με την πράξη αυτή επήλθαν το πρώτον οριζόντιες περικοπές στο μηνιαίο ποσό της λαμβανομένης συντάξεως σε κάθε μέλος μας, κατ΄εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4093/2012.
    Η συζήτηση της ως άνω παρεμβάσεως έλαβε χώρα την 5η Φεβρουαρίου 2014, στην οποία παρασταθήκαμε διά του νομικού μας συμβούλου, Θωμά Καρανίσα. Η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε,στην υποστήριξη της εφέσεως του συναδέλφου με παράθεση πλειόνων νομικών επιχειρημάτων και επίκληση Ευρωπαϊκής νομολογίας. Επίσης, επιχειρήσαμε ένα νομικό άλμα αναπτύσσοντας ειδικό σκεπτικό, με στόχο την καθ’ ολοκληρίαν εφαρμογή της ενδεχόμενης θετικής εκδοθησομένης αποφάσεως σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη μας, είτε είχαν ασκήσει έφεση είτε όχι. 
    Επί της ως άνω παρεμβάσεως, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 4707/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (διαδικασία άρθρου 108Α ΠΔ 1225/1981), με την οποία έγινε δεκτή η έφεση του συναδέλφου μας και ακυρώθηκε η επίδικη πράξη αναπροσαρμογής. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην απόφαση απερρίφθη η παρέμβασή μας, καθ’ όσον «…είναι απορριπτέες ως απαράδεκτες οι παρεμβάσεις των Ενώσεων Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας (ν.π.δ.δ.) και του Συντονιστικού Συμβουλίου των Ενώσεων αυτών, αφού δεν έχουν ασκήσει και δεν θα μπορούσαν, άλλωστε, να ασκήσουν παραδεκτώς, ελλείψει άμεσου εννόμου συμφέροντος, τέτοιου είδους ένδικα μέσα (εφέσεις ή εφέσεις-αγωγές κατά συνταξιοδοτικών πράξεων), πέραν του ότι όσον αφορά ειδικώς το Συντονιστικό Συμβούλιο, στερείται αυτό νομικής προσωπικότητας και δεν έχει ως εκ τούτου την ικανότητα διαδίκου». 
    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ειρημένη απόφαση της Ολομελείας θα εφαρμοστεί σε όσους συναδέλφους είχαν ασκήσει, νόμιμα και εμπρόθεσμα, έφεση κατά της πράξης αναπροσαρμογής της σύνταξής τους βάσει του Ν. 4093/2012 (λόγω της διαδικασίας της πιλοτικής δίκης), ενώ όσοι δεν είχαν ασκήσει θα πρέπει να απευθύνονται στους νομικούς τους παραστάτες για τη διερεύνηση δυνατότητας ενδεχομένων δικαστικών ενεργειών.
    Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι το Συντονιστικό Συμβούλιο, σεβόμενο τον θεσμικό του ρόλο, βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και λειτουργεί ως αέναος θεματοφύλακας των γεγενημένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών του, συμμετέχοντας ενεργά στην προάσπισή τους, τόσο σε πολιτικό επίπεδο με συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους Υπουργούς, όσο και σε δικαστικό με την εξάντληση της φαρέτρας των νομικών του όπλων.
Υποστράτηγος  ε.α.       Ε.Δανιάς                      Πρόεδρος ΕΑΑΣ
Αντιστράτηγος   ε.α.     Κ.Σκαρμαλιωράκης      Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΣ
Αντιναύαρχος   Π.Ν. ε.α. Σ.Περβαινάς Πρόεδρος ΕΑΑΝ και του  Συντονιστικού
Αντιπλοίαρχος (Ε)Π.Ν.ε.α. Γ.Γεωργακόπουλος  Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΝ
Αντιπτέραρχος (Ι) Π.Α. ε.α. Κ.Ιατρίδης               Πρόεδρος ΕΑΑΑ
Αντισμήναρχος (Ρ) Π.Α.ε.α.Ι.Κρανιάς                 Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΑ
Για την ακρίβεια
Ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Αντιναύαρχος Π.Ν.ε.α. Σ.Περβαινάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου