Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Τι αλλάζει στο όριο σωρευτικών αναλήψεων



Τι αλλάζει στο όριο σωρευτικών αναλήψεων
    Από  το Σάββατο και πλέον κάθε Σάββατο μέχρι να αρθούν οριστικά τα capital controls, θα ξεκινά η τραπεζική εβδομάδα αναλήψεων που δίνει το δικαίωμα στους καταθέτες να τραβούν 60 ευρώ την ημέρα, ή έως 420 ευρώ σωρευτικά την εβδομάδα.
    Έτσι, όσοι δεν έχουν εξαντλήσει το όριο των 60 ευρώ ανά ημέρα ή των 300 ευρώ που δικαιούνται ως συνολική ανάληψη για αυτή την εβδομάδα, μπορούν να το κάνουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Σε περίπτωση που κάποια ή κάποιες μέρες έκαναν αναλήψεις έως 60 ευρώ ημερησίως, τότε μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής δικαιούνται να σηκώσουν μόνον το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 300 ευρώ.
    Από εκείνη τη στιγμή το "κοντέρ" θα μηδενίσει και θα αρχίσει να "μετράει" η νέα εβδομάδα, όπου ισχύει ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ ή 420 ευρώ, συνολικά, μέχρι το Σάββατο 1η Αυγούστου.
    Το όριο ανάληψης παραμένει στα 60 ευρώ, αλλά αν δεν πάει κάποιος την πρώτη ημέρα, τότε έχει δικαίωμα ανάληψης 120 ευρώ τη δεύτερη ημέρα (Κυριακή) ή, αν δεν πάει και πάλι, θα έχει 180 ευρώ την επόμενη (δηλαδή τη Δευτέρα) ή 240 τη μεθεπόμενη (την Τρίτη) και ούτω καθεξής.
    Διαφορετικά ο δικαιούχος θα μπορεί να λάβει συνολικά τα 420 ευρώ μέχρι τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής.
    Το ίδιο θα συμβαίνει εφεξής και μέχρι να αρθούν τα capital controls ή να αλλάξει κάτι με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή ή αργότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο -και αφού λάβει την έγκριση της Τραπέζης της Ελλάδος- η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών θα δημοσιεύσει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία θα γίνονται εισαγωγές ανά επιχείρηση και ανά ημέρα 100.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται και το ημερήσιο όριο που μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιούν πληρωμές από τα 3,5 εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ.
    Επίσης, αναμένεται να δοθεί παράταση στις επιταγές που θα σφραγιστούν. Ωστόσο, διατηρείται να μη γίνεται η αποπληρωμή τους με μετρητά, αλλά μόνο διατραπεζικά.
    Οι αποφάσεις για τα κριτήρια εισαγωγών θα γίνεται αποκεντρωμένα, από τα υποκαταστήματα των τραπεζών και όχι κεντρικά, ώστε να αποφορτιστεί το σύστημα, ενώ θα δίνεται μία προτεραιότητα στις πρώτες ύλες.
Βάιντμαν: Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η άρση των capital controls
    κεφαλαιακοί περιορισμοί (capital controls) θα αρθούν μόνο εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της κεντρικής γερμανικής τράπεζας (Bundesbank), Tζενς Βάιντμαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού πρακτορείου MNI.
    Παράλληλα, ο Γερμανός τραπεζίτης πρότεινε τη δυνατότητα επέκτασης των ωριμάνσεων των κρατικών ομολόγων κατά τρία χρόνια, εφόσον μία χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.
    "Η Bundesbank προτείνει την αυτόματη επιμήκυνση των ωριμάνσεων ομολόγων όσων χωρών βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM", εξήγησε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα συνεπάγεται τη σημαντική μείωση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της αιτούσης βοήθειας χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου