Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Εγκαταλελειμμένα ορυχεία ουρανίου δηλητηριάζουν ολόκληρα χωριά στο Καζακστάν



Εγκαταλελειμμένα ορυχεία ουρανίου δηλητηριάζουν ολόκληρα χωριά στο Καζακστάν
tanea
    Κάποιοι είπαν πως ήταν νοθευμένη βότκα. Αλλοι ήταν βέβαιοι ότι τελικά όλη αυτή η ιστορία με τη μυστηριώδη αρρώστια που έριχνε τους κατοίκους των οικισμών Καλάτσι και Κρασνογκόρσκ, στο Βόρειο Καζακστάν, σε βαθύ ύπνο δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία κλασική περίπτωση μαζικής υστερίας.  Απαντες διαψεύστηκαν
    Οι περισσότεροι από τους 140 πολίτες που επέμεναν ότι αίφνης κάτι συνέβη και δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα βλέφαρα τους ανοιχτά, με αποτέλεσμα να ξυπνούν έπειτα από πολλές ώρες – ή μέρες – με κενά μνήμης ήταν όντως άρρωστοι. Για την ακρίβεια, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες που επιλήφθηκαν του θέματος, ήταν δηλητηριασμένοι από μονοξείδιο του άνθρακα.
    Η επιδημία υπνηλίας δεν είναι νέα ιστορία στις δύο μικρές κοινότητες του Καζακστάν, περί τα 300 χλμ. από την πρωτεύουσα Αστάνα. Αν και τα συμπτώματα ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις παροδικά – μεταξύ άλλων είχαν και ψευδαισθήσεις – υπήρχαν και περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έλεγαν να ξυπνήσουν με τίποτα. Το χειρότερο ωστόσο ήταν ότι ο Μορφέας τους έβρισκε απροετοίμαστους, ακόμη και πάνω στα σχολικά θρανία, ακόμη και αν το μάθημα δεν ήταν διόλου βαρετό…
    Τα αίτια της νόσου, η οποία σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης έκανε την εμφάνισή της πριν από περίπου δύο χρόνια, ήταν άγνωστα για όλο αυτό το διάστημα - πρόκειται άλλωστε για ένα αέριο τοξικό μεν, το οποίο προκαλεί πονοκεφάλους, κόπωση και ψευδαισθήσεις, πλην όμως είναι άοσμο και άχρωμο. Μέχρι που την υπόθεση ανέλαβαν ειδικοί επιστήμονες, ραδιολόγοι και τοξικολόγοι, οι οποίοι εξέτασαν όλους τους ασθενείς λεπτομερώς.
    Το μυστήριο λύθηκε επιτέλους αυτήν την εβδομάδα. Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες και ανακοίνωσαν επισήμως οι Αρχές, η επιδημία ύπνου ήταν επί της ουσίας δηλητηρίαση από μεγάλες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες εκλύθηκαν από σοβιετικά εγκαταλελειμμένα ορυχεία ουρανίου.
    Εως ότου το πρόβλημα περιοριστεί, πραγματοποιείται μία μεγάλη προσπάθεια να πειστούν οι κάτοικοι να μετακομίσουν. Μέχρι στιγμής έχουν φύγει 223 οικογένειες. Αρκετοί ωστόσο αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τα χωριά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου