Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Εξηγήσεις για το γιγάντιο καλαμάρι που ξεβράστηκε στο Κατάκολο



ΤΡΩΓΕΤΑΙ ????????????????
www.apokalypseis.com
    Χθες διαβάσαμε για την εμφάνιση ενός γιγάντιου καλαμαριού στο Κατάκολο , γεγονός σπάνιο αλλά όχι πρωτοφανές στη χώρα μας.
    Η Ευγενία Λευκαδίτου ειδικός επιστήμονας στο ΕΛΚΕΘΕ , μίλησε στο apokalypseis.com δίνοντας πληροφορίες για το παράξενο καλαμάρι – γίγας που εντοπίστηκε προχθές νεκρό σε παραλία της περιοχής Κατακόλου Πύργου Ηλείας.
    Οπως ανέφερε η κ. Λευκαδίτου τα τελευταία χρόνια γράφονται συχνά δημοσιεύματα στον τύπο και το διαδίκτυο, για το «Καλαμάρι Γίγας» που εμφανίζεται συνήθως τέτοια εποχή στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος.  Πρόκειται για το πελαγικό θράψαλο Ommastrephes bartramii, κοσμοπολιτικό είδος που εξαπλώνεται σε εύκρατα και υποτροπικά νερά, από τα επιφανειακά νερά μέχρι 1500 μέτρα βάθος, αλλά κυρίως σε βάθη 200-400 μέτρα στην ανοιχτή θάλασσα.
    Αν και σπάνια πιάνεται από αλιευτικά εργαλεία, η παρουσία του στη Μεσόγειο και στο νότιο Αιγαίο είχε καταγραφεί από τα μέσα του 19ου αιώνα.
    Το είδος αυτό παρουσιάζει μεγαλύτερη αφθονία στον ΒΔ. Ειρηνικό, όπου η παρουσία του συνδέεται με το θερμό ρεύμα Kuroshio και αποτελεί στόχο εξειδικευμένων αλιευτικών στόλων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών της κατανομής του στον Ειρηνικό, τα πεδία αναπαραγωγής του βρίσκονται σε περιοχές με επιφανειακή θερμοκρασία 21-25o C, ενώ στα τροφικά πεδία και τις περιοχές μετανάστευσης όπου και αλιεύεται η παρατηρούμενη θερμοκρασία είναι 6-15 o C σε βάθος 200 μέτρων και 10-22 o C στην επιφάνεια.
    Από το 2007 οι καταγραφές του είναι σχετικά συχνότερες στα νερά του Αιγαίου, ενώ πρόκειτα κυρίως για μεγάλα θηλυκά άτομα που είτε εντοπίζονται ξεβρασμένα στην ακτή, είτε πιάνονται σε δίχτυα κοντά στην ακτή. Οπως έχει αναφερθεί για πολλά είδη κεφαλοπόδων (καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές, χταπόδια, μοσχιοί) φαίνεται ότι τα ώριμα θηλυκά άτομα εξασθενούν σημαντικά κατά το τελευταίο στάδιο της αναπαραγωγής τους, με αποτέλεσμα να παρασύρονται από τα ρεύματα προς την ακτή.
    Τα συχνότερα ευρήματα του είδους στις βόρειες ακτές της Κρήτης και οι μαρτυρίες των ψαράδων για τη συχνή εμφάνιση του είδους στην Κρήτη και τη Μήλο, μας κάνει να υποθέτουμε την ύπαρξη αναπαραγωγικού πεδίου στο Κρητικό πέλαγος το οποίο επισκέπτεται σταθερά πλέον το είδος αυτό τα τελευταία χρόνια, λόγω ίσως και των ευνοϊκότερων περιβαλλοντικών συνθηκών.
Και άλλες καταγραφές
    Στο Ιόνιο πέλαγος, αρχικά παρατηρήθηκαν 4 νεαρά άτομα στον κόλπο του Taranto το Σεπτέμβριο του 2007 κοντά σ΄ενα ξιφιάδικο σκάφος όπου πιθανότατα τα προσέλκυσαν τα φώτα του σκάφους. Το 2009 ένα εξαντλημένο θηλυκό ξεβράστηκε σε παραλία κοντά στον Πύργο Ηλείας. Τον Απρίλιο του 2012 ένα μεγάλο θηλυκό άτομο πιάστηκε σε καθετή για λούτσους στα Δυτικά της Κεφαλλονιάς, ενώ το 2013 3 ακόμα άτομα των 5-6 κιλών αναγνωρίστηκαν από δημοσιεύματα ερασιτεχνών αλιέων στη Βαλλανιδοράχη Πρέβεζας, την Κορώνη και τη Σάμη Κεφαλλονιάς.
    Η συχνότερη εμφάνισή του όλο και βορειότερα στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος πιθανότατα να συνδέεται και με την άνοδο της θερμοκρασίας στα νερά της ανατολικής Μεσογείου.
    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία του στη Μεσόγειο μπορείτε να δείτε τις σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις :
Lefkaditou E., Peristeraki P., Chartosia N. & A. Salman, 2011. Recent findings of Ommastrephes bartramii (Cephalopoda: Ommastrephidae) in the eastern Mediterranean and implication on its range expansion. Mediterranean Marine Science, 12(1): 413-428.
Tiralongo F & E. Lefkaditou, 2014. 2.12. New records of Ommastrephes bartramii (Lesueur, 1821), (Cephalopoda: Ommastrephi¬dae), in the Ionian Sea and considerations about its presence in the Central Mediterranean. pp 206-207. In Collective Article A, Kapiris et al., New Mediterranean Biodiversity Records (April 2014). Mediterranean Marine Science, 15(1): 198-212.
    Επειδή το είδος αυτό θεωρείται ακόμα σπάνιο στις Ελληνικές Θάλασσες και η μελέτη της κατανομής και της βιολογίας του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρακαλούμε να ειδοποιήτε τους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ (Αθήνα: Λευκαδίτου Ευγενία , 210 9856705, Ηράκλειο Κρήτης: Περισtεράκη Νότα, 2810 337830, Ρόδος -Ενυδρείο: Φωκά Μαριολίνα , 22410 27308) όταν εντοπίζεται κάποιο ασυνήθιστο είδος θράψαλου ή καλαμαριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου