Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

6.Ο ΕΝΦΙΑ βάζει θηλιά στο ορφανοτροφείο Μέλισσα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.Ο ΕΝΦΙΑ βάζει θηλιά στο ορφανοτροφείο Μέλισσα
    ΕΝΦΙΑ 36.000 ευρώ καλείται να πληρώσει για την ακίνητη περιουσία του το ορφανοτροφείο θηλέων Μέλισσα. Και αυτό την ώρα που τα ακίνητα δεν του αποφέρουν ελάχιστα εισοδήματα.
    Το ορφανοτροφείο είναι από τα παλαιότερα κοινωφελή ιδρύματα στην Θεσσαλονίκη. Φιλοξενεί 28 κορίτσια, τα οποία έχει υποδεχτεί κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης για να προστατευθούν από ενέργειες κακοποίησης και παραμέλησης.
    Ορατός είναι ο κίνδυνος οικονομικής ασφυξίας για το ορφανοτροφείο. Ήδη λειτουργεί οριακά.
    Όπως είπε στο ΡΘ η πρόεδρος του ορφανοτροφείου, τα ετήσια έξοδά τους είναι περίπου 250.000 ευρώ, με την κρατική επιχορήγηση να είναι 35.000 ευρώ το εξάμηνο.
    "Λειτουργούμε με δωρεές" ανέφερε η κ.Παπαζήση. Όπως είπε ακόμα δεν έχουν πληρωθεί για το δεύτερο 15ημερο του μήνα οι εργαζόμενοι ενώ χρωστούν και στο ΙΚΑ και μαζί με όλα αυτά πρέπει να πληρώσουν μέχρι τέλη του μήνα και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. "Όλα αυτά είναι πάνω από 20.000 ευρώ. Εμείς έχουμε 4.000" σημείωσε.
    Σε ότι αφορά την περιουσία του ιδρύματος, η κ. Παπαζήση ανέφερε ότι μισθώνει στο πανεπιστήμιο το κτήριο επί της Β. Όλγας, για το οποίο λαμβάνει ενοίκιο 400 ευρώ. Διαθέτει επίσης διαμερίσματα και ένα κατάστημα, από τα οποία τα μισά είναι ξενοίκιαστα ενώ σε ένα διαμέρισμα φιλοξενούνται παιδιά του ιδρύματος.
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλα φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα έχουν λάβει ανάλογα ειδοποιητήρια από την εφορία.
    Τίθεται επομένως ζήτημα βιωσιμότητάς τους, αν το υπουργείο δεν περάσει ρύθμιση που θα τα απαλλάξει από το δυσβάσταχτο βάρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου