Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

4.ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΟΗΣΙΑΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
4.ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΟΗΣΙΑΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 
    Βραβεία ανοησίας θα πρέπει να απονείμουν οι Αρχές μας, στους παρακάτω παθόντες. Αξίζει να μελετηθεί αυτό ρεπορτάζ και για μια ακόμη φορά να εκφρασθούν συγχαρητήρια στην Αστυνομία μας, για την μεθοδικότητα, την υπομονή και των ανδρών της – και γυναικών της – στην εξιχνίαση τέτοιων χρονοβόρων και πολυσύνθετων υποθέσεων
 Και τώρα πάμε στο ρεπορτάζ:
Παρουσίαση του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες σε βάρος αυτοκινητιστών-οδηγών ταξί σε διαφορές περιοχές της Επικρατείας
    Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος (34) ατόμων και συνελήφθησαν (7) μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός αυτής
    Εξιχνιάστηκαν συνολικά (66) περιπτώσεις απάτης, (21) σε περιοχές της Αττικής και (45) σε διάφορες επαρχιακές και νησιωτικές πόλεις
    Το συνολικό ποσό που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπερβαίνει τις 110.000 ευρώ
    Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής κατάφερε να τερματίσει την εξακολουθητική δράση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται σε σημαντικό αριθμό υποθέσεων απάτης, σε βάρος αυτοκινητιστών -οδηγών ταξί, σε διαφορές περιοχές της Επικρατείας.
    Η εξάρθρωση της εγκληματικής σπείρας και η σύλληψη επτά (7) μελών της - μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της – επετεύχθη μετά από αναλυτική διερεύνηση των υποθέσεων και μεθοδική αξιοποίηση στοιχείων και προανακριτικών δεδομένων. Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος ακόμα (27) ατόμων.
    Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν στις 17-09-2014, σε περιοχές της Χαλκίδας της Εύβοιας, του Καλάμου, της Μαγούλας, του Περάματος και του Κορωπίου Αττικής, τα προαναφερθέντα επτά (7) μέλη της οργάνωσης, όλοι ημεδαποί, εκ των οποίων τρεις (3) γυναίκες, ηλικίας 39, 49 και 24 ετών και τέσσερις (4) άνδρες, ηλικίας 66, 48, 33 και 47 ετών.
    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
    Για τα ίδια αδικήματα κατηγορούνται ακόμα (27) άτομα, εκ των οποίων οι (22) είναι ημεδαποί, ηλικίας από 28 μέχρι 84 ετών και οι υπόλοιποι (5) αλλοδαποί, ηλικίας από 28 έως και 47 ετών.
    Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά εξήντα έξι (66) περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες είκοσι μία (21) στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και σαράντα πέντε (45) σε διάφορες επαρχιακές πόλεις, που καλύπτουν όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο.
    Συγκεκριμένα, η δράση τους προσδιορίζεται προανακριτικά στην Κέρκυρα, την Μυτιλήνη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, την Κοζάνη, την Ηγουμενίτσα, τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, τον Βόλο, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σαλαμίνα, τη Μύρινα Λήμνου, το Λιτόχωρο Πιερίας, την Πάτρα, το Κρανίδι, τη Θάσο, τη Βόνιτσα, τη Νιγρίτα Σερρών, τα Τρίκαλα, την Παραλία Άστρους, τη Κατερίνη, στη Μήλο, το Κοπανάκι Μεσσηνίας, τη Ραψάνη, την Πτολεμαϊδα, τη Σκύδρα, το Αμύνταιο, τον Εύδηλο Ικαρίας, την Κάλυμνο, την Παλική Κεφαλληνίας, την Προσοτσάνη Δράμας, τα Γρεβενά, τις Φέρρες, το Δροσάτο Κιλκίς, το Σιδηρόκαστρο Σερρών και την Αστυπάλαια.
    Το συνολικό ποσό που η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε από την παράνομη δράση της υπερβαίνει τις 110.000 ευρώ
    Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα και προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τις αρχές του Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, συνέστησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση και ενεργώντας από κοινού, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν πλημμεληματικές και κακουργηματικές πράξεις, με κυρίαρχο στοιχείο την εξαπάτηση πολιτών.
    Στο πλαίσιο της έρευνας εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την εγκληματική ομάδα, οι διευθύνσεις διαμονής τους, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν και οι χώροι των συναντήσεών τους.
    Επιπλέον, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της ομάδας, διακριβώθηκαν οι διασυνδέσεις τους, τόσο στην Αττική, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ παράλληλα χαρτογραφήθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modusoperandi), ο οποίος ενέχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
    Πιο αναλυτικά, οι δράστες επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με αυτοκινητιστές -οδηγούς ταξί, τους οποίους εντόπιζαν είτε απευθείας, είτε μέσω διαφόρων φορέων, σε ολόκληρη την επικράτεια και συστήνονταν σαν άτομα επιφανούς κοινωνικής θέσης (όπως υπάλληλοι υπουργείων Εξωτερικών, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συγκοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Πολιτισμού, ιατροί, πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίων κ.λπ.)
    Παρουσιαζόμενοι με τις ιδιότητες αυτές, ανέφεραν στους παθόντες ότι επιθυμούν να μισθώσουν τα σχήματά τους για τη μετακίνηση δήθεν επίσημων προσώπων ή Αξιωματούχων, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, σε διάφορα μέρη, όπου υποτίθεται είχαν προγραμματιστεί επίσημες ή/και ιδιωτικές εκδηλώσεις.
    Μάλιστα για να τους δελεάσουν ζητούσαν αποκλειστική συνεργασία, με ιδιαίτερα ικανοποιητική αμοιβή, που ανέρχονταν σε (300) ευρώ κάθε ημέρα απασχόλησης, δηλαδή συνολικά στο χρηματικό ποσό των 9.000 ευρώ, περίπου για ένα μήνα.
    Ωστόσο, για να προχωρήσουν στη συνεργασία αυτή, ζητούσαν από τους παθόντες να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 1.500 έως 1.800 ευρώ, με το πρόσχημα της εγγύησης για την τήρηση των όρων της συμφωνίας.
    Ως προς τους ρόλους και τη σχέση των μελών της ομάδας, προέκυψε ότι αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο 66χρονος, ενώ ο 48χρονος συλληφθείς είχε αναλάβει την τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες.   Παράλληλα, ο 66χρονος και η 39χρονη προσέγγιζαν τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, πολλοί από τους οποίους είναι άστεγοι ή επαίτες και τους έπειθαν να γίνονται οι παραπάνω καταθέσεις σε δικούς τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, έναντι αμοιβής. Τους μετέφεραν μάλιστα και σε υποκαταστήματα τραπεζών, κυρίως στις περιοχές της Χαλκίδας, του Λουτρακίου και των Μεγάρων, προκειμένου να προβαίνουν σε αναλήψεις των χρηματικών ποσών.
    Από τις συνολικά 66 περιπτώσεις απάτης που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καθώς και σε διάφορες επαρχιακές πόλεις, επισημαίνονται ενδεικτικά οι εξής:

·       Στις 03-02-2014, στην Κέρκυρα, ένας από τους δράστες επικοινώνησε τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο και εκπρόσωπο Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Ραδιοταξί, και αφού του συστήθηκε ως υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών, τον έπεισε και κατέθεσε ως εγγύηση για μίσθωση του ταξί του για την μεταφορά μελών επιτροπής της Ε.Ε., το χρηματικό ποσό των -1.500,00- €, σε τραπεζικό λογαριασμό, με στοιχεία κατόχου της 49χρονης συλληφθείσας.

·       Στις 13-02-2014, στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας, ένας εκ των δραστών, επικοινώνησε τηλεφωνικά με δύο οδηγούς ταξί και αφού τους συστήθηκε ως πρέσβης, τους έπεισε και κατέθεσαν ως εγγύηση για την μίσθωση των Δ.Χ.Ε. αυτοκινήτων τους, για την μεταφορά αυτού και των συνοδών του, το χρηματικό ποσό των -1.800,00- € έκαστος, δηλαδή συνολικά -3.600,00- €, σε τραπεζικό λογαριασμό, με στοιχεία κατόχου της 24χρονης συλληφθείσας.

·       Στις 19-02-2014, στον Βόλο Μαγνησίας, ένας από τους δράστες, επικοινώνησε τηλεφωνικά, με οδηγό ταξί, και αφού του συστήθηκε ως Πρόξενος του Υπουργείου Εξωτερικών, τον έπεισε και κατέθεσε ως εγγύηση για την μίσθωση του οχήματός του, για την μεταφορά μελών προξενείων της Ολλανδίας και της Γερμανίας, το χρηματικό ποσό των -1.800,00- €, σε τραπεζικό λογαριασμό, με στοιχεία κατόχου της 24χρονης συλληφθείσας.

·       Στις 28-05-2014, στην Νιγρίτα Σερρών, ένας από τους δράστες, επικοινώνησε τηλεφωνικά, με οδηγό ταξί, και αφού του συστήθηκε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον έπεισε και κατέθεσε ως εγγύηση για την μίσθωση του ταξί του, για την μεταφορά καθηγητών πανεπιστημίων, το ποσό των -1.800,00- € σε τραπεζικό λογαριασμό, με στοιχεία κατόχου 28χρονης κατηγορουμένης.

·       Στις 05-06-2014, στην Κατερίνη Πιερίας, ένας εκ των δραστών, επικοινώνησε τηλεφωνικά με αυτοκινητιστή, και αφού της συστήθηκε ως υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, την έπεισε και κατέθεσε ως εγγύηση για την μίσθωση των Δ.Χ.Ε. αυτοκινήτων της, για την μεταφορά έξι υπαλλήλων του Υπουργείου, το ποσό των -1.800,00- € σε τραπεζικό λογαριασμό, με στοιχεία κατόχου 64χρονου κατηγορουμένου.

·       Στις 26-06-2014, στον Γέρακα Αττικής, ένας εκ των δραστών, επικοινώνησε τηλεφωνικά με δύο αυτοκινητιστές – οδηγούς ταξί, και αφού τους συστήθηκε ως Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τους έπεισε να καταθέσουν ως εγγύηση για την μίσθωση του Δ.Χ.Ε. αυτοκινήτου - ταξί τους, για την μεταφορά Ελληνο-αμερικανών ιερέων, το χρηματικό ποσό των -1.800,00- € έκαστος, δηλαδή συνολικά -3.600,00- €, σε τραπεζικό λογαριασμό με στοιχεία κατόχου 31χρονης κατηγορουμένης.

·       Στις 22-07-2014, στο Ελληνικό Αττικής, ένας εκ των κατηγορουμένων, επικοινώνησε τηλεφωνικά, με οδηγό ταξί, και αφού του συστήθηκε ως καθηγητής ιατρικής, υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, τον έπεισε και κατέθεσε ως εγγύηση για την μίσθωση του οχήματός του, για την μεταφορά γιατρών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, το ποσό των -1.800,00- € σε τραπεζικό λογαριασμό, με στοιχεία κατόχου 63χρονης κατηγορουμένης.
    Στην κατοχή και σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, καθώς και σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του 66χρονου, το οποίο κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς και διαφυγής των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευές κινητών τηλεφώνων, ημερολόγια και έγγραφα με ιδιόχειρες σημειώσεις, ιδίως με αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων, αριθμούς κινητών τηλεφώνων και επίθετα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους κατηγορουμένους στις επικοινωνίες τους με τους παθόντες.
    Επιπλέον βρέθηκαν κάρτες SIM και πακέτα συνδέσεων διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, βιβλιάρια και κάρτες αναλήψεων διαφόρων τραπεζών με τα ονόματα των κατηγορουμένων, αποδείξεις καταθέσεων σε τράπεζες, αποδείξεις συναλλαγών μέσω Α.Τ.Μ., καθώς και χρηματικά ποσά.
    Επισημαίνεται ότι στην κατοχή του 48χρονου συλληφθέντα βρέθηκε και μία συσκευή κινητού τηλεφώνου, στην οποία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διακριβώθηκε η ενεργοποίηση τριών τηλεφωνικών συνδέσεων, που χρησιμοποιούσε για την τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες. Την συγκεκριμένη συσκευή, ο 48χρονος προσπάθησε ανεπιτυχώς να πετάξει στη θάλασσα, κατά τη στιγμή της σύλληψής του σε παραλία του Καλάμου, επιδιώκοντας προφανώς να αποκρύψει ενδεχόμενα επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του.
    Επίσης στην οικία του 48χρονου βρέθηκαν φωτοαντίγραφα διαβατηρίων αλλοδαπών και σωρεία επαγγελματικών καρτών υπαλλήλων τραπεζών και εταιρειών ταξί.
    Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν απογευματινές ώρες της 18-09-2014 στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παράπεμψε στον 7ο Τακτικό Ανακριτή, ενώπιον του οποίου οδηγούνται σήμερα (22-09-2014).
    Η έρευνα της Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής συνεχίζεται για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής των δραστών και σε άλλες περιπτώσεις απάτης.
    Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα, να μη δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού και να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου