Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

10."Αντάρτικο" ανδρών ΕΔ και ΣΑ για τα αναδρομικά

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
10."Αντάρτικο" ανδρών ΕΔ και ΣΑ για τα αναδρομικά
Του Αλέξανδρου Κλώσσα
    Έτοιμοι για νομική αντεπίθεση εμφανίζονται οι άνδρες των ΕΔ και ΣΑ μετά τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει “κούρεμα” τόσο στους μισθούς τους, όσο και στα αναδρομικά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι άνδρες των ΕΔ και ΣΑ εμφανίζονται ανυποχώρητοι αναφορικά με το ύψος του ποσού που ετοιμάζεται να τους επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών ως αναδρομικά, καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά “στο θέμα της απόφασης του Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δεν υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση”.
    Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την πλευρά των ανδρών ΕΔ και ΣΑ, δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, εφόσον αποφασιστεί η επιστροφή των αναδρομικών να γίνει με βάση το νέο μειωμένο μισθολόγιο, που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
    Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη και ορίζει ότι θα πρέπει να τους επιστραφεί αναδρομικά ολόκληρη η διαφορά μεταξύ του μισθού που εφαρμόστηκε από την 1η Αυγούστου 2012 και αυτού που ίσχυε έως και τον Ιούλιο του 2012, εξηγούν οι άνδρες των ΕΔ και ΣΑ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, όπως για παράδειγμα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει τα αναδρομικά να τα υπολογίσει με βάση το νέο “κουρεμένο” μισθολόγιο τους, οι άνδρες των ΕΔ και ΣΑ εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε νέες αγωγές κατά του Δημοσίου, μέχρι να δικαιωθούν πλήρως.
    Παράλληλα, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κακώς θεωρεί ότι κερδίζει χρόνο μη εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ, καθώς αυτή αναφέρει ότι τα αναδρομικά θα υπολογιστούν έως το μήνα που θα ψηφιστεί το νέο “αυξημένο” μισθολόγιο τους.
    Αντίθετα, μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού δείχνουν αναφορικά με την περίπτωση το νέο μισθολόγιο να προβλέπει -τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα- την επιστροφή του 50% του ποσού που τους κόπηκε τον Αύγουστο του 2012. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές από την πλευρά τους, η συγκεκριμένη απόφαση, θα κριθεί από το ΣτΕ στη συνεδρίαση της 28 Νοεμβρίου, όταν θα εξετάσει αν το υπουργείο Οικονομικών έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του.
    Ωστόσο, όπως προσθέτουν, όταν ανακοινωθεί το νέο μισθολόγιο τότε οι ομοσπονδίες των ανδρών ΕΔ και ΣΑ θα εξετάσουν το νέο νόμο και θα αποφασίσουν εάν θα δεχθούν το νέο μισθολόγιο ή θα προσφύγουν και πάλι στη δικαιοσύνη.
    Όπως και να έχει η ανυποχώρητη στάση των ανδρών ΕΔ και ΣΑ αναφορικά με τα αναδρομικά, αλλά και η στάση αναμονής που κρατούν για το νέο μισθολόγιο, δημιουργεί κίνδυνο νέας δημοσιονομικής τρύπας ύψους από 300 έως και 500 εκατ. ευρώ.
    Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την ακύρωση του “ξεπαγώματος” των μισθολογικών προαγωγών τους, ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος κατά τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.   Όπως τονίζουν και σε αυτή την περίπτωση θα κινηθούν δικαστικά με νέες αγωγές.
    Νομικοί κύκλοι εξηγούσαν στο Capital.gr ότι το θέμα των αναδρομικών ενδέχεται να προκαλέσει και νέα εμπλοκή για την κυβέρνηση από το ΣτΕ. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις το ΣτΕ μπορεί να κρίνει ότι οι νέοι μισθοί δεν θίγουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ωστόσο η απόφαση για τα μειωμένα αναδρομικά δεν κινείται στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ.
    Όπως σημείωναν βεβαια οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατάθεση ενός μειωμένου μισθολογίου και την ίδια στιγμή να κατέβαλε τα αναδρομικά με βάση το μισθό του Ιουλίου 2012, καθώς θα ήταν σαν να αναγνωρίζει το παλαιό μισθολόγιο δίνοντας παράλληλα λαβή για νέες αγωγές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου