Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

2.Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν στρατιώτες… Γούλβεριν!

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
2.Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν στρατιώτες… Γούλβεριν!
Ουάσινγκτον 
    Η Υπηρεσία Ανάπτυξης Προηγμένων Τεχνολογιών του αμερικανικού στρατού (DARPA) χρηματοδοτεί ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα ονόματι ElectRx. Στόχος είναι η δημιουργία μικροσκοπικών εμφυτευμάτων που θα ελέγχουν και θα παρακολουθούν τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων ενός ανθρώπου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα θα αναλαμβάνουν δράση για να γίνεται άμεσα αποκατάσταση του προβλήματος. Οταν διέρρευσε η είδηση για το εν λόγω πρόγραμμα κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν στρατιώτες που θα μοιάζουν με τον… Γούλβεριν τον δημοφιλή ήρωα των X-Men που μπορεί να αυτοθεραπεύεται.
Η τεχνική
    Μια σημαντική αλλά άγνωστη στο ευρύ κοινό ανθρώπινη λειτουργία είναι η λεγόμενη νευροδιαμόρφωση (ή νευροτροποποίηση), ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας των νευρώνων με το οποίο διευκολύνεται η παρακολούθηση και ο έλεγχος του οργανισμού. Ο τομέας της τεχνητής νευροδιαμόρφωσης στοχεύει στην αλλαγή της λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία. Η τεχνική περιλαμβάνει την ηλεκτρική διέγερση συγκεκριμένων περιοχών στο νευρικό σύστημα και την τοπική παροχή υγρών στο σύστημα μέσω του νωτιαίου μυελού ή τις εγκεφαλικές κοιλίες.
Η έρευνα
    Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί κάποιες συσκευές τεχνητής νευροδιαμόρφωσης αλλά είναι αρκετά μεγάλες για να χρησιμοποιηθούν ως εμφυτεύματα. Οι ερευνητές του προγράμματος ElectRx προσπαθούν να κατασκευάσουν εμφυτεύματα νευροδιαμόρφωσης τόσο μικρά που θα μπορούν να τοποθετούνται στις απολήξεις των νευρώνων. Αν διαπιστωθεί ότι κάποιο ζωτικό όργανο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα (π.χ αν έχει κάνει την εμφάνιση της μια λοίμωξη) ένα τέτοιο εμφύτευμα θα διεγείρει το νευρικό σύστημα έτσι ώστε να ξεκινά άμεσα η διαδικασία (αυτό)θεραπείας. Σύμφωνα με τους ερευνητές η διαδικασία εμφύτευσης θα είναι απλή και θα γίνεται με τρόπο ανάλογο όπως μια ένεση. Οπως είναι ευνόητο εκείνοι που θα λάβουν πρώτοι αυτά τα εμφυτεύματα, αν τελικά επιτευχθεί η δημιουργία τους, θα είναι αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου