Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

4.Τα 10 μυστικά για επιδότηση στη θέρμανση με φυσικό αέριο

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
4.Τα 10 μυστικά για επιδότηση στη θέρμανση με φυσικό αέριο
 euro2day.gr
    Σημαντικό οικονομικό όφελος ύψους έως και €5.500 θα έχουν οι νέοι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου σύμφωνα με το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με φυσικό αέριο, το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για το θέμα ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτης.
    Πιο συγκεκριμένα, η δράση αφορά σε επιδότηση του κόστους εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου που ανέρχεται έως το 60% της συνολικής αξίας της και με ανώτατο όριο ανάλογο με την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα που μπορεί να φτάσει το ποσό των €5.500.
    Ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι οι ενδιαφερόμενοι να κατοικούν σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες ή μεμονωμένα διαμερίσματα με τιμή ζώνης που δεν υπερβαίνει τα 2.500€ και να βρίσκονται σε δρόμο με ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα μέχρι και την 30 Απριλίου 2015, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την ισχύ της δράσης.
    Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παράλληλα με το νέο πρόγραμμα επιδότησης, η ΕΠΑ Αττικής παρέχει έκπτωση στα τέλη σύνδεσης έως και 100% για νέες κεντρικές θερμάνσεις και 50% στα τέλη σύνδεσης μεμονωμένων διαμερισμάτων. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η εταιρεία ήδη εφαρμόζει χρηματοδοτικό πρόγραμμα σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και κατοίκους μεμονωμένων διαμερισμάτων το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες καταναλωτών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος επιδότησης.
10 απαντήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης 
1. Τι είναι το πρόγραμμα επιδοτήσεων εγκαταστάσεων θέρμανσης;
    Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση μέρους του κόστους εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου σε κατοικίες προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου.
2. Ποιοι καταναλωτές είναι δικαιούχοι;
    Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν ιδιοκτήτες κατοικιών είτε είναι μονοκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα ή πολυκατοικία. Η κατοικία πρέπει να βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.500 €/τ.μ., εντός του λεκανοπεδίου Αττικής όπου υπάρχει δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Σε περίπτωση πολυκατοικίας πρέπει τουλάχιστον το 50% των διαμερισμάτων να είναι κατοικίες.
3. Ποιες δαπάνες καλύπτει;
    Το πρόγραμμα καλύπτει τις συσκευές και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για την μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης θέρμανσης σε αντίστοιχη χρήσης φυσικού αερίου, όπως καυστήρας, λέβητας, σωληνογραμμή φυσικού αερίου, σύστημα απαγωγής καυσαερίων, μελέτη κλπ., (εργασία και υλικά εγκατάστασης).
4. Ποιο είναι το ύψος της επιδότησης;
    Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του κόστους της νέας εγκατάστασης θέρμανσης και με ανώτατο όριο ανάλογα την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα.
Παραδείγματα:
        α) Για εγκατάσταση ατομικής θέρμανσης σε μεμονωμένο διαμέρισμα (έως 35.000kcal) αξίας €1800 (συμπ. ΦΠΑ), η επιδότηση ανέρχεται σε: €1.800*60%= €1.080 με ανώτατο όριο επιδότησης τα €1.000. Ο καταναλωτής θα πληρώσει €800.
        β) Για εγκατάσταση θέρμανσης σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση και ισχύ λέβητα 180.000Kcal/h αξίας €6.500 (συμπ. ΦΠΑ), με αλλαγή λέβητα η επιδότηση ανέρχεται σε: €6.500*60%=€3.900. Ο καταναλωτής θα πληρώσει €2.600 (€6.500-€3.900).
5. Πώς δίνεται η επιδότηση;
    Ο καταναλωτής, κατά την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού, καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή και το ποσό της επιδότησης αποδίδεται στον εγκαταστάτη/προμηθευτή.
   Μια πολυκατοικία για να επωφεληθεί το σύνολο της επιδότησης πρέπει το σύνολο των ιδιοκτητών να υποβάλλουν αίτηση. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιδότηση προκύπτει από τα χιλιοστά ιδιοκτησίας που συγκεντρώνονται κατά την υποβολή της αίτησης.
6. Για πόσο διάστημα θα διαρκέσει το πρόγραμμα;
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους τηλεφωνικά από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου ενώ αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 30 Απριλίου 2015.
7. Ποιος φορέας εγκρίνει τον φάκελο των δικαιολογητικών και άρα αποφασίζει για την ένταξή μου στο πρόγραμμα;
    Η κατάθεση, ο έλεγχος και η τελική έγκριση των δικαιολογητικών για την Αττική γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΠΑ Αττικής, που έχει οριστεί και ως φορέας διαχείρισης του προγράμματος το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ.
8. Γιατί να επιλέξω το πρόγραμμα; Τι κερδίζω;
    Το πρόγραμμα επιδότησης δίνει μία μοναδική ευκαιρία να μετατρέψετε την εγκατάσταση θέρμανσης από το ρυπογόνο πετρέλαιο στο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον φυσικό αέριο κάνοντας μία σημαντική επένδυση με αισθητά μειωμένο κόστος. Η εξοικονόμηση του φα σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης την περσινή χειμερινή περίοδο ανήλθε για τους καταναλωτές της Αττικής κατά μέσο όρο σε ποσοστό 42%.
9. Ποιες άλλες προσφορές βρίσκονται σε ισχύ από την ΕΠΑ Αττικής;
    Η ΕΠΑ Αττικής χρηματοδοτεί έως και €12.300 τη μετατροπή σε φυσικό αέριο για κεντρικές θερμάνσεις κτηρίων και έως €1.200 για αυτόνομες συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων.
    Παράλληλα, η ΕΠΑ Αττικής παρέχει έκπτωση στα τέλη σύνδεσης έως και 100% για νέες κεντρικές θερμάνσεις και 50% στα τέλη σύνδεσης αυτόνομων συνδέσεων.
10. Που μπορώ να απευθυνθώ για να πάρω περισσότερες πληροφορίες;
    Στο 1133
    Στο www.aerioattikis.gr
    Στο www.ypeka.gr
    Στα σημεία εξυπηρέτησης καταναλωτών της ΕΠΑ Αττικής
    Στο Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Εμπορικών Συνεργατών της ΕΠΑ Αττικής σε όλη την Αττική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου