Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

2.Ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία της Ιλλυρίδας

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
2.Ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία της Ιλλυρίδας
    Ο Νεβζάτ Χαλίλι μπροστά από το άγαλμα του Σκεντέρμπεη ανακηρύσσει τη ‘Δημοκρατία της Ιλλυρίδας’, ως ανεξάρτητη περιοχή στο νοτιοσλαβικό κράτος-FYROM
    Στην πλατεία Σκεντέρμπεη των Σκοπίων ο δήμαρχος Νεβζάτ Χαλίλι ανακήρυξε τη Δημοκρατία της Ιλλυρίδας που εδράζεται στο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο προοίμιο του οποίου αναφέρεται ότι κάθε ανθρώπινο όν έχει το δικαίωμα να κυβερνά τον εαυτό του και σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τόμας Γούντροου Ουίλσον , οι λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

    Ο Χαλίλι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να ακολουθήσει το παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου το 1970 πού όρισε  τη Ομοσπονδοποίηση του Βελγίου. Ο Γκρούεφσκι, να δώσει, ακόμη εντολές στο κοινοβούλιο να ξεκινήσει τη διαδικασία για την ομοσπονδοποίηση της χώρας.

    Ο Χαλίλι, δήλωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο, διότι αν και η Συμφωνία της Οχρίδας του 2001 σταμάτησε τη σύγκρουση μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα, δεν μπόρεσε να παράσχει την πολυπόθητη ισότητα μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων, γράφει η αλβανική Lajm  των Σκοπίων.
Πανικός στα Σκόπια από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας
Ψάχνουν φόρμουλα για να διώξουν ποινικά τον Αλβανό επικεφαλής
    Πανικός κατέλαβε την πολιτική ηγεσία, αλλά και τα λιγοστά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης που τολμούν να αναφέρουν την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας από τον Νεβζάτ Χαλίλι.
    Το κανάλι Σίτελ των Σκοπίων, κρατά μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος, ενώ το κανάλι ‘5’, δεν αναφέρεται στην ανακήρυξη της «Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας», αλλά στους συνταγματικούς περιορισμούς των πολιτών και στο ενδεχόμενο ποινικής δίωξης του Νεβζάτ Χαλίλι.
    Πέντε σημεία παρουσιάζει κάτω από τη φωτογραφία της ανακήρυξης της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας (άνω):

«Το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές: Η κυριαρχία της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ είναι αδιαίρετη, αναπαλλοτρίωτη και αμεταβίβαστη.
    Τα σημερινά σύνορα είναι απαραβίαστα. Όποια διασάλευση της συνταγματικής τάξης είναι έγκλημα και προβλέπονται από τη νομοθεσία ποινές άνω των πέντε ετών. Θα λειτουργήσει ο δημόσιος εισαγγελέας.
    Θα πρέπει να αναλυθούν τι συνέβη, τι ειπώθηκε και ποιος μίλησε. Θα συγκεντρωθούν όλα τα υλικά για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες και να αποφασισθεί περαιτέρω η δίωξη.
    Το Κανάλι 5 απευθύνεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο και θα μιλήσει με καθηγητές για το Σύνταγμα και τους νόμους...
», σημειώνει το δημοσίευμα, χωρίς καμία αναφορά στο τι ειπώθηκε από τον επικεφαλής της ‘Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας’.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου