Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

1.Βαριές ''καμπάνες'' για τα τραπεζοκαθίσματα από τον δήμο Θεσσαλονίκης

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1.Βαριές ''καμπάνες'' για τα τραπεζοκαθίσματα από τον δήμο Θεσσαλονίκης
    Σκληραίνει τη στάση του ο δήμος Θεσσαλονίκης στο θέμα της παράνομης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης, προχωρώντας στη θέσπιση ενός νέου και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητου προστίμου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην κίνηση των πεζών εξαιτίας της παράνομης κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων.
    Το νέο πρόστιμο που σχεδιάζει να επιβάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης αφορά την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και αποθήκευσης που απαιτούνται κάθε φορά που τα δημοτικά συνεργεία προχωρούν σε αφαιρέσεις είτε τραπεζοκαθισμάτων είτε εμπορευμάτων, που βρίσκονται παρανόμως τοποθετημένα σε πλατείες ή πεζοδρόμια.
    Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν, ο καθορισμός αυτού του ειδικού προστίμου είναι επιβεβλημένος μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά περιπτώσεις αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων.
Πρόστιμο άνω των 600 ευρώ
    Το θέμα που αφορά τη θέσπιση του ειδικού προστίμου για έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης αντικειμένων που αφαιρούνται λόγω αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου αναμένεται να συζητηθεί στην οικονομική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Ζέρβα.
    Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων, αυτό το ειδικό τέλος προτείνεται να διαμορφωθεί τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επόμενη χρονιά στο ύψος “των 606 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή τεμάχιο κατά περίπτωση, για κάθε είδος αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστου χώρου που γίνεται καθ’ υποτροπή και τα αντικείμενα αφαιρούνται από ειδικό συνεργείο του δήμου”.
    Όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, ο δήμος μπορεί να προχωρήσει στην απομάκρυνση είτε τραπεζοκαθισμάτων είτε εμπορευμάτων εάν διαπιστωθεί για τρίτη φορά ότι οι καταστηματάρχες εξακολουθούν να καταλαμβάνουν αυθαίρετα τον κοινόχρηστο χώρο.
    Τα αντικείμενα που απομακρύνονται από τον δήμο καταγράφονται σε ειδική κατάσταση, η οποία υπογράφεται από τον επικεφαλής του συνεργείου, ενώ δεν επιστρέφονται, εάν πιο πριν δεν καταβληθεί το ειδικό πρόστιμο για τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης.
    Μάλιστα, εάν το πρόστιμο αυτό δεν εξοφληθεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών, τα αντικείμενα που έχουν απομακρυνθεί κατάσχονται και μπορούν είτε να διατίθενται είτε να εκποιούνται, είτε να καταστρέφονται από τον δήμο.
Τρεις χιλιάδες φύλλα ελέγχου
    Σύμφωνα με τον Λευτέρη Κιοσέογλου, ο οποίος διατελούσε εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Δημόσιας Τάξης, το σώμα ελεγκτών που δημιουργήθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας συνέταξε κατά το τρέχον έτος περισσότερα από 3.000 φύλλα ελέγχου, που αφορούν παράνομες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων.
    “Ο νόμος είναι πολύ ελαστικός, σχεδόν χαριστικός, αφού επιτρέπει στον δήμο να επιβάλλει σε όσους παρανομούν το πολύ μέχρι δύο πρόστιμα. Η διαδικασία της επιβολής των προστίμων έχει ολοκληρωθεί και πλέον από τον επόμενο μήνα σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός σταθερού συνεργείου, το οποίο θα προχωρά στην απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων που βρίσκονται τοποθετημένα παράνομα σε κοινόχρηστους χώρους”, υπογράμμισε ο κ. Κιοσέογλου.
    Ήδη από την περασμένη εβδομάδα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία συντόνιζαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν και Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, προχώρησαν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Προξένου Κορομηλά, την Καρόλου Ντηλ, τη λεωφόρο Νίκης αλλά και στο πάρκο Παύλου Μελά στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών.
    Ο δήμος Θεσσαλονίκης, εξάλλου, έχει απευθύνει έκκληση προς τους επιχειρηματίες να κατανοήσουν το πρόβλημα, να φροντίσουν να τηρούν τους κανόνες που αφορούν τα τραπεζοκαθίσματα, ώστε να μην είναι άναρχη η ανάπτυξή τους, αλλά και να απομακρύνουν, εάν και εφόσον υπάρχουν, τις παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές.
Έλεγχοι για στάθμευση
    Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο Λευτέρης Κιοσέογλου, το τελευταίο διάστημα έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου οι έλεγχοι του δήμου Θεσσαλονίκης στο σκέλος του παράνομου παρκαρίσματος σε περιοχές όπου εφαρμόζεται το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης.
    “Μέσα σε μόλις έναν μήνα κόπηκαν περισσότερες από 7.000 κλήσεις”, γνωστοποίησε ο κ. Κιοσέογλου, προσθέτοντας ότι στα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στο σώμα ελεγκτών του δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται και το κομμάτι της παράνομης διαφήμισης.
    Στόχος του κεντρικού δήμου, όπως πρόσθεσε ο κ. Κιοσέογλου, είναι το σώμα των ελεγκτών, το οποίο σήμερα αριθμεί μόλις 22 άτομα, να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου