Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Από ποια νόσο κινδυνεύουν όσοι έχουν γάτα .



Από ποια νόσο κινδυνεύουν όσοι έχουν γάτα .
Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε γάτα !
onmed.g
    Ανησυχία θα προκαλέσει στους κύκλους των γατόφιλων μια νέα ιρανική μελέτη που συνδέει το συμπαθές τετράποδο με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Parasitology, ένα παράσιτο που απαντάται συχνά στα περιττώματα της γάτας προκαλεί μεταβολές στον εγκέφαλο κατά τρόπο που τον καθιστά ευάλωτο στη νευροεκφυλιστική νόσο.
    Η νέα μελέτη βασίστηκε σε παλαιότερα ευρήματα που είχαν συνδέσει το παράσιτο τοξόπλασμα
(
Toxoplasma gondii) με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο κεφάλι, άγχους και σχιζοφρένειας.
    Αν και το τοξόπλασμα μέχρι σήμερα είχε θεωρηθεί επικίνδυνο κυρίως για τις εγκύους, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όλοι οι ιδιοκτήτες γάτας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συνιστάται το καλό πλύσιμο των χεριών μετά τον χειρισμό της άμμου υγιεινής και η λήψη μέτρων προστασίας κατά το παιχνίδι με τη γάτα ώστε να αποφευχθούν οι γρατζουνιές (
π.χ. μπλούζες με μακριά μανίκια), καθώς το παράσιτο συχνά βρίσκεται στα νύχια της γάτας.
    Τα συμπτώματα της τοξοπλάσμωσης ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή. Σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη δεν εκδηλώνεται με εμφανή σημάδια, ενώ σε άλλες παρατηρούνται ακόμη και αλλαγές στη συμπεριφορά.
    Επειδή ο τελικός «στόχος» του παρασίτου είναι ο εγκέφαλος, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν το
ενδεχόμενο αυτό να εμπλέκεται άμεσα στη νόσο Αλτσχάιμερ. Πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια έδειξαν ότι η λοίμωξη από το τοξόπλασμα οδηγεί σε αποδυνάμωση της μνήμης και αδυναμία μάθησης, όπως παρατηρείται και στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ. Επίσης, η λοίμωξη φάνηκε να μεταβάλει τη χημική σύσταση του εγκεφάλου των πειραματόζωων και σε μία από τις ομάδες ποντικιών η λοίμωξη αύξησε τις πιθανότητες εκδήλωσης Αλτσχάιμερ.
    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Michael Sukhdeo, μέλος της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης Journal of Parasitology, αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό το τοξόπλασμα να συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, «
δεδομένου ότι το παράσιτο κατοικεί στον εγκέφαλο».
    Αναμένεται να δούμε εάν θα επιβεβαιωθούν σύντομα τα ευρήματα και για τους ανθρώπους, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.

1 σχόλιο:

  1. Αναδιαβιβάζω τις παρακάτω πληροφορίες Απο το "adespoto.gr"....
    Μία νέα έρευνα δείχνει έναν θετικό συσχετισμό μεταξύ των ποσοστών μόλυνσης από Τοξόπλασμα και της ανάπτυξης καρκίνου στον εγκέφαλο, σε όλο το κόσμο.

    Οι επιστήμονες εξέτασαν παγκόσμια δεδομένα για τον καρκίνο στον εγκέφαλο, από άντρες και γυναίκες και τα συνέκριναν με τα ποσοστά του Τοξοπλάσματος. Προσάρμοσαν διάφορους παράγοντες που επηρρεάζουν τις στατιστικές του καρκίνου του εγκεφάλου και ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά καρκίνου αυξάνονται όταν υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση στο παράσιτο.

    Από 4% έως 67% του πληθυσμού, το Τοξόπλασμα συνδέεται με 1.8 περιπτώσεις κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου.

    Ο επικεφαλής από το ερευνητικό ινστιτούτο CNRS της Γαλλίας έγραψε ότι αισθάνονται πως τα αποτελέσματα είναι αρκετά ισχυρά για να δείξουν ότι το Τοξόπλασμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου στους ανθρώπους.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη συνδέσει το παράσιτο με εγκεφαλικούς όγκους σε ζώα. Υπάρχει επίσης απόδειξη ότι το Τοξόπλασμα επηρρεάζει τον εγκέφαλο και οδηγεί σε αλλαγές της συμπεριφοράς.

    Μολυσμένα ποντίκια έχουν χάσει το φόβο τους για τις γάτες και έτσι σκοτώθηκαν πιο εύκολα. Το παράσιτο αναπαράγεται στο έντερο της γάτας, εφόσον αυτή έχει μολυνθεί. Οι ωοκύστες του οργανισμού, που μοιάζουν με αυγά, βρίσκονται στα κόπρανα των γατών τα οποία μπορεί να μολύνουν φαγητό ή άλλα ζώα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή