Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Σομαλία: Τουλάχιστον 13 νεκροί από επίθεση σε ξενοδοχείο του ΜογκαντίσουΣομαλία: Τουλάχιστον 13 νεκροί από επίθεση σε ξενοδοχείο του Μογκαντίσου
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση που εξαπέλυσε την Τετάρτη η οργάνωση Αλ Σαμπάμπ με στόχο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Σομαλίας Μογκαντίσου, σύμφωνα με την Αστυνομία.
    «Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, περιλαμβανομένων αστυνομικών και πολιτών, σκοτώθηκαν σε δύο εκρήξεις στο ξενοδοχείο. Περίπου 12 τραυματίστηκαν», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματικός της αστυνομίας Μοχάμεντ Άχμεντ, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί.
    Άνδρες της οργάνωσης οδήγησαν ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην είσοδο ξενοδοχείου και στη συνέχεια εισέβαλαν στους χώρους του. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο διαμένουν συχνά πολιτικοί.
    Πυροβολισμοί ακούγονταν την ώρα που οι άνδρες της οργάνωσης εισέβαλαν στο Dayah Hotel, ενώ μία δεύτερη έκρηξη λίγο αργότερα σημειώθηκε στην περιοχή, σύμφωνα με την Αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.
    «Βαριά οπλισμένοι μουτζαχεντίν (μαχητές) επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο και τώρα μάχονται μέσα στο ξενοδοχείο», σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Σομαλίας Andalus, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Σαμπάμπ.
    «Ανταλλαγή πυροβολισμών εξελίσσεται αυτή τη στιγμή», είπε στο Reuters ένας αξιωματικός της αστυνομίας λίγο πριν από την δεύτερη έκρηξη που υποχρέωσε τους δημοσιογράφους και άλλους που βρίσκονταν κοντά στον τόπο της επίθεσης να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο. Ορισμένα καταστήματα κοντά στην περιοχή καταστράφηκαν.
    Η Αλ Σαμπάμπ, η οποία μέχρι το 2011 είχε τον έλεγχο της Μογκαντίσου και του μεγαλύτερου μέρους της Σομαλίας, εξαπολύει συχνά επιθέσεις με βόμβες και όπλα στην πρωτεύουσα και ισχυρίζεται ότι στόχος της είναι να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από την Δύση κυβέρνηση και να επιβάλει την αυστηρή της ερμηνεία του Ισλάμ.
    Τα τελευταία δύο χρόνια, μία εκστρατεία από δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης και σομαλικές δυνάμεις έχει απομακρύνει την οργάνωση από πολλά κομβικά προπύργιά της, αλλά η Αλ Σαμπάμπ παραμένει ενεργή επιτιθέμενη από βάσεις της σε επαρχιακές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου