Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Αλαλούμ με αποφάση του Υπ. Παιδείας για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών!Αλαλούμ με αποφάση του Υπ. Παιδείας για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών!
    Σύγχυση στους εκπαιδευτικούς έχει προκαλέσει η εγκύκλιος σχετικά με την γιορτή των Τριών Ιεραρχών.
    Σύμφωνα με το υπηρεσιακό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας «τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα, με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων».
    Ωστόσο, η απόφαση αυτή έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με Προεδρικό Διάταγμα, καθώς σύμφωνα με το ΠΔ 104/79 (Άρθρο 2, Παρ. 3) η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι αργία.
    Το περιεχόμενο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος επικαλούνταν, εξάλλου, και η Γενική Διεύθυνση σπουδών του υπουργείου Παιδείας πριν λίγους μήνες στην εγκύκλιο για τον προγραμματισμού εκπαιδευτικού έργου του σχολικού έτους 2016-2017 (99350/Δ2/16-6-2016): «Αναφορικά με τις διακοπές και τις αργίες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 2 του Π.Δ. 104/79 (ΦΕΚ 23 Α ́)».
Τι ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201
Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων.
    ε. Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό.
Τι όριζε η περσινή εγκύκλιος
    Α. Σας γνωρίζουμε ότι, επειδή κατά το τρέχον σχολικό έτος, η εορτή των Τριών Ιεραρχών συμπίπτει με ημέρα που δε λειτουργούν τα σχολεία (Σάββατο 30-01-16),ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών θα γίνει στα Δημοτικά Σχολεία, τις δύο πρώτες ώρες της παραμονής της εορτής (Παρασκευή 29-01-16), σύμφωνα με το άρθρο 4. παρ. 1ε , εδάφιο ε, του Π.Δ. 201/98.
    Β. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, όπου αυτές προβλέπονται, σε όλες τις σχολικές μονάδες ΠΕ της χώρας, θα συνεχιστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ολοήμερου προγράμματος.
Τι ίσχυε το 2014-2015
    Η εγκύκλιος για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία, προέβλεπε ότι «Για το σχολικό έτος 2014-2015 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου