Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ Ή ΕΧΑΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ;


ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ Ή ΕΧΑΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ;
Ανδρέας Μελεζιάδης
    Η κατ’ εξοχήν Ημέρα της Δημοκρατίας, η ημέρα των βουλευτικών εκλογών, πέρασε. Και στο πέρασμά της μας έδωσε μια αλλαγή κυβερνήσεως, που για όλους ήταν αναμενόμενο. Ή και δεδομένο ακόμα.
    Από το ίδιο το βράδυ των εκλογών, όλοι όσοι έδωσαν συνεντεύξεις και έκαναν δηλώσεις στα κανάλια, υποστήριξαν ότι κέρδισαν από τις εκλογές, δικαιολογώντας την άποψή τους με διάφορα πιθανά και απίθανα επιχειρήματα. Όμως, δεν γίνεται να κερδίζουν όλοι, ούτε να χάνουν όλοι.
    Άς δούμε πρώτα από όλα, τα αριθμητικά στοιχεία των εκλογών, σε σύγκριση με τις προηγούμενες. (Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, τα κόμματα μπαίνουν αλφαβητικά.)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 3,69% το 2015, 0% το 2019 ( δεν συμμετείχε )
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ:               Δεν συμμετείχε το 2015, 3,70% το 2019 ( συν 3,70% )
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ:           3,43% το 2015, 1,24% το 2019 ( μείον 2% )
ΚΙΝΑΛ:                                 6,28% το 2015, 8,10% το 2019 ( σύν 2% )
ΚΚΕ:                                    5,55% το 2015, 5,30% το 2019 ( αμετάβλητο )
ΜΕΡΑ25:                             Δεν συμμετείχε το 2015, 3,44% το 2019 ( συν 3,44% )
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:           28,10% το 2015, 39,85% το 2019 ( σύν 12% )
ΠΟΤΑΜΙ:                              4,09% το 2015, 0% το 2019 ( δεν συμμετειχε )
ΣΥΡΙΖΑ :                              35,46% το 2015, 31,53% το 2019 ( μείον 4%)
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ:                     6,99% το 2015, 2,93% το 2019 ( μείον 4% )
    Τα υπόλοιπα κόμματα, φτάνουν μέχρι 1,5% το ανώτερο, οπότε σε αυτή τη φάση, είναι αμελητέες ποσότητες και δεν υπολογίζονται.
    Όλοι λοιπόν, έστω και χαμένοι, λένε πως κέρδισαν, ενώ τους κερδισμένους τους βαραίνει ένα αόρατο πέπλο που τους ανησυχεί, ή τουλάχιστον, που πρέπει να τους ανησυχεί.
    Άς δούμε λοιπόν, ξεχωριστά για το καθένα, εάν είναι κερδισμένο ή χαμένο. Η σειρά, είναι με βάση το φετεινό ποσοστό που πήραν.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
    Σαφώς κερδισμένη, αφού εκτός από πρώτο κόμμα, πέτυχε και την αυτοδυναμία εξασφαλίζοντας 158 έδρες. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός. Με το δίκιο τους να πανηγυρίζουν, όμως σίγουρα θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, πως ο κύριος αντίπαλός τους, ο ΣΥΡΙΖΑ, διατήρησε τις δυνάμεις του, παρά την ήττα του. Τι 35% τι 31. Ουσιαστικά, αμελητέα διαφορά. Αυτό, σημαίνει , εν γνώσει και της πρακτικής που ακολουθεί το ΣΥΡΙΖΑ, πως αφ’ ενός η παρούσα Βουλή θα έχει… «θερμό κλίμα», αφ’ ετέρου δε η αντιπολίτευση θα μεταφερθεί και εκτός βουλής, με ό τι αυτό συνεπάγεται. Το πλεονέκτημα της ΝΔ είναι πως μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, από πλευράς «προθύμων» βουλευτών.
ΣΥΡΙΖΑ.
    Όλα τα προγνωστικά, ή σχεδόν όλα, προέβλεπαν την καταβαράθρωσή του, μέχρι ποσοστού 20%. Όμως, διαψεύστηκαν, αφού διατήρησε τις δυνάμεις του, έστω και με την ήττα του, και επιπλέον, έχει «συγγενείς χώρους» ( ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25 ) απο τους οποίους όλο και κάτι μπορεί να αποκομίσει. Άλλωστε, αυτή είναι και η επιδίωξή του.
    Το ότι το ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τις δυνάμεις του, αποτελεί έκπληξη, αφού υπήρχαν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να έχει χαμηλότερο ποσοστό.
    Κατ’ αρχή, το Παγκόσμιο Αξίωμα, πως «Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΦΘΕΙΡΕΙ». Αυτό δεν επηρέασε αισθητά το ΣΥΡΙΖΑ. Η φυσιολογική φθορά, ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.
    Σε συνέχεια, κάποιες αποφάσεις και νομοσχέδια, που έβρισκαν αντίθετους τους πολίτες, αλλά μόνον μέσω των ΜΜΕ. Τις ξεπέρασε εύκολα.
    Στον οικονομικό τομέα, χειροτέρευσαν τα πράγματα, αλλά, πρέπει να ομολογήσουμε πως δεν ήταν ανθηρά και πρίν από αυτό. Είναι συνειδητοποιημένο, πως για την οικονομική κατάσταση, το μερίδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μικρό.
    Ο άκρατος λαϊκισμός σημαντικών στελεχών του, ενόχλησε σοβαρά μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων, όμως όχι τόση, που να αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα.
    Και τελευταίο, η περιβόητη «Συμφωνία των Πρεσπών». Όλα όσα έγιναν, πρίν και μετά την συμφωνία, έδιναν την εντύπωση πως θα αποτελούσε την «λυδία λίθο» πάνω στην οποία θα δοκιμαζόταν ακόμα και η ύπαρξή του. Αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων, πως αυτή η κατάπτυστη συμφωνία δεν είχε το ολέθριο για το κόμμα αποτέλεσμα, που οι περισσότεροι περίμεναν. Ακόμα και στην Βόρεια Ελλάδα, όπου το θέμα «πονάει» περισσότερο, είχε μεν μείωση, όμως το ποσοστό του ήταν αξιόλογο.
    Όλα τα παραπάνω, δικαιολογούν την άποψη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και έχασε τις εκλογές, ουσιαστικά από το αποτέλεσμα βγήκε ενισχυμένος, και με κατάλληλη αναδιοργάνωση και προσπάθεια, θα διεκδικήσει και πάλι με αξιώσεις την εξουσία.
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.
    Το ΚΙΝΑΛ ( τέως ΠΑΣΟΚ, να μην μας διαφεύγει) αποτελούσε την «πολύφερνη νύφη» του πολιτικού συστήματος. Κράτησε ένα αξιόλογο ποσοστό, το αύξησε κατά 2μονάδες μάλιστα, έτσι που να μπορέι να θεωρηθεί πως θα έπαιζε τον ρόλο του «ρυθμιστού κατάστασης», ανάλογου με των ΑΝΕΛ στην προηγούμενη Βουλή. Η αυτοδυναμία της ΝΔ του χάλασε τα σχέδια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως εχασε. Αριθμητικά, φαίνεται πως κέρδισε, άσχετα εάν οι μισοί «φλερτάρουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι μισοί με την ΝΔ. όμως αυτά είναι «φλέρτ», δεν είναι και γάμος…. Εκ των πραγμάτων, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε από μελλοντικές εξελίξεις. Σκεφτείτε μόνον, πως ΚΙΝΑΛ σύν ΣΥΡΙΖΑ ίσον 39,63%, με την ΝΔ στο 39,85%.... Και μη μου πείτε πως αυτά δεν γίνονται, γιατί όλα γίνονται. Εδώ είχε κάνει κυβέρνηση η ΝΔ μαζί με το ΚΚΕ….
ΚΚΕ.
    Τι να πούμε τώρα για το ΚΚΕ. Μόνιμα, δεν είναι ούτε στους χαμένους, ούτε στους κερδισμένους, αφού το διαχρονικό ποσοστό του παραμένει εκεί στο 5% περίπου. Είναι ο «μοναχικός καβαλάρης» της Βουλής, και αυτό δεν αλλάζει….
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.
    Πρωτοεμφανιζόμενοι, και μπήκαν στην Βουλή! Καθόλου εύκολο αυτό. Κανείς δεν αμφισβητεί πως είναι από τους κερδισμένους των εκλογών, και αυτό το οφείλουν , εκτός από την δική τους παρουσία, και στους ΑΝΕΛ που δεν συμμετείχαν, αλλά κυρίως στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, της οποίας πού μεγάλο ποσοστό στράφηκε σε άλλα συγγενή κόμματα, και το πιο «κοντινό» είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.
ΜέΡΑ 25.
    Μία απο τις «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ και παλιοί φίλοι και συνεργάτες που έγιναν πολιτικοί εχθροί, κατάφεραν να αποσπάσουν ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ ( Ίσως και από άλλα συγγενή κόμματα) και να μπούνε στη Βουλή. Οπωσδήποτε, είναι στους νικητές των εκλογών, κανείς δεν το αμφισβητεί. Και, παρά τα όσα φαίνονται, είναι δυνατόν να δώσει και «χείρα βοηθείας» στο ΣΥΡΙΖΑ, εάν χρειαστεί.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
    Καταβαραθρώθηκε εκλογικά, και ήταν αναμενόμενο, βάσει των ενεργειών της ( που αποτυπώθηκαν στις ευρωεκλογές) και στην πρακτική της. Καθόλου τυχαίο, πως αρκετά στελέχη της που ανήκουν στους μετριοπαθείς, αποχώρησαν με καταγγελίες. Καλώς δεν μπήκε στη Βουλή, και προβλέπεται να μην ξαναμπεί. Η ιδεολογία της είναι σεβαστή και αντιπροσωπεύει αρκετό ποσοστό των Ελλήνων, όμως η πρακτική της είναι απαράδεκτη για κάθε λογικό άνθρωπο. Στους χαμένους, λοιπόν, και μάλιστα για τα καλά!
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.
    Ένα προσωποπαγές κόμμα, που στις προηγούμενες εκλογές λόγω της γενικής «αντάρας» όπου ο καθένας προσπαθούσε να σωθεί τραβώντας τα μαλλιά του, κατάφερε να μπεί στην Βουλή. Σε αυτές τις εκλογές, το λάθος έγινε αντιληπτό. Και να εκπροσωπείτο στην Βουλή, δεν θα είχε να προσφέρει τίποτα το σημαντικό, εκτός βέβαια από «πρόθυμους» Να… βοηθήσουν άλλα κόμματα, ανεξαρτήτως ιδεολογίας.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΠΟΤΑΜΙ.
    Τους άφησα τελευταίους, αφού είχαν την σοφή απόφαση να μην κατέβουν στις εκλογές. Προτίμησαν τον θάνατο από την ατίμωση. Και έχω την γνώμη, πως η οντότητά τους, έχει πλέον εκλείψει. Έγιναν και τα δύο αυτά κόμματα, δεξαμενή «προθύμων» να… βοηθήσουν, αντί πινακίου φακής, όποιον τους είχε ανάγκη. «Πεταλουδίτσες» δηλαδή… Μέχρι που οι αρχηγοί έμειναν μόνοι τους. Δεν προβλέπω να ορθοποδήσουν και να διεκδικήσουν τίποτα στο μέλλον….
    Υπάρχει και κάποιο κρίσιμο ερώτημα. Εάν η αποχή, που για διάφορους λόγους έφτασε το 45%, ήταν μικρότερη, στο 25% περίπου, ποιο θα ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα; Έ, μάντης δεν είμαι, και δεν ξέρω! Αυτό, ας το απαντήσουν οι διάφοροι σφυγμομετρητές, στατιστικολόγοι κτλ. Και επειδή κάποια στιγμή θα το κάνουν, σας λέω να μην τους πιστέψετε!
Ανδρέας Μελεζιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου