Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Τα αγοραία...



Τα αγοραία...
Του Κώστα Στούπα kostas.stoupas@capital.gr 
    Ρωτάνε κάποιοι τι είναι αυτό που άλλαξε στη χρηματιστηριακή αγορά στις 820 μονάδες που δεν υπήρχε στην πορεία από τις 500 μέχρι τις 800;
    Είναι ο ρυθμός και η ποιότητα των επιχειρηματικών εξελίξεων.
    Ο δείκτης θα μπορούσε να πάει στις 1.000 μονάδες με τον Τιτάνα, την ΕΕΕ, την ΜΟΗ και τα ΕΛΠΕ και η αγορά να παραμένει νεκρή, αφού οι μετοχές θα ανέβαιναν με ξένα κεφάλαια και τα κέρδη των επιχειρήσεων θα βελτιώνονταν με έσοδα από το εξωτερικό. Σ' αυτό το μέγεθος επιχειρήσεων οι ειδήσεις που αιφνιδιάζουν και εντυπωσιάζουν σπανίζουν.
    Όπως είπαμε το "ξυπνητήρι" ήταν η επιτυχία του ομολογιακού του Μυτιληναίου, μετά από αυτό της Sunlight και της Fourlis. Του Μυτιληναίου εντυπωσίασε γιατί απευθυνόταν στην εγχώρια αγορά και συμπεριλάμβανε και "μαρίδα".
    Θα ήταν παράδοξο να μην προσέξει κάποιος αυτήν την εξέλιξη σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση επιχειρηματικών εξελίξεων και ειδήσεων που έχουν "αντίλαλο" στο ταμπλό.
    Η στήλη τα τελευταία χρόνια παρατηρούσε μηχανικά τη "νεκρή" ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Σήμανε αμέσως συναγερμό μόλις διαπίστωσε σημάδια αλλαγής του κλίματος, προσθέτοντας τα "αγοραία". Το κοινό της στήλης έχει αλλάξει μετά το 2010, αφού από "μικροοικονομικά" στράφηκε στα "μακροοικονομικά" και τις πολιτικές εξελίξεις, επειδή οι τελευταίες έπαιζαν και παίζουν ακόμη καθοριστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις.
    Όπως και πριν το 2010 η στήλη απέκτησε πολυάριθμους φανατικούς φίλους αλλά και αντιλογούντες. Αυτό συμβαίνει γιατί επιδιώκει να έχει άποψη για αυτά με τα οποία ασχολείται και να την εκφράζει με πάθος και σαφήνεια που πολλές φορές εκθέτει. Οι αγορές επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν ταχύτερα εκτιμήσεις και απόψεις.
    ΓΡΙΒ: Η είδηση της χθεσινής μέρας ήταν η δημόσια προσφορά μετοχών της εταιρείας από την Eurobank. Η Fairfax έχει στοιχηματίσει από καιρό στην Ελλάδα και προς το παρόν της βγαίνει. Η συμμετοχή της Pimco όμως ήταν θετική έκπληξη.
    Το ενδιαφέρον για τη συνέχεια θα είναι η τιμή στην οποία θα κάνει τη δημόσια πρόταση ο νέος μεγαλομέτοχος. Η τιμή θα δείξει αν θέλει να την αγοράσει ολόκληρη και να την αποσύρει από το ταμπλό, γιατί π.χ. θα θεωρεί ό,τι σε μερικά χρόνια τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια και θα θέλει να επωφεληθεί ο ίδιος ως επί το πλείστον.
    Αν δώσει μια τιμή χαμηλή στη δημόσια πρόταση θα σημαίνει πως θέλει να μείνει στο ταμπλό. Αυτό προσφέρει άλλου είδους ευκολίες κυρίως ρευστότητας αλλά και αποτίμησης...
    ΑΝΕΜΟΣ: Μοιάζει από τις περιπτώσεις που συγκινούν ακόμη και παλιές καραβάνες της αγοράς...
    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Φαίνεται πως η τελευταία Γενική Συνέλευση έδωσε στην αγορά τα μηνύματα που περίμενε για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
    ΠΛΑΘ: Ένα από τα διαμαντάκια που έχουν απομείνει στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η μείωση των κερδών στο α τρίμηνο ίσως αποδειχτεί συγκυριακή. Οι συνέπειες των συνεχών επενδύσεων όμως όχι...
    ΠΛΑΙΣ: Παρουσιάζει κέρδη συνεχώς την τελευταία δεκαετία, το εμπορικό της σήμα βρίσκεται σε κάθε σπίτι στην Ελλάδα και η διαγραμματική εικόνα της μετοχής θυμίζει εφαλτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου