Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Διγλωσσία από τις ΗΠΑ- Χάλεϊ: Δεν υπάρχει ειρήνη στη Συρία με τον Ασαντ, Τίλερσον: Προτεραιότητά μας ο ISIS.



Διγλωσσία από τις ΗΠΑ- Χάλεϊ: Δεν υπάρχει ειρήνη στη Συρία με τον Ασαντ, Τίλερσον: Προτεραιότητά μας ο ISIS.
Υπάρχει και ο «AMERICAN WAY». Τους «ξεπαστρεύουμε» όλους, καλούς και κακούς, και ξεμπερδεύουμε. Και … «άσε τον παλιόκοσμο να λέει, να λέει ό τι θέλει…»
    Η Νίκι Χαλεϊ εξέφρασε την άποψη ότι αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία είναι μία από τις προτεραιότητες της διοίκησης Τραμπ. Ομως, ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι βασικός στόχος είναι η συντριβή του ISIS.
    «Δεν βλέπουμε μία ειρηνική Συρία με τον Ασαντ εκεί», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΟΗΕ, σε συνέντευξη στο CNN, εξηγώντας ότι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους, ο εκτοπισμός της ιρανικής επιρροής και η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι οι προτεραιότητες της Ουάσινγκτον.
    Οι δηλώσεις αυτές της Χάλεϊ έρχονται σε αντίθεση με τα όσα είχε πει όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την πυραυλική επίθεση στη Συρία, έπειτα από το «χτύπημα» με χημικά σε πολίτες, στην επαρχία Ιντλίμπ, για την οποία κατηγορείται ο Ασαντ.
    «Διαλέγεις τις μάχες σου. Οταν βλέπεις κάτι τέτοιο αλλάζεις προτεραιότητες. Και προτεραιότητά μας δεν είναι πλέον να καθόμαστε εδώ και να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα φύγει ο Ασαντ», είχε πει τότε η Χάλεϊ.
Στόχος ο ISIS για τον Τίλερσον
    Επιπλέον όμως, οι δηλώσεις της έρχονται σε σύγκρουση με τα λεγόμενα του Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος τόνισε το Σάββατο ότι η συντριβή του ISIS είναι η πρώτη προτεραιότητα της Ουάσινγκτον.  
    Οταν η απειλή του Ισλαμικού Κράτους θα έχει περιοριστεί ή εξαλειφθεί τότε «μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας απευθείας στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία», είπε ο Τίλερσον στο CBS, σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή.
    Ακόμη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως η χώρα του ελπίζει να βάλει όλες τις πλευρές στην προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Και διευκρίνισε ότι απαιτείται η συμμετοχή του Ασαντ και των συμμάχων του σε αυτές.
    «Αν πετύχουμε κατάπαυση πυρός σε ζώνες σταθεροποίησης στη Συρία, τότε ελπίζουμε ότι θα έχουμε τις συνθήκες για να ξεκινήσουμε μία χρήσιμη πολιτική διαδικασία», είπε ο Τίλερσον.
    Ομως, σύμφωνα με την Χάλεϊ δεν υπάρχει περίπτωση για πολιτική λύση με τον Ασαντ επικεφαλής του καθεστώτος. «Αν δεις τις ενέργειές του, αν δεις την κατάσταση, θα είναι δύσκολο να δεις μία κυβέρνηση σταθερή και ειρηνική με τον Ασαντ. Η αλλαγή του καθεστώτος είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα συμβεί», ανέφερε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου