Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στα μέσα Μαΐου



Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στα μέσα Μαΐου
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στη διάρκεια επίσκεψης στα μέσα Μαΐου, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
    Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η πρόσκληση προήλθε από τον Τραμπ. Ο Καλίν πρόσθεσε πως οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για τη Συρία, το Ιράκ και το αίτημα έκδοσης του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
    Ο Καλίν υποστήριξε ακόμη πως η Τουρκία έχει λάβει μόνο 790 εκατομμύρια ευρώ από το πακέτο των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που της υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει μια συμφωνίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ένωση.
    Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες, που έχουν ενταθεί έπειτα από αντιπαραθέσεις στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, θα μπουν πάλι σε τροχιά αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας για το προσφυγικό.
    Ο Καλίν είπε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ζητήσει να επανέλθει στο κυβερνών κόμμα AK μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.
    Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει υπεράνω κομμάτων, αλλά ο όρος αυτός άλλαξε σε ένα από τα 18 άρθρα της αναθεώρησης του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα.
    Ο Καλίν είπε ακόμη πως το αν ο Ερντογάν θα ηγηθεί του κόμματος AK θα συζητηθεί αν υπάρξει σχετικό αίτημα από το κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου