Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Θεωρούνται superfoods αλλά... μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία



Θεωρούνται superfoods αλλά... μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία
    Η ανάγκη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής οδήγησε πολλούς ανθρώπους στην κατανάλωση τροφών που έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, υπόσχονται ευεξία, καλή υγεία και μακροζωία και βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
    Αυτές οι τροφές χαρακτηρίζονται ως «superfoods» (
λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας), καταναλώνονται ως γεύμα ή ως σνακ και έχουν κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και των καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα, τα περιοδικά και τις κουζίνες των σεφ.
    Οι ιδιότητες τους χαρακτηρίζονται «μαγικές» αφού συμβάλλουν παράλληλα στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.
    Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτές και τονίζουν πως η επίδραση τους στον οργανισμό μπορεί να είναι τουλάχιστον καταστροφική.
Το ρόφημα κομπούτσα
    Το ρόφημα αυτό είναι αρκετά όξινο και γεμάτο από γαλακτικό οξύ για αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ως προς την κατανάλωση του. Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης τον κίνδυνο παρουσίας ανθυγιεινών βακτηρίων που φτάνουν μέχρι το τσάι, όταν το ρόφημα παράγεται στο σπίτι. Ακόμη, μερικές από τις επιπτώσεις που έχουν αναφερθεί έπειτα από την κατανάλωση αυτού του τσαγιού είναι οι στομαχικές διαταραχές, η μεταβολική οξέωση και οι τοξικές αντιδράσεις.
Η κινόα
    Αν δεν έχετε συνηθίσει στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών θα πρέπει να την προσέξετε ιδιαίτερα. Ακόμη, η κινόα είναι πηγή οξαλικού οξέως μιας ουσίας που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν δημιουργεί προβλήματα, αλλά υπάρχουν κάποιες διαταραχές, όπως οι πέτρες στα νεφρά, που απαιτούν τον περιορισμό στην κατανάλωση της.
Τα σταυρανθή λαχανικά
    Αν πάσχετε από έλλειψη ιωδίου (
ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για το θυρεοειδή, που χρησιμοποείται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών )θα πρέπει να επανεξετάσετε την κατανάλωση τους, καθώς αυτά είναι γεμάτα με βρογχοκηλογόνες ουσίες, οι οποίες μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Τα βραζιλιάνικα καρύδια
    Είναι πλούσια σε σελήνιο και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την ποσότητα που καταναλώνετε, αφού η υπερβολική δόση σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των μαλλιών και των νυχιών ή η ευθραυστότητά τους.
Σπόροι Κία
    Οι σπόροι Κία στο στομάχι φουσκώνουν και γίνονται σαν μια μάζα ζελέ που προκαλεί πόνους και φούσκωμα. Επίσης, λόγω του ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά άλατα, υπάρχει πιθανότητα να μπλοκάρουν την απορρόφηση ορισμένων άλλων ουσιών από τον οργανισμό, που είναι σημαντικές για τη λειτουργία του.
Η κανέλα
    Η πιο κοινή ποικιλία της κανέλας, η κασσία, ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες λόγω της κουμαρίνης που περιέχει, μια ουσία που είναι γνωστή για τις ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες και την τοξικότητα της. Η κατανάλωση της κουμαρίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκυμονεί κινδύνους για το συκώτι.
Τα μύρτιλα
    Αν ακολουθείτε ήδη μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις τελευταίες ουσίες, τότε η τακτική προσθήκη αρκετής ποσότητας του φρούτου αυτού θα σας κάνει να υποφέρεται από κράμπες, αλλά και φούσκωμα.
Το πράσινο τσάι
    Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, τρέμουλο, καρδιακή αρρυθμία, υψηλή αρτηριακή πίεση, ημικρανίες, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε τις πολλές κούπες μέσα στη μέρα.
Το καρπούζι
Το φρούτο αυτό είναι πηγή λυκοπενίου, μιας ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας, που θεωρείται από τους καλύτερους σαρωτές ελεύθερων ριζών. Αν όμως δεν έχετε εξοικειωθεί με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του λυκοπενίου ίσως αντιμετωπίσετε κάποιες γαστρεντερικές διαταραχές.
Ο σολομός
Είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β, σελήνιο και φώσφορο. Ωστόσο έχει και την αρνητική του πλευρά: περιέχει υδράργυρο ένα μέταλλο που κάνει κακό στο σώμα, αφού επηρεάζει αρνητικά την καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι. Η ποσότητα αυτής της ουσίας είναι ευτυχώς λίγη σε σχέση με άλλα ψάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου