Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Εκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια: Αιματηρά επεισόδια άνευ προηγουμένου στη Βουλή, 42 τραυματίες.



Εκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια: Αιματηρά επεισόδια άνευ προηγουμένου στη Βουλή, 42 τραυματίες.
Πώ…πώ… λεβεντιές!.....
Γίνεται της πουτ…   το κάγκελο!
Από την άλλη μεριά, μήπως είναι και ένα καλό παράδειγμα ; Λέμε τώρα…..
 http://www.iefimerida.gr/
    Δραματική τροπή έλαβαν οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου. 
    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκαν 4 βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ.
    Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.
Διάγγελμα του Προέδρου της ΠΓΔΜ
    Πρόσκληση τους πολιτικούς ηγέτες σε μια συνάντηση την Παρασκευή για να συζητηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε, απηύθυνε στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια.
    «Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούουν στους νόμους της χώρας. Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση» δήλωσε ο Ιβάνοφ.
Βουλευτές πηδούσαν αλλόφρονες για να σώσουν τη ζωή τους
    Αυτή τη στιγμή υπάρχει συγκεντρωμένο πλήθος έξω από τη Βουλή αλλά επικρατεί ηρεμία. Το κτίριο έχει εκκενωθεί πλήρως, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, σε όλες τις εισόδους υπάρχουν αστυνομικοί και γύρω από το κτίριο έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά οδοφράγματα.
    Πάντως σε δήλωσή τους οι εθνικιστές υποστηρικτές του Γκρουέφσκι «Για την Ενωμένη ‘’Μακεδονία’’» αναφέρουν «το Κοινοβούλιο είναι δικό μας, ελάτε να το πάρετε» . «Οι ‘’Μακεδόνες’’ υπερασπίστηκαν και πάλι τη δημοκρατία και το Κοινοβούλιο μας. Θα παραμείνουμε μπροστά στο Κοινοβούλιο, αυτό είναι το Κοινοβούλιό μας έως ότου λήξουν οι προδοτικές δραστηριότητες. Οι άνθρωποι μας είναι σοφοί και ανταποκρίθηκαν επαρκώς στις προκλήσεις. Είμαστε εδώ μέχρι τέλους, ελάτε να το πάρετε
    Σύμφωνα με την διευθύντρια του κεντρικού νοσοκομείου των Σκοπίων 42 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο κτήριο της Βουλής και ζήτησαν ιατρική βοήθεια μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας της Βουλής. Από τους τραυματίες τέσσερις παραμένουν για περαιτέρω νοσηλεία στο νοσοκομείο.
ΗΠΑ και ΕΕ καταδικάζουν τα επεισόδια στα Σκόπια
    Οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια κάνουν έκκληση για διάλογο και καλούν τον κόσμο να απέχει από την εμπρηστική ρητορική. «Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης» δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης Ματ Στάφανσον εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.
    Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν καταδίκασαν έντονα σήμερα τις επιθέσεις σε βουλευτές στο κοινοβούλιο στα Σκόπια.
    «Τα επεισόδια βίας στη Βουλή είναι εντελώς απαράδεκτα και καλούμε για ηρεμία και συγκράτηση», είπαν οι δύο επίτροποι σε κοινή τους δήλωση χθες, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της. Βλέπουμε θετικά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, όπως έχει μεταδοθεί».
    Στη δήλωσή τους η Μογκερίνι και ο Χαν τόνισαν τη σημασία του πολιτικού διαλόγου στους θεσμούς ως πάγιας θέσης της ΕΕ και προέτρεψαν όλες τις πολιτικές πλευρές «να τιμήσουν το Σύνταγμα της χώρας και να δράσουν στο πνεύμα των δημοκρατικών αξιών, της φιλοτιμίας και της κοινής λογικής».
    Καταλήγοντας, τόνισαν στη δήλωσή τους πως «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτελεί υποψήφια για ένταξη χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βουλή για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να προωθηθεί στο ευρωπαϊκό της μονοπάτι».
Κάλεσμα Γκρουέφσκι για αυτοσυγκράτηση
    Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι καλεί τον κόσμο, μέσω Facebook, να δείξει αυτοσυγκράτηση.
    «Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα» αναφέρει ο Γκρουέφσκι.
Ανησυχία του ΥΠΕΞ για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ
    Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.
    «Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου