Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Το χωριό που τα σπίτια του είναι αναποδογυρισμένα σκάφη



http://perierga.gr
    Το Equihen Plage είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό με πληθυσμό περίπου 3.000, το οποίο βρίσκεται στις ακτές της βόρειας Γαλλίας. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ήταν ένα ψαροχώρι με ένα “ξηρό λιμάνι”, δηλαδή λιμάνι που δεν είναι στη θάλασσα αλλά συνδέεται με αυτή με δρόμο ή σιδηρόδρομο. Σήμερα, το χωριό φημίζεται για τα σπίτια του, που είναι στην πραγματικότητα αναποδογυρισμένα πλοία, γνωστά ως «quilles en l’air» (σκαριά στον αέρα), που πλέον λειτουργούν ως καταλύματα για τους ταξιδιώτες.

    Στα παλιά τα χρόνια, δεν ήταν ασυνήθιστο να δει κάποιος εδώ ανεστραμμένες βάρκες που λειτουργούσαν ως σπίτια, αφού όλα τα παλιά σκάφη που δεν μπορούσαν πια να ταξιδέψουν στη θάλασσα οι ιδιοκτήτες τους τα έσερναν μέχρι το ύψωμα πάνω από το λιμάνι και τα γύριζαν ανάποδα. Το κάτω μέρος τους (σ.σ. η γάστρα) γινόταν η στέγη, με μια καλή επικάλυψη πίσσας για να διασφαλιστεί η στεγανότητα, ενώ δημιουργούσαν ένα άνοιγμα ως πόρτα αλλά και δυο-τρία ακόμα σαν παράθυρα. Ωστόσο, ακόμα και τότε, το εσωτερικό ήταν αρκετά σκοτεινό και αποπνικτικό.

    Στην ουσία ήταν ένα μονόχωρο σπίτι με υπνοδωμάτιο και κουζίνα. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδόν όλα τα σκάφη καταστράφηκαν αλλά το 1990, περίπου εξήντα χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, το χωριό αποφάσισε να αναβιώσει την παράδοση, δημιουργώντας ανεστραμμένες βάρκες-σπίτια που είναι εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, με σκοπό να προσελκύσουν τουρίστες. Οι τιμές για μία διαμονή ξεκινούν από τα τριακόσια ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου