Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Στη Ρωσία εχθές ο Ιάπωνας πρωθυπουργός



Στη Ρωσία εχθές ο Ιάπωνας πρωθυπουργός
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Τη Ρωσία επισκέφθηκε την Πέμπτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που Μόσχα και Τόκιο αναζητούν τρόπους για την επίλυση της εδαφικής τους διαφωνίας για τις νήσους Κουρίλες.
    Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είχαν συνομιλίες για τους τρόπους «εφαρμογής των συμφωνιών που συνήφθησαν στη διάρκεια της επίσκεψης» του Ρώσου προέδρου στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, Πούτιν και Άμπε είχαν συνομιλίες για διεθνή και περιφερειακά προβλήματα και κυρίως για την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας.
    Κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο στις 20 Μαρτίου, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε εκφράσει τη διαφωνία της Μόσχας για την ανάπτυξη των αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού ως απάντηση στη βορειοκορεατική απειλή.
    Οι διαφιλονικούμενες Κουρίλες νήσοι- γνωστές ως «Βόρεια Εδάφη» στην Ιαπωνία- αποτελούν μια ομάδα νησιών στον Ειρηνικό που περιήλθε υπό ρωσικό έλεγχο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
    Η διαμάχη για τις Κουρίλες νήσους αποτελεί σημείο τριβής για τις σχέσεις των δύο κρατών και είναι η αιτία που Ρωσία και Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης από το 1945, παρά τη λήξη του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου