Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Γραμματοκιβώτια στο βυθό – Κι όμως υπάρχουν.



Τελικά, η τρέλα δεν πάει μόνο στα βουνά, αλλά πάει και στην θάλασσα, και μάλιστα…. Στον πάτο !
    Υποβρύχια γραμματοκιβώτια δεν είναι και κάτι συνηθισμένο ούτε ενδεχομένως κάποιος μπορεί εύκολα να καταλάβει τη σημασία της ύπαρξής τους στο βυθό. Ωστόσο υπάρχουν σε 5 σημεία στον κόσμο και έχουν ενδιαφέρον…
Hideaway Island, Βανουάτου
Το υποβρύχιο ταχυδρομείο εκτός των ακτών του νησιού Hideaway στο νησί Βανουάτου είναι ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Δημιουργήθηκε το 2003 και βρίσκεται σε 3 μέτρα βάθος. Το ταχυδρομείο παρέχει ειδικές αδιάβροχες κάρτες που οι τουρίστες μπορούν να ρίξουν στο ταχυδρομικό κουτί, ενώ αντί για μελάνι χρησιμοποιείται ανάγλυφη γραφή. Τα γράμματα συλλέγονται μία φορά το μήνα και στέλνονται στον προορισμό τους.
Susami Bay, Ιαπωνία
Το μικρό ψαροχώρι Susami βρίσκεται στο νομό Wakayama της Ιαπωνίας και είναι το πρώτο υποθαλάσσιο γραμματοκιβώτιο που δημιουργήθηκε στον κόσμο. Βρίσκεται σε βάθος 10 μέτρων και δημιουργήθηκε ως μέρος μιας έκθεσης το 1999. Οι δύτες αγοράζουν κάρτες ανθεκτικές στο νερό από ένα τοπικό κατάστημα, γράφουν μηνύματα πάνω τους με ένα χρώμα που έχει ως βάση του το πετρέλαιο και τα ρίχνουν στο κόκκινο γραμματοκιβώτιο. Μια φορά κάθε λίγες μέρες, ένας υπάλληλος συλλέγει τα γράμματα και τα μεταφέρει στο τοπικό ταχυδρομείο. Κάθε χρόνο, το γραμματοκιβώτιο λαμβάνει 1.000-1.500 γράμματα.
Pulau Layang-Layang, Μαλαισία
Το ταχυδρομικό τμήμα της Μαλαισίας δημιούργησε το 2015 ένα γραμματοκιβώτιο στο Layang-Layang σε βάθος 40 μέτρων. Οι κάρτες που αποστέλλονται είναι σφραγισμένες σε αδιάβροχες πλαστικές σακούλες, έχουν μια ειδική σφραγίδα του ταχυδρομείου και είναι σφραγισμένες με το λογότυπο του Book of Records της Μαλαισίας.
Risor, Νορβηγία
Το υποθαλάσσιο ταχυδρομικό κουτί στην πόλη Risor, στη νότια ακτή της Νορβηγίας, βρίσκεται σε βάθος 4 μέτρων δίπλα σε προβλήτα. Οι επισκέπτες ταχυδρομούν τα γράμματα σε ένα κουτί στην αποβάθρα, το οποίο στη συνέχεια αδειάζει, το περιεχόμενο σφραγίζεται σε υδατοστεγή σακούλα και μεταφέρεται στο υποβρύχιο ταχυδρομείο. Από εκεί επιστρέφει στην επιφάνεια, όπου εισέρχεται στην κανονική ταχυδρομική κυκλοφορία.
Μπαχάμες
Το ταχυδρομείο “Sea Floor”, στις Μπαχάμες, δεν υπάρχει πλέον, αλλά ήταν το πρώτο υποβρύχιο ταχυδρομείο του κόσμου που δημιουργήθηκε το 1939 από τον Αμερικανικό φωτογράφο John Ernest Williamson (1881-1966), ο οποίος αναγνωρίζεται ως ένας από τους πρωτοπόρους της υποθαλάσσιας φωτογραφίας. Το 1912, ο Williamson σχεδίασε έναν θάλαμο από παχύ γυαλί που μπορούσε να κατεβαίνει στον βυθό. Αυτός λειτουργούσε ως παρατηρητήριο για εκείνον, μέσα από τον οποίο ο φωτογράφος μπορούσε να παρατηρήσει τη θαλάσσια ζωή και να τραβήξει φωτογραφίες. Μια ταινία που θέλησε να γυρίσει το 1939 έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία του υποβρύχιου ταχυδρομείου, προκειμένου να υπάρξει δημοσιότητα. Η λειτουργία του ήταν βραχύβια και αυτό έκλεισε το 1941.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου