Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Στον «αέρα» τα πρόστιμα της Τροχαίας λόγω...κρίσης- Άνοδος στις επικίνδυνες παραβιάσεις στη ΘεσσαλονίκηΣτον «αέρα» τα πρόστιμα της Τροχαίας λόγω...κρίσης- Άνοδος στις επικίνδυνες παραβιάσεις στη Θεσσαλονίκη
http://www.seleo.gr/
    «Ασαφής» είναι πλέον η εικόνα για τις οδικές παραβάσεις που πραγματοποιούνται στους ελληνικούς δρόμους, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης βεβαιώνονται άλλες παραβάσεις από αυτές που κάνουν οι οδηγοί, ώστε να αποφύγουν «υπέρογκα» πρόστιμα που αδυνατούν να πληρωθούν, μια και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τον μηνιαίο μισθό του παραβάτη!
    Τα παραπάνω καταγράφονται επίσημα στην έκθεση της Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής για το 2016, ενώ ακόμα πιο... τρομακτικά είναι τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τα οποία ελάχιστοι είναι αυτοί που πληρώνουν την ονομαστική αξία του προστίμου, με το ποσοστό να μην ξεπερνά το 10%-15% των παραβατών, ενώ ποσοστό 50%-60% δεν υφίσταται ποτέ την κύρωση! Οι υπόλοιποι 25% - 40% πληρώνουν εντός 10ημέρου το μισό πρόστιμο.
    Το «αλαλούμ» που έχει προκληθεί τον τελευταίο χρόνο με τις παραβάσεις αλλά και τα πρόστιμα από την Τροχαία για τους οδηγούς που παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αποδίδεται από την Έκθεση της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής σε μεγάλο βαθμό στα ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα που αυτές επισείουν.
Η Επιτροπή της Βουλής
    Προϋπόθεση για τη μείωση, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων κυρίως των πολύ σοβαρών παραβάσεων που αφορούν στην πρόκληση τροχαίων με νεκρούς και σοβαρούς τραυματισμούς, δηλαδή την παραβίαση ορίων ταχύτητας και κόκκινου σηματοδότη και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Για τις παραβάσεις αυτές προτείνεται η στέρηση άδειας οδήγησης για έξι μήνες, επιβολή προστίμου χωρίς έκπτωση, αναγκαστική συμμετοχή σε κοινωνικές υπηρεσίες και επανάκτηση της άδειας οδήγησης μετά από εξετάσεις. Για τους υπότροπους προτείνεται η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για τρία χρόνια και επανάκτησή της ύστερα από ειδικές εξετάσεις, ενώ αν ο παραβάτης εντοπιστεί για τρίτη φορά η άδεια θα αφαιρείται οριστικά και αμετάκλητα.
    Σε ο,τι αφορά στη χρήση ζώνης ασφαλείας από τους επιβαίνοντες σε οχήματα και το κράνος για τους δικυκλιστές, η Επιτροπή προτείνει τήρηση των προβλεπόμενων προστίμων χωρίς έκπτωση. Στα μέτρα πρόληψης, ωστόσο, συγκαταλέγει την άμεση μείωση του επιβαλλόμενου φόρου στα κράνη και τις ειδικές στολές των μοτοσικλετιστών.
«Μετεξεταστέοι» στην οδική ασφάλεια
    Διαφημιστικά σποτ, εξορμήσεις στους δρόμους με στοχευμένους ελέγχους αλλά και μαθήματα στα σχολεία έχει επιστρατεύσει η Τροχαία, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.
    Τα στοιχεία που έδωσε πριν από δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διάσκεψης για την Οδική Ασφάλεια περιέγραφαν με «μελανά χρώματα» την οδική ασφάλεια στη χώρα μας: «Αύξηση 2% στους θανάτους από τροχαία το 2016, με 75 θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους, έναντι 73 το 2015».
    Αλλά και η Ελληνική Αστυνομία έχει δημοσιεύσει σποτ στο κανάλι της στο YouTube, παρουσιάζοντας τη σκληρή πραγματικότητα της (κάκιστης) οδηγικής συμπεριφοράς των Ελλήνων οδηγών στους δρόμους της χώρας.
    Το βίντεο διαρκεί μόλις 21 δευτερόλεπτα, μέσα στα οποία όμως «χωράνε» 4.231 ψυχές. Τόσοι είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία μόνο την τελευταία πενταετία.
    Την ίδια περίοδο, 58.000 είναι οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν στην άσφαλτο... «Μη μένεις άλλο θεατής... Ρίξε αυλαία στο δράμα αυτό», είναι το μήνυμα με το οποίο καταλήγει το σποτ.
Στοιχεία «φωτιά» για τον Μάρτιο
    Την ίδια στιγμή βαρύς συνεχίζει να είναι ο ... «φόρος αίματος» για τη χώρα μας, καθώς μόνο τον Μάρτιο στην Αττική δεκατρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, 14 τραυματίστηκαν σοβαρά και 485 ελαφρά, σε συνολικά 427 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, εκ των οποίων τα 13 ήταν θανατηφόρα.
    Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση προτεραιότητας και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, την σοβαρότητα του τραυματισμού τους.
Θεσσαλονίκη
    Σημαντική άνοδος παρατηρείται στις επικίνδυνες παραβιάσεις και στη Θεσσαλονίκη, με κορυφαίες την υπερβολική ταχύτητα και την οδήγηση χωρίς άδεια. Στη συμπρωτεύουσα τον
Μάρτιο έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 185 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά. Τον ίδιο μήνα, πάντως, καταγράφεται μείωση στα τροχαία ατυχήματα, από θανατηφόρα μέχρι ελαφρά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2016, ενώ μείωση παρατηρείται και στα τροχαία με απλή πρόκληση υλικών ζημιών.
    Παράλληλα, παρατηρείται σημαντική άνοδος στις επικίνδυνες παραβιάσεις, με κορυφαίες την υπερβολική ταχύτητα και την οδήγηση χωρίς άδεια.
    Συγκεκριμένα βεβαιώθηκαν:
• 1.044 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα
• 37 παραβάσεις για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
• 51 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη
• 3 παραβιάσεις προτεραιότητας
• 149 παραβάσεις για οδήγηση χωρίς κράνος
• 168 περιπτώσεις στέρηση άδειας οδήγησης
• 168 περιπτώσεις χρήσης κινητού τηλεφώνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου