Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Οι αριστερούληδες τώρα δεν θέλουν κάμερες


Οι αριστερούληδες τώρα δεν θέλουν κάμερες
Του Σάκη Μουμτζή
    Αρχικά να επισημάνω την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας στο Μαρκόπουλο, για να γνωρίσει από κοντά τα νέα παιδιά της ομάδας «Δίας».
    Το μήνυμα διπλό.
    Ο Κ.Μητσοτάκης με την παρουσία του δηλώνει την στήριξη της κυβέρνησης στο έργο της ΕΛΑΣ. Συγχρόνως, δίνει πλήρη πολιτική κάλυψη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Πριν από λίγες ημέρες, ο Μ.Χρυσοχοϊδης ενέκρινε την τοποθέτηση καμερών στα κράνη των αστυνομικών, στα περιπολικά και στις μοτοσυκλέτες, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της δράσης τους.
    Αυτό είναι ένα μέτρο που κάθε λογικός άνθρωπος το εγκρίνει.
    Όμως από χθες άρχισαν να διατυπώνονται ενστάσεις για το κατά πόσον οι κάμερες παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
    Είναι προφανές πως η χρήση των καμερών θα γίνεται όταν οι αστυνομικοί επιχειρούν, γιατί τότε προκύπτουν αντιδικίες για τον τρόπο δράσης τους.
    Είναι εξίσου προφανές πως το πλαίσιο της λειτουργίας των καμερών θα εξεταστεί και θα θεσμοθετηθεί από τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές.
    Είναι λογικό όλοι αυτοί που καταγγέλλουν την αστυνομία και υπερασπίζονται τους αντιεξουσιαστές, να μην επιθυμούν την λειτουργία των καμερών. Εκεί θα καταγράφεται η δράση όλων των εμπλεκομένων κι έτσι δεν θα μπορούν οι υπερασπιστές των μπαχαλάκηδων να συκοφαντούν την ΕΛΑΣ.
    Ή όσοι αστυνομικοί ασκούν αδικαιολόγητη ή υπερβάλλουσα βία να υφίστανται τις συνέπειες των πράξεων τους.
    Εννοείται πως όταν κάποιος πετά μια μολότοφ ή αντιστέκεται στην σύλληψη, παραβιάζει κανόνα δημοσίου δικαίου. Γι΄αυτόν τον λόγο επιτρέπεται η χρήση της κάμερας που επέχει—
κατά διασταλτική ερμηνεία—θέση προανακριτικής πράξης. Η επίκληση των προσωπικών δεδομένων σε αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει. Με απλά λόγια όταν κάποιος επιχειρεί να κάψει έναν αστυνομικό με μια μολότοφ, το αδίκημα που διαπράττει εκείνη την στιγμή απορροφά την τυχόν παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων.
    Μπροστά στην κάμερα κρίνεται και ο πολίτης και ο αστυνομικός. Άλλωστε, πόσες φορές οι κάμερες ιδιωτικών τηλεοπτικών συνεργείων δεν κατέγραψαν πράξεις βίας των αντιεξουσιαστών; Διαμαρτυρήθηκε κανένας για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων; Μηνύθηκε κανένας τηλεοπτικός σταθμός; Παρενέβησαν οι ανεξάρτητες αρχές;
    Οι υπερασπιστές των αντιεξουσιαστών μέχρι πριν από λίγες ημέρες ζητούσαν τις κάμερες. Τώρα που ο υπουργός αποφάσισε να τις τοποθετήσει στα κράνη των αστυνομικών, ανακάλυψαν την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.
    Όλες τους οι ενέργειες διακρίνονται από τον δόλο και την υποκρισία. Δεν τους ενδιαφέρει η διαφάνεια και η τήρηση των νόμων απ΄όλες τις πλευρές. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να έχουν την δυνατότητα να καταγγέλουν διαρκώς την αστυνομία.
    Οι καιροί όμως άλλαξαν.
    Η πλειοψηφία των πολιτών έχει αντιληφθεί πως η άσκηση κρατικής βίας είναι ένα απαραίτητο παρακολούθημα της αστικής –φιλελεύθερης δημοκρατίας, γιατί υπερασπίζει τα δικαιώματα των πολλών από την δράση των λίγων. Γιατί υπερασπίζεται τους νομοταγείς πολίτες από τις πράξεις των παραβατών των νόμων.
    Το αν η ασκηθείσα κρατική βία είναι υπερβάλλουσα ή όχι, αυτό ακριβώς θα αποδεικνύεται από τις κάμερες. Ανεξάρτητα από τις κραυγές των αριστερούληδων η πολιτική του νόμου και της τάξης θα εφαρμοστεί μέσα στα πλαίσια μιας δημοκρατικής πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου