Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Βουλγαρία: Αμέτρητα νεκρά ψάρια σε ποτάμι -Δεν πίνουν το νερό, απαγορεύτηκε το ψάρεμα


Βουλγαρία: Αμέτρητα νεκρά ψάρια σε ποτάμι -Δεν πίνουν το νερό, απαγορεύτηκε το ψάρεμα
https://www.iefimerida.gr/
    Μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών ξεβράστηκαν στις όχθες ποταμών στη Βουλγαρία.
    Τα νεκρά ψάρια κινητοποίησαν τις αρχές της Βουλγαρίας με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να ξεκινά τις προδικαστικές διαδικασίες για να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση στους υδάτινους διαδρόμους της χώρας, την ωρα που η χώρα πνίγεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Παίρνουν δείγματα νερού από τα ποτάμια της Βουλγαρίας
    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας, αιτία θανάτου των ψαριών φέρεται ότι είναι η ρύπανση σε ποταμούς όπως ο Μαρίτσα (Έβρος) και Τσάγια, με την περιβαλλοντική ζημία να είναι, μέχρι στιγμής, αδύνατο να εκτιμηθεί.
    Κλιμάκια των αρμόδιων υπουργείων έχουν διενεργήσει ελέγχους σε τρεις τοποθεσίες κατά μήκος του ποταμού Μαρίτσα (Έβρος) και σε τέσσερις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα νεκρά ψάρια, κυρίως στο Πάζαρτζικ. Δείγματα από το νερό, αλλά και από τα νεκρά ψάρια έχουν ήδη σταλεί για έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες.
    Οι αρχές απηύθυναν προειδοποίηση στους κατοίκους να μην πίνουν νερό από το ποτάμι ούτε και να ψαρεύουν, έως ότου εξακριβωθεί η αιτία της ρύπανσης. Επιθεωρητές της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος δήλωσαν -σύμφωνα πάντα με όσα μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση- ότι τα νεκρά ψάρια ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης των ποταμών από εταιρεία παραγωγής πλαστικών με έδρα το Πάζαρτζικ.
    Οι υπεύθυνοι της εταιρείας διέψευσαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το έργο των επιθεωρητών συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν, τελικά, η εταιρεία φέρει ή όχι μερίδιο ευθύνης στην ρύπανση των ποταμών.
    Ενώσεις αλιέων στη Βουλγαρία υποστηρίζουν ότι χιλιάδες τόνοι νεκρών ψαριών είναι το αποτέλεσμα της ρύπανσης στα ποτάμια και θα χρειαστεί διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών για να επανέλθει η ζωή στα ποτάμια. Το περασμένο Σάββατο, πολίτες που είδαν νεκρά ψάρια να επιπλέουν στα νερά των ποταμών ειδοποίησαν τις αρχές, οι οποίες και ξεκίνησαν άμεσα την έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου