Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Η Αθήνα αρνήθηκε στον Χαφτάρ επιτήρηση του FIR - Νέα παρέμβαση Αιγύπτου


Η Αθήνα αρνήθηκε στον Χαφτάρ επιτήρηση του FIR - Νέα παρέμβαση Αιγύπτου
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
    Ιδιαίτερα έντονο είναι το παρασκήνιο της επίσκεψης του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα λίγο πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Εκτός από τις έως τώρα πληροφορίες περί αποστολής στρατευμάτων από την Ελλάδα στη Λιβύη, φαίνεται πως η Αθήνα αρνήθηκε στο Λίβυο Στρατάρχη την αυστηρότερη επιτήρηση του FIR για τον περιορισμό της μεταφορά οπλισμών και μισθοφόρων από την Τουρκία.
    Σειρά συγκεκριμένων δράσεων υποστήριξης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού ζήτησε από την Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ (16 και 17 Ιανουαρίου), εκφράζοντας κατά αυτόν τον τρόπο πεποίθηση πως θεωρεί την Ελλάδα σύμμαχο του LNA, και κατ' επέκταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Λιβύων που υποστηρίζουν τον Εθνικό στρατό υπό την ηγεσία του Χαφτάρ.
    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η "Καθημερινή", ο κ. Χαφτάρ ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική πλευρά τον έλεγχο του FIR Αθηνών, ώστε να μη διεξάγονται πολιτικές πτήσεις από Τουρκία προς Λιβύη, και δη προς την Τρίπολη, προκειμένου να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ενίσχυση των δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ
    Από την ελληνική πλευρά έγινε σαφές προς τον κ. Χαφτάρ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς παρακώλυση ή παρενόχληση της εναέριας κυκλοφορίας δεν συμβαδίζει με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει ένα κράτος στον εναέριο χώρο του. Αναφορικά με το ζήτημα της εναέριας ασφάλειας, η ελληνική πλευρά γνωστοποίησε στον κ. Χαφτάρ ότι έχει ζητήσει τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ την ενεργοποίηση της διαδικασίας ελέγχου όλων των πτήσεων μεταξύ Τρίπολης και Μισράτα. 
    Ωστόσο φαίνεται ότι υπήρξε κατανόηση σε άλλα ζητήματα που έθεσε η λιβυκή πλευρά, όπως η υποστήριξη σε θέματα εκπαίδευσης Λιβύων. Σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου