Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Απόσυρση των κερμάτων 1 και 2 λεπτών εξετάζει η Κομισιόν


Απόσυρση των κερμάτων 1 και 2 λεπτών εξετάζει η Κομισιόν
    Το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους πολλές φορές ξεπερνούν συχνά την ονομαστική τους αξία.
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει σοβαρά την πρόταση να αποσυρθούν από τη χρήση τα νομίσματα του
1 και των 2 λεπτών (cents) του ευρώ, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά κονδύλια, καθώς το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους πολλές φορές ξεπερνούν συχνά την ονομαστική τους αξία, αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΕ.
    Το πιθανό αυτό μέτρο περιλαμβάνεται στο εκτελεστικό σχέδιο της ΕΕ για το τρέχον έτος, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή την περίοδο
Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έπειτα από αξιολόγηση της χρήσης των δύο νομισμάτων του ευρώ με τη μικρότερη αξία.
    Οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στο να εισάγουν κανονισμούς στρογγυλοποίησης στα ποσά των καταναλωτικών αγαθών σε όλα τα μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να πληρώνουν χρησιμοποιώντας τα νομίσματα του 1 και 2 λεπτών. Η στρογγυλοποίηση θα είναι το πρώτο βήμα για την τελειωτική αχρησία τους, καθώς αυτή αναμένεται να θέσει σταδιακά εκτός χρήσης τις μικρότερες υποδιαιρέσεις αυτές του ευρώ.
    Μεταξύ των 19 χωρών του ευρώ, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ήδη έχουν θεσπίσει κανονισμούς για να ενθαρρύνεται η στρογγυλοποίηση των ποσών στις πληρωμές με μετρητά, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η χρήση των δύο αυτών νομισμάτων.
    Σε έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε το
2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως η στρογγυλοποίηση μπορεί να θεσπισθεί ταυτόχρονα με την άμεση απομάκρυνση των νομισμάτων αυτών από τις συναλλαγές.  Στην ίδια έκθεση, η κυκλοφορία του 1 λεπτού χαρακτηρίζεται ως «δραστηριότητα που προκαλεί ‘χασούρα’ στα κράτη μέλη». Η Ιταλία έχει σταματήσει να κόβει τέτοια νομίσματα από το 2017. Μόνο τα κόστη προμήθειάς τους ξεπερνούν την ονομαστική τους αξία, ενώ και σε άλλα κράτη και η κοπή των νομισμάτων 2 λεπτών είναι μεγαλύτερη από την αξία τους.
    Αλλά και το σενάριο της σταδιακής απαλοιφής τους εξετάζεται εξίσου, καθώς η Επιτροπή προσπαθεί να καταλήξει στη βέλτιστη δυνατή λύση. Όπως τόνισε σήμερα σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς «
ακόμη δεν έχει ληφθεί μία τελική απόφαση για την πρόταση αυτή».
    Πάντως, σε δημοσκόπηση του
2017 οι πολίτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης τάσσονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ του να αποσυρθούν τα νομίσματα τούτα.
    Προκειμένου, δε, να κατευνάσει τους φόβους για μεγαλύτερο πληθωρισμό, που ενδεχομένως να προκληθεί από μία τέτοια κίνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει στην έκθεσή της του
2018 πως στις χώρες όπου έχει υιοθετηθεί μία περιορισμένη χρήση των νομισμάτων αυτών δεν έχει παρατηρηθεί μία (καταγεγραμμένη τουλάχιστον) αύξηση στις τιμές, με προς τα άνω στρογγυλοποίηση.
    Οι τιμές θα πρέπει να στρογγυλοποιηθούν προς τα πάνω, ή προς τα κάτω στην κοντινότερη τιμή των 5 λεπτών για τις πληρωμές με μετρητά. Το μικρότερο κόστος που θα προκύψει από τη διαχείριση αυτών των συναλλαγών θα επιτρέψει επιπλέον στους λιανικούς πωλητές να χαμηλώσουν τις τιμές τους, υποστηρίζει η ίδια έκθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου