Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Δυναμικός Φεβρουάριος στο ΚΘΒΕ με τέσσερις θεατρικές πρεμιέρες


Δυναμικός Φεβρουάριος στο ΚΘΒΕ με τέσσερις θεατρικές πρεμιέρες
Από parallaxi
    Ο Φεβρουάριος μπαίνει δυναμικά στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Tο πρόγραμμά του ΚΘΒΕ εμπλουτίζεται με ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις της κλασικής και σύγχρονης δραματουργίας.    Συγκεκριμένα το θεατρόφιλο κοινό θα απολαύσει τα έργα:
«Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές»
των Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, από το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».
«Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί»
του Φόλκερ Λούντβιχ (Παιδική Σκηνή ΚΘΒΕ), σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, από την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στο Βασιλικό Θέατρο.
«Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας»
μια ελεύθερη διασκευή πάνω στο έργο του Χένρικ Ίψεν, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, από το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
«Οι απ’ αλλού φερμένοι»,
σε δραματουργική επεξεργασία Γιώργου Φράγκογλου και σκηνοθεσία Εύης Σαρμή, από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, μόνο για σχολεία της περιοχής.
 Πιο αναλυτικά, τον Φεβρουάριο μπορείτε να δείτε από το ΚΘΒΕ:
«Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές» των Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής
 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»
Πρεμιέρα: Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020
    Η Μαρτζ και ο Μπαρτ, όντας απολυμένοι και έχοντας υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη ζωή τους, οδηγούνται σε μια απελπισμένη πράξη: την απαγωγή του μεγαλύτερου τραπεζίτη της χώρας. Παρά τις προσπάθειες που κάνουν να στείλουν ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα μέσω της πράξης αυτής, τα ίδια τα γεγονότα τους ξεπερνούν. Τελικά, αποδεικνύεται ότι όλοι και όλα είναι αναλώσιμα, μια που το σύστημα μπορεί να αντικαταστήσει και να αναπληρώσει τα πάντα με τρομερή ταχύτητα.
    Το έργο «Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δύο φορές» είναι μια πολιτική κωμωδία που αποτυπώνει την αμηχανία των ανθρώπων μπροστά σε ένα ισχυρό οικονομικό σύστημα, αλλά και τη δυσκολία τους να μετατρέψουν την οργή σε πολιτική πράξη με νόημα.
    Ο Ιγνάθιο δελ Μοράλ και ο Ερνέστο Καμπαγιέρο, δύο σημαντικοί άνθρωποι του σύγχρονου ισπανικού θεάτρου που ξέρουν να διαβάζουν την επικαιρότητα και να αφουγκράζονται τον παλμό της εποχής, συγγράφουν ένα έργο που αναδεικνύει με κωμικό τρόπο τις πολιτικές αντιθέσεις αλλά, ταυτόχρονα, προσεγγίζει με αγάπη τον άνθρωπο και τις αδυναμίες του.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ,
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής,
Σκηνικά–Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη,
Μουσική: Δημήτρης Οικονόμου,
Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας, Video: Βασίλης Κομματάς, Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren, Μαρία Λαζαρίδου
Παίζουν: Ελένη Γιαννούση (Γιασμίν), Νατάσα Δαλιάκα (Μάργα), Χρίστος Νταρακτσής (Φέλιξ), Κώστας Σαντάς (Ρομπλέδο), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Μπαρτ)
**Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, στις 21:00
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί» του Φόλκερ Λούντβιχ «Εσύ φταίω – Εγώ φταις»
Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Πρεμιέρα: Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020
    Ο Τάκης Παπαδάκης με τα δύο του παιδιά φτάνουν στο κάμπινγκ που παραθερίζουν κάθε χρόνο. Αυτή τη φορά όμως, το μέρος που στήνουν τη σκηνή τους, το έχουν προλάβει κάποιοι άλλοι. Ποιοι είναι αυτοί οι ξένοι; Ποιος είναι ο άλλος αν του αφαιρέσεις τα χαρακτηριστικά και τα στερεότυπα που τον καθορίζουν εκ των προτέρων; Πως είναι να ζεις δίπλα στο διαφορετικό; Τελικά πόσο ίδιοι και πόσο διαφορετικοί είμαστε από τους άλλους; Και πόσο μπορεί το παιδικό παιχνίδι και η παιδική ματιά να μειώσει τις διαφορές και να ενισχύσει αυτά που μας ενώνουν: την ανάγκη να ζήσουμε όλοι μαζί με αμοιβαίο σεβασμό στη διαφορετικότητα;
    Το «Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί» είναι μια ανατρεπτική κωμωδία για τα στερεότυπα και τις πολιτισμικές διαφορές και απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών. Γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το Θέατρο Grips του Βερολίνου -θέατρο γνωστό στη χώρα μας από τη μεταφορά ενός άλλου έργου τους, του «Μορμόλη», που έγινε μεγάλη επιτυχία από την Ξένια Καλογεροπούλου. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η γερμανική εκδοχή του κειμένου είχε τίτλο «Μια γιορτή στου Παπαδάκη», μια που η οικογένεια των μεταναστών τότε, ήταν Έλληνες.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι,
 Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος,
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος,
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Καρβουνάκης, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Χαρά Αργυρούδη, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
Παίζουν: Γιάννης Βαρβαρέσος (Σαμίρ), Γεωργία Κυριαζή (Δώρα), Φανή Ξενουδάκη (Αϊσέ), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Παπαδάκης), Κωστής Ραμπαβίλας (Γιάννης), Θάνος Φερετζέλης (Αλ-Νουρί)
 **Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη έως Παρασκευή, στις 10.30, Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή, στις 11:00
«Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας» Μια ελεύθερη διασκευή πάνω στο έργο του Χένρικ Ίψεν
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΜΣ)
Πρεμιέρα: Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020
    Ο Κάρστεν Μπέρνικ, μεγαλοεπιχειρηματίας και παράγοντας σε μια επαρχιακή παραθαλάσσια πόλη, θεωρείται ένας άντρας άμεμπτης ηθικής και μεγάλος ευεργέτης της πόλης· είναι ένας από τους στυλοβάτες της τοπικής κοινωνίας. Το νέο μεγαλόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο του Κάρστεν απαιτεί τη στήριξη της πόλης για να πραγματωθεί, κι ενώ αρχικά φαίνεται πως εύκολα θα μπορέσει να πείσει την τοπική κοινωνία, ξαφνικά το σχέδιο του βρίσκεται σε κίνδυνο: επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια απουσίας δύο συγγενείς του, απειλώντας να ξεσκεπάσουν τα μυστικά του παρελθόντος του. Η υπόληψη του Κάρστεν κλονίζεται, αλήθειες αποκαλύπτονται, και το παρελθόν έρχεται να ρίξει τη σκιά του στο λαμπερό παρόν της οικογένειας Μπέρνικ.
    Ο Χένρικ Ίψεν, με επίκεντρο τον κεντρικό ήρωα του έργου, Κάρστεν Μπέρνικ, φτιάχνει μια μεγάλη σύνθεση προσώπων φωτίζοντας το ασφυκτικό, συντηρητικό περιβάλλον μιας επαρχιακής πόλης που στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Στο στόχαστρό του είναι η υποκρισία μιας κοινωνίας που ενδιαφέρεται πρωτίστως για το φαίνεσθαι και προσπαθεί να καταπνίξει τις φωνές που αντιστέκονται στις επιταγές της. Ο Ίψεν αποκαλύπτει τις ρυπαρές οσμές που αναδύονται πίσω από τον καθωσπρεπισμό και την ηθικολογία.
    Οι «Στυλοβάτες της κοινωνίας» είναι ένα έργο πρόδρομο των άλλων πολύ γνωστών και δημοφιλών του ρεαλιστικών δραμάτων («Σπίτι της κούκλας», «Βρικόλακες», «Ένας εχθρός του λαού», «Αγριόπαπια», «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν»), το οποίο παίζεται πολύ σπάνια στην Ελλάδα (έχει παρουσιαστεί δύο μόλις φορές στην Αθήνα, το 1902 και το 2016). Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το άγνωστο έργο του μεγάλου νορβηγού δραματουργού, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος (το διδακτορικό του είναι πάνω στον Ίψεν) μεταγράφει το έργο κοντά στο δικό μας σήμερα, επιχειρώντας να αναδείξει τους ανατριχιαστικούς παραλληλισμούς του έργου με τη σημερινή πραγματικότητα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας,
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος,
Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα,
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου,
Κίνηση: Στέλλα Μιχαηλίδου,
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Video design: Μιχάλης Κλουκίνας, Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα-Μαρία Ιακώβου, Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Κάλφας, Γ΄βοηθός σκηνοθέτη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Αθηνά Κερανά, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ελένη Κανακίδου, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Παίζουν: Γιάννης Γκρέζιος (Όλαφ / Ένας φωτογράφος), Δανάη Επιθυμιάδη (Ντίνα), Θόδωρος Ιγνατιάδης (Ρούμελ), Δημήτρης Καρτόκης (Κραπ), Γιώργος Καύκας (Κάρστεν Μπέρνικ), Δημήτρης Κολοβός (Άουνε), Ντίνα Μιχαηλίδη (Μάρτα Μπέρνικ), Μαρία Μπενάκη (Κυρία Χολτ), Δημήτρης Ναζίρης (Βίγκελαντ), Ιωάννα Παγιατάκη (Κυρία Ρούμελ), Ορέστης Παλιαδέλης (Ρέρλουντ), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Λόνα Χέσελ), Έφη Σταμούλη (Μπέτυ Μπέρνικ), Χρίστος Στυλιανού (Γιόχαν Τόνεσεν), Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου (Κυρία Λύνγκε), Σαμψών Φύτρος (Χίλμαρ Τόνεσεν)
**Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:30 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30 |Κυριακή στις 19:00
«Οι απ’ αλλού φερμένοι»
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Φράγκογλου
Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή
Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών
Πρεμιέρα: Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020
    Εμπνευσμένη από λαϊκά παραμύθια της Μακεδονίας και της Θράκης, η νέα παραγωγή «Οι απ’ αλλού φερμένοι», σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή, συνεχίζει την μακροχρόνια στενή συνεργασία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών με το ΚΘΒΕ και θα παρουσιαστεί μόνο για σχολεία της περιοχής, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020.
    Οι δρόμοι των παραμυθιών είναι διαχρονικά μονοπάτια που μας οδηγούν στο παρελθόν και στο μέλλον και μας συνδέουν με τη λαϊκή παράδοση. Τα βιώματα και οι εμπειρίες των λαών ταξιδεύουν από γενιά σε γενιά, πάντοτε με όχημα τη φαντασία.
    Πόσα μήλα πρέπει να φάει ένα devi για να χορτάσει; Τι κάνει ο διάβολος μέσα σ’ ένα μπουκάλι; Ποια είναι η Λυγερή και σε ποια γωνιά του κόσμου έχει χαθεί; Είναι μήπως η κόρη που αγάπησε το φίδι ή μια χαλκοκουρούνα που έριχνε τον ίσκιο της στη λίμνη; Είναι η μοναχοκόρη του παπά ή η άλλη που τη ζήλευαν οι αδερφές της; Είναι μήπως όλα αυτά μαζί ή μια ιδέα που τη φαντασία κινητοποιεί; Πού πρέπει να πάει ο Ίσκιος να τη βρει; Και ποιοι είναι όλοι αυτοί οι «απ’ αλλού φερμένοι» που έρχονται να μεταμορφώσουν τον κόσμο και τα υλικά του;
    Μέσα στα παραμύθια της Μακεδονίας και της Θράκης (Η Αρχοντοπούλα και ο Όφις, Η κόρη και το Βασιλόπουλο, Ο Νικολός κ.α.) κρύβονται μοτίβα και θεματικές που συνδέουν διαφορετικούς λαούς και διαφορετικούς πολιτισμούς όλων των εποχών. Κάτω από το δέντρο της ζωής -πάντοτε σε κύκλο- οι λαϊκές ιστορίες ξετυλίγουν το κουβάρι του χρόνου συνδέοντας τους ανθρώπους με τους βαθύτερους φόβους τους αλλά και τις πιο κρυφές τους επιθυμίες.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Φράγκογλου,
Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή,
Σκηνικά – Κοστούμια: Σοφία Τσιριγώτη,
Πρωτότυπη Μουσική/ Στίχοι/ Μουσική διδασκαλία: Kostika Çollaku,
 Κίνηση – Εμψύχωση: Πολυξένη Σπυροπούλου,
Φωτισμοί: Μαρία Λαζαρίδου, Πρωτότυποι στίχοι τραγουδιών: Μάρα Τσικάρα, Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Μαστρογιάννης, Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού, Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Κολοκούρη
Παίζουν: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Ειρήνη Κυριακού, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Λίλιαν Παλάντζα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πλεξίδα, Πολυξένη Σπυροπούλου, Στέργιος Τζαφέρης, Δημήτρης Τσεσμελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου