Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Τι σημαίνει για ΠΑΟΚ και Ξάνθη η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή -Τα σενάρια


Τι σημαίνει για ΠΑΟΚ και Ξάνθη η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή -Τα σενάρια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
    Πέρασε με 156 ψήφους υπέρ και 90 κατά η τροπολογία της κυβέρνησης που θα οδηγήσει στον μη υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης.
    Πλέον, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας, η υπόθεση θα περάσει στον αθλητικό δικαστή της Super League (αφού επιδοθεί πρώτα στην ΕΠΟ) και εκείνος είναι αυτός που θα αποφασίσει για τις ποινές που θα επιβληθούν στον ΠΑΟΚ και στην Ξάνθη για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας και του μετοχολογίου, αντίστοιχα. Η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ήταν να αφαιρεθούν τα πιστοποιητικά από τις δύο ΠΑΕ (κάτι που θα σήμαινε υποβιβασμό), ωστόσο με την τροπολογία της κυβέρνησης οι ποινές πλέον είναι μικρότερες και αφορούν αφαίρεση βαθμών (από -5 έως -10) και χρηματικό πρόστιμο.
    Ο αθλητικός δικαστής, λοιπόν, αφού εξετάσει τον φάκελο της υπόθεσης (συμπεριλαμβανομένης της εισήγησης της ΕΕΑ), θα αποφασίσει για τις ποινές που θα επιβληθούν σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Το πιθανότερο σενάριο είναι αφαίρεση βαθμών και για τις δύο ομάδες, αλλά και βαρύ πρόστιμο. Συνεπώς, στη βαθμολογία θα είναι πρώτος ο Ολυμπιακός, δεύτερος ο ΠΑΟΚ (ακόμα κι αν του αφαιρεθούν 10 βαθμοί), ενώ στην τρίτη θέση θα είναι η ΑΕΚ. Όσο για την Ξάνθη, θα πέσει από την εξάδα στην οποία βρίσκεται τώρα (ισόβαθμη με τον ΟΦΗ στην 6η θέση, με 27 βαθμούς) και θα βρεθεί σε θέση πλέι άουτ, τα οποία θα προσπαθήσει να αποφύγει στις εναπομείνασες αγωνιστικές της Super League.
Η προσφυγή του ΠΑΟΚ στα δικαστήρια και η «απάντηση» του Αυγενάκη
    Φυσικά, ο ΠΑΟΚ έχει διαμηνύσει ότι θα προσφύγει στα διαιτητικά δικαστήρια, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η προσφυγή θα αφορά, όπως ισχυρίζεται ο ΠΑΟΚ, την παράνομη σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προχώρησε σε αντικατάσταση δύο μελών της Επιτροπής, κάτι που στον ΠΑΟΚ θεωρούν πως δεν έχει νομιμότητα, βάσει του νόμου Βασιλειάδη και γι’ αυτό προσφεύγουν στα διαιτητικά δικαστήρια. Ο πρωταθλητής Ελλάδας θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για πολλούς δικονομικούς λόγους σχετιζόμενους με τη διαδικασία, αλλά και για μη νόμιμη σύνθεση, με στόχο την ακύρωση της απόφασης.
    Πάντως, ο Λευτέρης Αυγενάκης ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι δεν τίθεται θέμα παράτυπης αντικατάστασης των μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ανέφερε ότι η αντικατάσταση δύο μελών της ΕΕΑ ήταν καθ' όλα νόμιμη, καθώς δεν χρειαζόταν γνωμοδότηση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και προς επίρρωση αυτών είπε ότι ο νόμος Βασιλειάδη δεν ισχύει ακόμα, καθώς δεν έχουν υπογραφεί τα προεδρικά διατάγματα, και κατά συνέπεια ισχύει ο παλιότερος νόμος όπου δεν απαιτείτο η έγκριση της επιτροπής της Βουλής.
Ανακοίνωση ΠΑΟΚ μετά την ψήφιση της τροπολογίας
    Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αντέδρασε άμεσα μετά την ψήφιση της τροπολογίας εκδίδοντας ανακοίνωση.
     «Ο στιγματισμός και η μείωση της αξιοπρέπειάς μας θα είχε ως ιδανικό επιμύθιο την κλοπή του πρωταθλήματος και την απονομή του στα δικαστήρια και όχι στους αγωνιστικούς χώρους. Φαίνεται πως αυτός ήταν και ο αυτοσκοπός, άλλωστε. Από τη μια πλευρά να προσπαθούν να εμφανιστούν ως δήθεν σωτήρες του ΠΑΟΚ κι από την άλλη πλευρά να εξασφαλίσουν το πρωτάθλημα στον ΟΣΦΠ με φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση. Ο ΠΑΟΚ είναι καθαρός, δεν έχει καμία σχέση με τα όσα του προσάπτουν. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κηλιδώσει την 94χρονη ιστορία μας και η νομοθετική ρύθμιση μας είναι εντελώς αδιάφορη, δε μας χρειάζεται. Γι' αυτόν το λόγο, θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα μέχρι το CAS και απαιτούμε νόμιμη διερεύνηση της υπόθεσης»,
αναφέρει η ανακοίνωση του «Δικεφάλου του Βορρά».
    Και για να έχουμε μια εικόνα για το πότε θα τελεσιδικήσει όλη αυτή η ιστορία, πρέπει να αναφέρουμε ότι η προσφυγή στο CAS (το διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο) και η οριστική απόφασή του δεν είναι θέμα λίγων εβδομάδων. Ίσως χρειαστεί να περάσουν ακόμα και μήνες (ενδεχομένως να έχει ολοκληρωθεί και το πρωτάθλημα της Super League!) ωσότου καταλήξει σε ετυμηγορία για την υπόθεση που έχει προκαλέσει χάος στο ελληνικό ποδόσφαιρο -και όχι μόνο...
Η αντίδραση του Ολυμπιακού για την τροπολογία για ΠΑΟΚ-Ξάνθη
    Η αντίδραση του Ολυμπιακού χθες, πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, ήρθε μέσω επιστολής, στην οποία αναφέρει:
 «Προς τον Πρωθυπουργό
Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Προς τους Αρχηγούς των Κομμάτων
Προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
    Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, όπως είχε καθήκον απέναντι σε ολόκληρο το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, χρησιμοποιώντας αδιάσειστα στοιχεία προερχόμενα από Δημόσιες Αρχές, κατήγγειλε ακραία παρανομία των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΕ Ξάνθη, που αφορούσε την παράνομη απόκτηση της ΠΑΕ Ξάνθης και των εγκαταστάσεών της (γήπεδα, ξενώνας, γραφεία κλπ) από εταιρεία πραγματικών συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη. Πρόκειται για πράξη (πολυιδιοκτησία) που τιμωρείται με υποβιβασμό και για τις δυο ομάδες.
    Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, με συντριπτική πλειοψηφία 4 προς 1 ψήφους (το 80% των μελών της προϋπήρχαν της αλλαγής της κυβέρνησης) μετά από έρευνα και συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα, εξέδωσε δεσμευτική απόφαση/πόρισμα με την οποία αφού διαπίστωσε όλες τις παρανομίες, παρέπεμψε στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα της Super League για την επιβολή της ποινής αποβολής από το πρωτάθλημα.
    Με τη δημοσίευση της απόφασης, κατά πρωτοφανή τρόπο, τόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, με την κωμική δικαιολογία ότι η τιμωρία των παρανομιών αυτών δήθεν διαταράσσει την κοινωνική συνοχή, προανήγγειλαν την τροποποίηση των διατάξεων που υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμοστούν με άλλες που αντί της ποινής του υποβιβασμού θα προβλέπουν αφαίρεση 5-10 βαθμών από τις υπαίτιες ΠΑΕ.
    Ταυτόχρονα, προανήγγειλαν και την παραμονή και συμμετοχή των δύο παρανόμων ομάδων στο ήδη αλλοιωμένο πρωτάθλημα, επιτρέποντας έτσι σε οποιαδήποτε ΠΑΕ έχει οικονομική δύναμη να αγοράζει όσες ομάδες θέλει, ομάδες που συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση, εξασφαλίζοντας μέσα από αυτή την παρανομία τον τίτλο του πρωταθλητή.
    Με αυτό τον τρόπο, αγνοούν τους κανονισμούς των διοργανώσεων της UEFA (Άρθρο 5) οι οποίοι εφαρμόζονται αναλογικά σε όλα τα Πρωταθλήματα των Ευρωπαϊκών χωρών, όπου ρητώς απαγορεύεται να συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση δύο ομάδες που είτε άμεσα είτε έμμεσα λειτουργούν υπό την επιρροή ενός ιδιοκτήτη.
    Την παρούσα ανακοίνωση – ανοικτή επιστολή απευθύνουμε στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των Κομμάτων και στους βουλευτές όλων των κομμάτων για να προλάβουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, την ψήφιση και εφαρμογή ενός νόμου έκτρωμα ο οποίος θα νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγορά και έλεγχο ομάδων από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη και θα μεταβάλει το τρέχων πρωτάθλημα, αλλά και τα επόμενα, σε μια στημένη διαδικασία όπου ο πρωταθλητής θα είναι γνωστός εκ των προτέρων.
    Δεν μπορεί σε μια δημοκρατική χώρα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η κυβέρνηση να ενδίδει σε εκβιασμούς και να χαϊδεύει την παρανομία. Με αυτή την τροπολογία δεν ισχύει ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Αντιθέτως «βιάζεται» και η κυβέρνηση και η κοινή λογική.Με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση παζαρεύει τη νομιμότητα παρεμβαίνοντας ωμά στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.   Κύριοι και κυρίες, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και πράξτε ανάλογα, η κοινωνική συνοχή αφορά τους πολίτες όλης της χώρας».
    Οι επόμενες κινήσεις από την πλευρά των «ερυθρόλευκων», μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας, αναμένονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου