Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Ρωσία και Ιράν απειλούν ευθέως τις ΗΠΑ για τη Συρία



Ρωσία και Ιράν απειλούν ευθέως τις ΗΠΑ για τη Συρία
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο συριακό 
     «Αν παραβιαστούν, από οποιονδήποτε, οι κόκκινες γραμμές, θα αντιδράσουμε δυναμικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού.
    Ευθείες απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών εκτόξευσαν οι ηγεσίες της Ρωσίας και του Ιράν, καθώς η ένταση έχει ανέβει επικίνδυνα μετά την πυραυλική επίθεση των Αμερικανών σε αεροπορική βάση της Συρίας.
    Μόσχα και Τεχεράνη διεμήνυσαν ότι θα αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει, οι οποίες δεν είναι άλλες από την επανάληψη μίας πυραυλικής ή αεροπορικής επίθεσης εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς και η υλοποίηση ενός σχεδίου χερσαίας επίθεσης, την οποία φέρεται να προγραμματίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και επικροτεί ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μενβέντεφ λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση από τον αμερικανικό στόλο στη Μεσόγειο, ο οποίος τόνισε με έμφαση πως η κατάσταση έφτασε «μία ίντσα», δηλαδή στο όριο, μίας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
     «Αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ ήταν να αγγίξουν τις κόκκινες γραμμές μας. Από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε παραβίαση των κόκκινων γραμμών στη Συρία, θα λάβει δυναμική απάντηση, από όποιον και αν προέρχεται. Η Αμερική γνωρίζει ότι μπορούμε να αντιδράσουμε πολύν δυναμικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος των δύο δυνάμεων.
    Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Βρετανία, αλλά και η Γαλλία, θεωρούν υπεύθυνο τον Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση με χημικά στην περιοχή της Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει μέλη των ένοπλων τμημάτων της συριακής αντιπολίτευσης. Η Δαμασκός από την πλευρά της υποστηρίζει ότι επλήγησαν αποθήκες των ανταρτών, οι οποίοι έκρυβαν τα χημικά όπλα και γι' αυτό εξαπλώθηκε στην περιοχή το θανατηφόρο νέφος. Η Μόσχα ζητεί την αποστολή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να ελεχθούν όλα τα στοιχεία και να προκύψουν χειροπιαστά στοιχεία για το ποιος φέρει την ευθύνη.
    Με δήλωσή της η ρωσική κυβέρνηση, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι με την ενέργειά της επιβράδυνε τη μάχη κατά των τζιχαντιστών και επισήμανε ότι επλήγη μία χώρα που μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας και αποτελεί θύμα της, ενώ η κυβέρνηση του Άσαντ είναι νόμιμη και εκλεγμένη.
    Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι υπάρχει σχέδιο για περαιτέρω δράση. Οι φήμες για μία χερσαία επιχείρηση του αμερικανικού στρατού ολοένα και εντείνονται, ενώ ο ρωσικός στόλος ενισχύεται στη Μεσόγειο Θάλασσα και στα παράλια της Συρίας.

1 σχόλιο: